Recomanació

La Noche de la Usina

Sacheri, Eduardo Alfredo

Barcelona : Alfaguara, 2016

O’Connor, província de Buenos Aires, 2001. Una colla de persones que han estat víctimes d’una estafa, ideen un pla per recuperar els seus diners i la seva dignitat. Descriu la voluntat de tirar endavant amb naturalitat i sentit de l’humor.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio

"Diría que en ella hay un villano, un accidente de autos y un gerente de banco que huye pero termina alcanzado por la muerte. Un tipo que sumerge una topadora en la parte más profunda de la laguna y un muchacho que escapa para siempre. Una chica enamorada, unos cables eléctricos enterrados a lo largo de kilómetros y un hombre que llora porque sabe que jamás será feliz. Un albañil rencoroso a punto de morir y una estación de servicio en el empalme de la ruta."

Heus aquí els elements que componen aquesta història. Apareixen al pròleg. L'autor els posa en boca d'Arístides Lombardero, un gran narrador oral que captivava el públic amb els seus contes curts i desordenats.

O'Connor, província de Buenos Aires, 2001. En aquest poblet de la Pampa húmeda, un grup de persones reuneix els seus estalvis per engegar una empresa col.lectiva que els permeti trampejar la crisi econòmica. Dipositen els diners al banc just abans que el govern argentí imposi el "corralito" financer i bloquegi els comptes bancaris. En adonar-se que han estat víctimes d'una estafa, idearan un pla per recuperar els seus diners i la seva dignitat. N'hi haurà prou amb robar al lladre.

Història original, narració sòlida, estil fluïd, ritme àgil i diàlegs brillants. Lèxic i sintaxi argentins que inicialment sobten i després satisfan. Inclou referències cinematogràfiques ben trobades i reflexions sobre la fragilitat i l'atzar en la vida molt encertades. Divertida i coral, descriu la quotidianitat i la voluntat de tirar endavant amb naturalitat i sentit de l'humor.

Eduardo Sacheri (Castelar, Província de Buenos Aires, 1967) és llicenciat en Història i exerceix com a docent de secundària. Ha escrit novel.les, contes, cròniques i articles en diaris i revistes. Apassionat del futbol, sovint juga un paper destacat a les seves obres. La pel.lícula  "El Secreto de sus ojos" (Oscar a la millor pel.lícula estrangera 2010), de Juan José Campanella, està basada en la seva novel.la "La Pregunta de sus ojos" (2005). Amb "La Noche de la Usina", va guanyar el Premio Alfaguara de novela 2016. 

Una novel.la "linda y macanuda".

 
 
 

Més informació:

Recomanat per Maria Àngels Fernández. Bib. Pare Miquel d'Esplugues. Esplugues de Llobregat

13/06/2019