Recomanació

Les Nostres riqueses :

Adimi, Kaouther

[Barcelona] : Edicions del Periscopi, 2018

Mirant enrere: Alger, 1936. Un jove entusiasta impulsa un projecte i el fa realitat. El jove és Edmond Charlot (1915-2004), llibreter i editor. El projecte és la llibreria-editorial-biblioteca-galeria d'art "Les Vrais Richesses", situada al carrer Charras 2 bis (ara carrer Hamani). Pren el nom de l'obra homònima de Jean Giono, que exalta a retornar a l'essència humana natural (Errata Naturae, 2016).

Alger, 2017. Un altre jove, ara un francès d'origen algerià, arriba a la ciutat per complir un encàrrec. Ryad ha de buidar i pintar la llibreria que ha comprat un empresari amb la intenció d'obrir-hi una botiga de bunyols. Ho farà sota l'atenta mirada d'Abdallah, el "vell guardià dels llibres".

Tot barrejant passat i present, realitat i ficció, Kaouther Adimi (Alger, 1986) escriu una novel·la que transmet passió pels llibres i la cultura alhora que ens il·lustra sobre la història d'Algèria del segle XX. 

L’opressió dels nadius per part dels ocupants arran de la colonització francesa, la II Guerra Mundial, les guerrilles impulsades pel Front d'Alliberament Nacional i la Guerra de la Independència (1954-1962) emmarquen la història de la llibreria protagonista. 

Un grup nodrit d'escriptors i intel·lectuals, amics i col·laboradors de Charlot, s'hi donen cita. Hi trobem Jean Grenier, Albert Camus, André Gide, Jules Roy, Emmanuel Roblès, Antoine de Saint-Exupéry, Gabriel Audisio, Max-Pol Fouchet, Himoud Brahimi, entre d'altres. A alguns els va descobrir, a molts els va publicar i a tots els va encoratjar a fer més gran la literatura mundial. I és que el somni de Charlot fou editar tots els autors mediterranis, creant un pont entre les dues ribes. Malauradament, la manca de recursos frustrà el projecte.

Amb un llenguatge poètic, tocs d'humor i un original "nosaltres" (els algerians) com a veu narrativa, Kaouther Adimi construeix una novel·la exquisida i tendra, guanyadora del premi Renaudot 2017. Sens dubte, Edmond Charlot l'hagués volgut incloure a les seves col·leccions.

Més informació:

Recomanat per Mª Àngels Fernández. Bib. Pare Miquel. Esplugues de Llobregat.

16/07/2019