Guies de lectura

Joan Oliver: corrandes de vida, esperança i recança

Joan Oliver: corrandes de vida, esperança i recança

Joan Oliver i Sallarès (Sabadell, 29 de novembre de 1899 - Barcelona, 18 de juny de 1986), més conegut amb el pseudònim Pere Quart, fou un destacat poeta, dramaturg, traductor, i periodista Català.

Infància i joventut

Joan Oliver va néixer en el si d'una destacada família de la burgesia industrial sabadellenca. Va ser el quart de deu germans, dels quals només en van sobreviure quatre.

Entre 1909 i 1916 va estudiar als Escolapis de Sabadell. I el 1918 va escriure el primer llibre de poemes: Primícies, exemplar no publicat, que consta de dibuixos del seu germà Antoni.  Posteriorment, entre 1916 i 1921, estudia Dret a la Universitat de Barcelona.

L'any 1918 Joan Oliver juntament amb el novel·lista Francesc Trabal i el poeta i crític Armand Obiols van crear el "Coro" de Santa Rita, també anomenat Grup de Sabadell o Colla de Sabadell. Aquest grup que es reunia en una casa mig abandonada batejada com el Casino dels Senyors, es caracteritzaven pel seu esperit rebel i provocador, el gust pel rigor i l'obra ben feta d'herència noucentista i una gran influència de les avantguardes. El 1923 va començar a publicar poemes i altres textos al Diari de Sabadell, del qual va ser redactor i director.

El 1926 Joan Oliver marxa a viure a Barcelona. Dos anys després publica el seu primer llibre de prosa, Una tragèdia a Lil·liput, i el 1931 estrena l'obra Una mena d'orgull al Teatre Colom de Sabadell. El 1934 l'editorial sabadellenca Contraban li va publicar el primer poemari, Les decapitacions, tot recuperant el pseudònim de Pere Quart.

Guerra civil i exili

Durant la Guerra Civil Espanyola Joan Oliver es va comprometre políticament amb el bàndol republicà. Va ser nomenat president de l'Associació d'Escriptors Catalans, filial de la Unió General de Treballadors i fou autor de la lletra de l'himne de l'Exèrcit Popular Català. També va ser cofundador i cap de publicacions de la Institució de les Lletres Catalanes. Fou un dels organitzadors del Servei de Biblioteques al Front. Tot això significà una ruptura definitiva amb el seu passat burgès i el naixement d'un fort compromís polític, ètic i social.

El gener del 1939, va haver d'exiliar-se a França, però l'esclat de la Segona Guerra Mundial el va precipitar a fugir a Amèrica Llatina, on definitivament s'establí a Santiago de Xile. Durant l'exili, va continuar la seva tasca d'intel·lectual compromès amb el seu temps i amb el seu país. El 1948 tornà a Barcelona, poc després d'arribar va ser empresonat dos mesos i mig a la presó Model de Barcelona.

Reconeixement

Comença a traduir i adaptar obres de diversos autors, com per exemple Anton Txékhov, Bernard Shaw, Samuel Beckett o Bertolt Brecht, entre altres. El 1951 va rebre el Premi del President de la República Francesa als jocs florals de París per la traducció al català d'El misantrop de Molière, però les seves obres com a dramaturg no obtenen l'èxit esperat.

El 1959 aparegué la seva obra més emblemàtica, Vacances pagades (Premi Lletra d'Or, 1962). Progressivament, va anar guanyant notorietat pública, com a símbol de la lluita antifranquista. El 1970 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el 1981 la Medalla d'Or de la Ciutat de Sabadell (va demanar expressament que la medalla no fos d'or, per la qual cosa la va rebre d'ivori). L'any 1982 va rebutjar la Creu de Sant Jordi a causa del seu descontentament amb la classe política de l'època.

Mort

El novembre de 1985 Joan Oliver es va sotmetre a una operació de la qual ja no es recuperaria. Va morir a Barcelona el 18 de juny de 1986 i va ser enterrat –d'amagat de tothom i amb la complicitat del metge– a la seva ciutat natal, Sabadell, seguint els seus desigs, sense corones, ni cerimònies. 

Àlbum de fotografies

Núria Espert

 

A les biblioteques trobaràs:

 

Selecció de webs:

Data de creació: 15/06/2016

Última actualització: 28/11/2022

1. Teatre

 Allò que tal vegada s'esdevingué
Allò que tal vegada s'esdevingué
Oliver, Joan  
Barcelona : Proa, 2008

Podríem considerar Adam i Eva com els fundadors de la família burgesa? Aquest text proposa una inversió paròdica del relat bíblic per revisitar el moment fundacional de la família burgesa. Oliver es remunta als orígens mítics de la humanitat per demostrar que la crisi de la institució matrimonial es troba en els fonaments. 

 Ball robat
Ball robat
Oliver, Joan  
Barcelona : Proa, 2006

Quan són a punt de celebrar el desè aniversari de matrimoni, tres parelles madures es troben desenganyades i enyoren l'anhel irrealitzat d'haver pogut ser feliços amb un cònjuge diferent. 

 Cataclisme: trajicomèdia en tres actes
Cataclisme: trajicomèdia en tres actes
Oliver, Joan  
Barcelona : [s.n.] , 1935

Pere Datzira ha creat dues famílies: una amb la seva muller i una altra amb la seva amant. De la primera ha tingut un fill i de la segona, una filla. Els dos joves es trobaran un dia, per atzar. L'amor en farà presa. El pare, com és natural, s'oposarà a que es consumi la monstruositat. Però, no podrà justificar la seva actitud.

 La Fam
La Fam
Oliver, Joan  
Barcelona : Proa, 2004

Estrenada el 15 de juny de 1938 l'obra s'inspira en el procés revolucionari viscut a partir del 19 de juliol de 1936 i fou guardonada amb el Premi Català de Comèdia aquell mateix any. La història es centra en el triangle amorós protagonitzat pel Samsó la Lupa i el Nel

 Pigmalió: adaptació lliure de l'obra de Bernard Shaw
Pigmalió: adaptació lliure de l'obra de Bernard Shaw
Oliver, Joan  
Barcelona : Edicions 62, 2006

Versió lliure de l'obra homònima de Bernard Shaw on en Martí Jordana un famós professor de fonètica, accepta la «juguesca» de transformar Roseta Fernandes, una florista inculta i de baixa extracció social, en una dama de l'alta societat.

 Teatre de guerra i revolució de Joan Oliver
Teatre de guerra i revolució de Joan Oliver
Oliver, Joan  
Barcelona : Generalitat de Catalunya. Institució de les lletres Catalanes, 1999

Recull de set peces teatrals de Joan Oliver, publicades a L'Esquella de la Torratxa entre 1936 i 1939 i emmarcades en la situació bèl·lica i revolucionària, gen erada a partir del 19 de juliol de 1936, que originà un moviment de reflexió teòrica i crítica entorn la necessitat de canviar els repertoris i d'adequar-los a les noves circumstàncies.

 Teatre original
Teatre original
Oliver, Joan  
Barcelona : Proa, 1999

Recull de les obres completes de Joan Oliver.

Torna a l'inici