Recomanació

La Gota de sangre

Pardo Bazán, Emilia,

Madrid : Siruela, [2023]

La novel·la policíaca està de moda i és un dels gèneres literaris més llegits actualment. El fet és que cada vegada son més lectors els que es senten atrets per un gènere que va inaugurar Edgar Allan Poe, que va prolongar Conan Doyle i que ha desembocat en la prolífica escriptura d’aquest gènere als nostres dies, a nivell nacional i internacional. 

Si pensem en les primeres obres policíaques-detectivesques escrites per una mà femenina segur que ens ve al cap Agatha Christie amb el seu famosíssim Hércules Poirot, però el cert és que la primera en atrevir-se a endinsar-se en aquest gènere va ser la gallega Emilia Pardo Bazán. 

En efecte, Emilia Pardo Bazán va ser una dona avançada al seu temps, per això no és estrany que sigui la primera dona en introduir aquest gènere a Espanya amb la seva novel·la La gota de sangre (1911).

La gota de sangre és una novel·la detectivesca curta que té com a protagonista en Selva, un detectiu aficionat que per curar la seva “neurastènia” o buit existencial ha de resoldre un crim del qual ell mateix és sospitós a ulls de la policia. L’originalitat d’aquesta història radica en el fet que el propi protagonista és, alhora, detectiu i sospitós i sempre va un pas per davant de la policia. Aquesta situació proporciona moments de comicitat i certa crítica subtil al treball del detectiu, de la policia i el jutge i dona dinamisme a la història. Finalment, en la recerca de la veritat sobre el crim, en Selva s’adona de la complexitat i la vulnerabilitat de l’ésser humà davant les adversitats de la vida i acaba prenent una decisió difícil per tal de resoldre el cas. 

L’editoral Siruela ha reeditat fa uns mesos aquesta novel·la amb el pròleg de la ja consagrada en el gènere negre Alicia Giménez Bartlett, la qual defineix la novel·la de Pardo Bazán així: «Sin duda el trazo principal de La gota de sangre es la originalidad. Nos encontramos frente a una doña Emilia que subvierte todos y cada uno de los estereotipos del género».

En conclusió, és una novel·la original, de lectura fàcil i amena, però no per això poc important, que us farà gaudir d’una estona de bona lectura.

Més informació:

Recomanat per Lorena Jiménez. Bib. Central. Igualada

31/07/2023