Recomanació

La Muerte :

Kübler-Ross, Elisabeth,

Barcelona : Luciérnaga, 1989

Elisabeth Kübler-Ross (1926-2004) fou una metgessa d’origen suís, especialitzada en psiquiatria, professora universitària i experta en tanatologia.  Va ser profusament guardonada amb nombrosos títols doctor honoris causa. Dedicà una gran part de la seva vida a investigar sobre el fet de la mort, el seu abast i els sentiments que desperta en les persones.  

És el primer llibre on l’autora, després de l’experiència de romandre centenars d’hores acompanyant homes, dones i nens en els últims moments abans de morir; ens descriu el que ella anomena les cinc fases del dol. El contingut sencer del llibre es basa en la transcripció de tres de les seves conferències oferides al llarg de diferents anys, a metges, infermers i públic en general.
Fruit de les seves investigacions científiques, estableix un acurat registre dels seus descobriments i els recull, amb l’únic propòsit d’entregar el seu coneixement (no de convèncer). Com ella mateixa diu en el pròleg: “Aquellos que estén preparados captarán lo que digo y me creerán. Y los que no lo están, argumentarán con sutilezas del raciocinio y con pedantería”. 

Sobre una base científica, però amb un llenguatge proper, senzill i tendre, ens explica per quin motiu la mort no és “el final” sinó “un pas més cap a la forma de vida en una altra freqüència”. I l’instant de la mort s’erigeix, així, en un moment “bonic” i “alliberador”. O, com a ella li agrada explicar als nens: “La mort física de l’home és idèntica a l’abandonament del capoll de seda d’una papallona...”. 
Es tracta d’un llibre curt i assequible, amb un raonament allunyat de “la creença” i deslligat de qualsevol religió. El text exposa la simple voluntat de compartir un coneixement, que proporciona al lector un reconfortant sentiment d’esperança. 

Elisabeth Kübler-Ross és considerada un pionera en l’estudi de les emocions al voltant de la mort i en la proposició i necessitat de cures pal·liatives. Va ser, tanmateix, autora d’una vintena de llibres d’entre els que destaquen títols com: La Rueda de la Vida (autobiogràfic), Vivir hasta despedirnos i Lecciones de vida (conjuntament amb David Kessler).
A Internet podem trobar enregistrats, fragments de les seves conferències i algunes entrevistes que aprofundeixen, no només en el sentit de la mort, sinó en el de la pròpia vida.

 

Més informació:

Recomanat per Bib. Font i Daniel. Sant Andreu de Llavaneres

20/06/2023