Recomanació

Galvany i el Cavaller Verd

Barcelona : Cal Carré Editorial Artesana, maig de 2022

Lola Badia, filòloga, medievalista, especialitzada en Ramon Llull i Premi nacional de Cultura 2016, ha posat en prosa catalana el poema narratiu anglès Sir Gawain and the Green Knight, que pertany al cicle artúric. Redactat originalment en un dialecte septentrional de l'anglès mitjà, és una peça literària única, d’autor anònim, que ens ha arribat en un sol manuscrit de finals del segle XIV. Però no us penséssiu pas que es tracta d’una lectura avorrida, sinó ben bé al contrari. Hi trobarem aventures, elements màgics, flirtejos, amors prohibits i molta gresca i xerinola, un univers de ficció que ens resulta familiar gràcies al cinema i a les diverses adaptacions que se n’han fet.

L’acció comença i acaba al castell de Camelot, a la cort del rei Artús, la Bretanya fabulosa dels cavallers de la Taula Rodona. La nit de cap d’any, enmig d’un banquet fastuós, apareix un gegant que fa esfereir els comensals, el Cavaller Verd. I és que tant ell com el seu cavall són totalment de color verd. Sense armadura, i tan sols amb una gran destral, el Cavaller Verd proposa un repte: algú l'ha de colpejar una vegada amb la destral, amb la condició que el Cavaller Verd li torni el cop al cap d’un any i un dia. El rei Artús està disposat a acceptar el repte quan sembla que cap altre cavaller s'atrevirà, però Galvany, nebot seu i el més jove dels cavallers, li demana l'honor.

L’autor sap combinar l’acció i la descripció, amb detalls de sang i fetge, tensió, amor cortès i humor. La lectura d’aquest clàssic medieval, breu però intens, captiva i enganxa, ens sorprèn a cada pàgina, i només cal afegir que va fascinar J.R.R. Tolkien, l’autor d’El Senyor dels anells.

Més informació:

Recomanat per Bib. Vilanova del Camí

31/07/2023