Recomanació

Els Invisibles :

Lluís, Joan-Lluís

Barcelona : L'Avenç, 2020

En aquesta breu i atípica autobiografia, on no hi trobarem gaires detalls biogràfics dels  personatges que hi apareixen, Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) ens explica la història de la seva conquesta de la llengua catalana, quin ha estat el seu vincle amb el català des de ben petit. Fill d’immigrants catalans al sud de França, va viure el canvi que les famílies van anar fent, de parlar en català als seus fills a passar al francès per evitar que no fossin homes i dones de profit. Des de les institucions educatives s’insistia que el francès era la llengua digna i el català la llengua bruta, pobra, indigna. 

A la Catalunya Nord de principis del segle XX gairebé tothom era monolingüe en català; a l’actualitat, el català ha perdut pràcticament tot el terreny en favor del francès, l’única llengua oficial de l’estat. Aquells que encara s’estimaven el català, o que almenys el parlaven en el darrer quart del segle XX, són els que l’autor anomena “els invisibles”. Tot i aquestes adversitats Joan-Lluís Lluís, que va ser un alumne brillant de francès, va decidir ser un escriptor en català i se n’ha sortit prou bé. Escriu en diversos mitjans de comunicació, ha guanyat entre d'altres el Premi  Sant Jordi 2017 per Jo sóc aquell que va matar Franco i el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any 2022 per Junil a les terres dels bàrbars. 

Cal remarcar que Els invisibles no és només una llista de greuges, sinó sobretot una explicació de tot allò que l’ha portat a tenir la relació que actualment té amb la llengua catalana. I aquesta és la part més apassionada i estimulant del llibre, perquè és aquí on veiem la relació que hi ha entre llengua i literatura, entre llengua i música, entre llengua i cultura, en definitiva entre llengua i emocions.

A través del llibre de Joan-Lluís Lluís s’estimen les varietats dialectals del català, s’estimen les paraules i s’estima el patrimoni cultural que ha generat. I sobretot entenem que estimar una llengua no vol dir deixar d’estimar les altres. Aquesta també és la gràcia d’aquest llibre, que no pretén excloure sinó incloure.

Més informació:

Recomanat per Bib. Vilanova del Camí.  

20/09/2022