Recomanació

Sobre los huesos de los muertos

Tokarczuk, Olga

Madrid : Siruela, octubre de 2019

Ara que, setmana rere setmana, els caçadors catalans són notícia -per ferir o matar persones, animals de companyia o bé aquells animals que estan legalment protegits- és un bon moment per recomanar la novel·la “Sobre los huesos de los muertos”, d’Olga Tokarczuk, escriptora militant de l’esquerra ecologista i premi Nobel de literatura 2018. 
“Sobre los huesos de los muertos” va ser publicada en polonès l’any 2009 amb el títol Prowadź swój pług przez kości umarłych, que significa “Condueix la teva arada sobre els ossos dels morts”. L’autora pren el títol d’un vers de Proverbis de l’infern, de William Blake. Les traduccions al castellà (Oceano, 2015 i Siruela, 2019) han esquarterat el títol, desvirtuant pacialment la imatge evocadora. 

Estem davant d’una novel·la policíaca amb un argument poc convencional: caçadors que són  assassinats misteriosament per, potser, els animals del bosc. L’acció es situa en un entorn rural de la Polònia de principis del segle XXI. Els personatges viuen isolats a les muntanyes, en un petit poble fronterer a cavall entre Polònia i Txèquia, un indret  ventós, farcit de personatges feréstecs i grotescos: infestat de caçadors.
 
Davant l’estupor i la ineptitud de la policia local na Janina decideix investigar els crims. La Janina és una enginyera de camins retirada que ensenya anglès en una escola rural de Kotlina Klodzka. Més enllà d’això, és una animalista aficionada al tarot i a la literatura de William Blake, que tradueix al polonès per devoció: d’aquí ve trenat el títol de la novel·la.  
Al llarg de la novel·la la Janina s’enfronta a totes les figures de poder del seu poble, caçadors il·legals, policies locals, el sacerdot que, a més, és caçador... També fa amistat i aliança amb alguns veïns que fins llavors desconeixia, com en Pandedios, o d’altres personatges afins als seus ideals a favor de la vida animal.

La novel·la està escrita al llarg de disset capítols que estan precedits per epígrafs o cites, amb que l’autora ens adverteix del seu contingut, com si la Janina llencés les cartes del tarot per llegir la fortuna dels seus vilatans.

L’autora narra els fets amb un realisme gairebé màgic. La persona que llegeixi aquesta novel·la haurà d’estar atenta per poder espigolar aquells detalls, adjectius i descripcions que esbossen els motius i els fets necessaris per resoldre els assassinats. Al llarg de la novel·la hom té la sensació que el paisatge ha imprès el caràcter i la fisonomia feréstecs als humans que l’habiten, on conviuen amb les suposades feres, a les que cacen o assassinen o amb les que, potser, lluiten. Recomano llegir aquesta novel·la per gaudir de la prosa d’Olga Tokarczuk, així com de l’original història que hi explica.

Més informació:

Recomanat per Raül Casado. Bib. Districte 5. Terrassa.

09/06/2022