Guies de lectura

Violència de gènere

Violència de gènere

Gairebé cada dia quan encenem la televisió veiem algun cas de violència de gènere, principalment contra les dones. Són moltes les manifestacions de violència contra les dones, i en gran part tenen lloc dins l'àmbit familiar, en relacions presents o passades de parella. Les relacions de violència de gènere tenen com a punt de partida relacions desiguals de poder entre homes i dones, i el menyspreu pels drets de la parella com: la seva vida, la seva llibertat, la dignitat...

Guia creada per:
  • Tiana. Biblioteca Can Baratau

Data de creació: 19/10/2012

Última actualització: 22/01/2015

Històries reals i novel·les


 Barrio cero
Barrio cero
Reverte, Javier  
Barcelona : Planeta, 2010
 El Diari blau de la Carlota
El Diari blau de la Carlota
Lienas, Gemma  
Barcelona : Empúries, 2006

L'obra no es ben bé una novel·la o un dietari, és una combinació de llibre entre ficció i no-ficció, on la protagonista adolescent va desgranant dubtes, donant a conéixer les diferents formes de violència i ens ofereix recursos i solucions davant d'aquestes situacions de risc.

 Huída imposible
Huída imposible
Quindlen, Anna  
Barcelona : Plaza & Janés, 1999

Davant dels maltractaments dins l'àmbit familiar, no hi ha solució possible. De vegades, la única alternativa és un començar de nou amb una nova identitat, però no és fàcil el trencament amb el passat emocional i personal.

 L'Infern de Marta
L'Infern de Marta
Alapont, Pasqual , Garrido Genovés, Vicente. , Garrido Genovés, Vicente. , Garrido Genovés, Vicente.  
Alzira : Bromera, 2006

Llibre compost de dues històries, on la primera, L'infern de Marta, enganxarà al lector mitjançant la seva narració en forma de thriller, juntament amb ingredients de suspens i el engegarà a la reflexió didàctica. La segona història, La màscara d'amor, és una mena de manual d'autojuda sobre tot el que envolta als maltractaments.

 La Dona que ensopegava amb les portes
La Dona que ensopegava amb les portes
Doyle, Roddy  
Barcelona : Edicions 62, 1997

Aquest escriptor irlandès aconsegueix en aquesta novel·la posar-se dins la pell de la dona que pateix maltractaments, donar-li una veu creïble, i mitjançant el seu text i les seves paraules fer sentir al lector el terror quotidià d'aquest sofriment que no transmeten les notícies explicades pels periodistes a la televisió.

 La Frontera
La Frontera
Bard, Patrick  
Barcelona : Grijalbo, 2004

El llibre ha rebut tres premis de renom: Premi Michel Lebrun, Premi Brigada 21 i Premi Ancres Noires. Es basa en el treball d'investigació de l'autor sobre la frontera entre Mèxic i Estats Units, on va descobrir una sèrie de crims, maltractaments i desaparicions.

 Respirar sota l'aigua
Respirar sota l'aigua
Flinn, Alex  
Barcelona : Empúries, 2002

Novel·la guanyadora de la setena edició del Premi Literatura Jove que concedeix el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves. Ens presenta el procés d'aprenentatge de la seva persona del protagonista, en Nick. El fet de coneixe's a si mateix, el portarà a fer un descobriment no massa agradable, com aquella dita que "els testos s'assemblen a les olles".

Torna a l'inici