Recomanació

La Trenza

Colombani, Laetitia

Barcelona : Salamandra, 2018

Laetitia Colombani va néixer a Bordeus l’any 1976. Gran part de la seva vida professional l’ha dedicat al món del cinema on ha treballat d’actriu, guionista i realitzadora. Com ella mateixa ha dit, el seu pensament està influenciat per les obres d’autores com Virginia Woolf i Marguerite Duras, símbols del primer feminisme a Europa.

"La Trena" és la seva primera novel·la, un dels que es diuen “fenòmens literaris” l’any 2017. Va ser traduïda a uns trenta idiomes, en català i castellà la publica l’editorial Salamandra,  i va ser premiada amb el 40è Premi Relay Voyageurs Readers, el 2017 Women of Economics Literary Trophy i el 2018 Crystal Globe per a novel·la novell, entre d’altres premis destacats.
Les protagonistes de la novel·la són tres dones: Smita, Giulia i Sarah, que han nascut i viuen en tres continents diferents, Asia, Europa i Amèrica. Totes tres són grans dones lluitadores amb uns forts sentiments que les uneixen com la determinació, la valentia per enfrontar-se amb les adversitats i les ganes de llibertat individual.

La Smita, nascuda a la Índia com a “intocable” es veu obligada a treballar fent el mateix que les dones de la seva casta l’han precedit, com la seva avia i la seva mare. Cada matí ha de recollir amb les mans els excrements dels veïns del seu barri. Tanmateix, Smita no vol que la seva filla visqui el mateix i decideix que la seva petita anirà a l’escola per aprendre a llegir i a escriure.
La Guilia pertany a una família que viu a Palermo des de fa generacions i tenen una petita empresa familiar que es dedica a la producció d’extensions de cabell. Educada en una societat de tradicions patriarcals i sota una forta pressió dels seus familiars s’enfronta amb la sobtada mort del seu pare i amb la secreta i difícil situació econòmica per la que passa el taller.

La Sarah és una exitosa advocada que viu al Canadà, divorciada i mare de tres fills als qui cria amb la única ajuda d’un cangur, portant una vida sota fortes pressions laborals, horaris inflexibles i una imatge exterior sempre impecable. Al bufet on treballa sempre ha amagat la seva vida privada, fins i tot la malaltia que ara pateix, fins que es manifesta i l’obliga a enfrontar-se a la rivalitat dels seus companys, a la discriminació laboral, a la solitud i a ella mateixa.
Des de l’inici de la novel·la, l’autora aconsegueix que el lector empatitzi amb les protagonistes de l’obra amb un argument commovedor i intel·ligent mantenint un ritme deliciós. Colombani capta el lector des de l’inici i no el deixa anar fins al final del triangle que conclou rodó i que convida a la reflexió.


Més informació:

Recomanat per Bib. Valentí Almirall. El Papiol

09/03/2020