La Vida, després
Història i ficció s'entrellacen per teixir una novel·la tràgica i lúcida alhora sobre l'Àfrica, sobre el llegat colonial, les atrocitats de la guerra, i les infinites contradiccions de la naturalesa humana.
Abdulrazak Gurnah, Premi Nobel de Literatura 2021, és un escriptor tanzà de novel·les en llengua anglesa nascut l’any 1948. Gurnah va haver de marxar de l’illa de Zanzíbar on va néixer als anys 60 del s.XX a causa de l'opressió i la persecució dels ciutadans d'origen àrab per establir-se finalment a Gran Bretanya on ha conreat una fecunda obra literària on hi destaquen títols com A la vora de la mar (2001) o Desertion (2005)
La vida, després arrenca a l'Àfrica Oriental Alemanya, territori que ara coneixem amb el nom de Tanzània, just abans de la Primera Guerra Mundial. Seguim de prop la vida passada dels personatges enmig d'episodis d'alçaments i immersos en conflictes transcendentals: la derrota de l'imperialisme alemany, la colonització per part dels britànics i la independència.
El focus narratiu desgrana l'impacte d'aquests esdeveniments en les persones, les repercussions del colonialisme sobre els individus i analitza la força miraculosa de la gent que, malgrat les adversitats, tira endavant, es reagrupa de nou i construeix una vida i una família a partir de les tries personals.
Més informació:
- Abdulrazak Gurnah a les Biblioteques
- Abdulrazak Gurnah a la Viquipèdia
- Entrevista per France 2 en espanyol amb el Premi Nobel de Literatura 2021, Abdulrazak Gurnah, sobre novel·la 'La vida, després'
Recomanat per Eva Montiel. Bib. Central. Santa Coloma de Gramenet.