Recomanació

Sisi :

Marras, Giorgia

Barcelona : Sapristi, febrero 2020

Una bona forma d’apropar-se a la vida real d’Elisabet de Baviera (1837-1898) des que coneix el seu cosí l’emperador Francesc Josep I d’Àustria i s’hi casa, fins a la seva mort el 10 de setembre de 1898 a Ginebra, a mans de l’anarquista italià Luigi Lucheni. I amb vida real no em refereixo a la seva condició d’emperadriu d’Àustria i reina d’Hongria, sinó a la seva autèntica existència.

Giorgia Marras (Génova, 1988) s’interessa per ella arran d’un documental televisiu que la presenta diferent de com l’havia imaginada. Marras recopila informació sobre Elisabet i el seu entorn i elabora un retrat gràfic molt ajustat a la veritable Sisi (amb una sola s).

Ofegada en una cort hostil, va viatjar per tota Europa cercant llibertat. Va treballar amb intensitat cos i ment. Obsedida pel seu físic, literalment va patir maldecaps per mantenir una llarguíssima cabellera i va refusar retratar-se passats els trenta-cinc. Es va enamorar d’Hongria i dels hongaresos, que l’adoraren. Va viure la mort de dos dels seus quatre fills.

Rebel, controvertida, incompresa, fràgil i forta alhora. Així la dibuixa l’autora en aquesta biografia gràfica. Amb un estil dolç explica una història dura. Abunda el retrat íntim en plans curts mentre que dosifica les escenes de paisatges i les grans perspectives. I tot en color sépia, fugint de les coloraines de les pel·lícules que el director Ernst Marischka li dedicà i molt més acord a com la presenta Luchino Visconti a “Ludwig” (1973).

Si us atreu el personatge, si us interessa l’obra gràfica, no ho dubteu: sí, sí que us agradarà aquesta biografia il·lustrada.

 

Més informació:

Recomanat per Maria Àngels Fernández Tortadés. Bib. Pare Miquel. Esplugues de Llobregat

15/11/2022