Guies de lectura

El Cervantes més teatral

El Cervantes més teatral

Miguel de Cervantes va néixer a Alcalà de Henares l'any 1547, probablement el 29 de setembre. Poc se sap de la seva infància, ni dels estudis que va fer, tot i que es creu que va rebre educació de la mà dels jesuïtes.

Miguel de Cervantes es va iniciar com a poeta escrivint sonets. L'any 1569 es van publicar alguns poemes escrits per ell que esdevenen la primera manifestació literària coneguda de l'autor. També en aquests anys de joventut s'aficionà al teatre de la mà de les obres de Lope de Rueda.

Després d'una breu estada a Itàlia, va ocupar plaça de soldat i es va embarcar. El 7 d'octubre de 1571 va participar a la batalla de Lepant on va rebre un parell de trets al pit i un a la mà esquerra que van provocar que en perdés la funcionalitat; d'aquí el sobrenom "el manco de Lepanto".

Un cop recuperat, Cervantes va tornar a la seva vida militar participant en altres expedicions navals sota el comandament del Capità Manuel Ponce de León. Es va establir dos anys a Nàpols, fins al 1575.

Quan tornava a Espanya des de Nàpols a bord d'una galera, pirates barbarescos el van fer presoner. Capturat al davant de la costa catalana, va ser traslladat a l'Alger. Els seus capturadors van creure que en traurien un bon rescat. Va estar cinc anys empresonat. Durant aquest temps va protagonitzar uns quants intents de fugida i cada cop que fracassava se'l castigava i li empitjoraven les condicions del captiveri. Finalment, l'any 1580 l'orde dels pares trinitaris va aconseguir els diners per rescatar-lo i poder tornar a Espanya.

Després de passar un temps a Lisboa, es va instal·lar a Madrid on va mantenir relacions amb Ana Villafranca, esposa d'un taverner, amb qui va tenir una filla, Isabel. L'any 1584 es va casar amb Catalina de Salazar a Esquivias (Toledo) amb qui no va tenir fills.

Va entrar en contacte amb l'ambient literari de la Cort i això va provocar que seguís de prop l'evolució del teatre, amb el naixement dels corrals com a llocs per a la representació. D'aquests anys són les seves primeres peces teatrals conservades: "El trato de Argel" i "La Numancia".

L'any 1585 va signar un contracte per dues de les seves peces teatrals perdudes "El trato de Constantinopla" i "La confusa" i es publica la primera part de "La Galatea", obra que pertany al gènere de novel·la pastoral, característic del Renaixement.

L'any 1587 viatja a Andalusia com a comissari de provisions de l'Armada Invencible. S'estableix a Sevilla i des d'allà recorrerà el territori recollint productes agrícoles per abastir els vaixells reials. A partir de 1594 serà recaptador d'impostos. L'empresonen uns mesos l'any 1597 per irregularitats en la recaptació. A la presó neix la idea del Quixot.

L'any 1605 es publica la primera part del Quixot amb el títol: "El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha", la que és considerada com a primera novel·la polifònica moderna de la història de la literatura. La segona part no apareixerà fins al 1615: "El ingenioso caballero don Quijote de la Mancha".

Entre les dues parts del Quixot apareixen l'any 1613 les "Novelas ejemplares", un conjunt de dotze narracions breus on es recullen diferents tècniques narratives: des de la picaresca de "Rinconete y Cortadillo", a la novel·la bizantina de "La española inglesa" o la sàtira i l'humor del diàleg "El coloquio de los perros"...

L'any 1614 es publica "Viaje del Parnaso", un llarg poema en tercets encadenats i l'any 1615 publica en un volum "Ocho comedias y ocho entremeses nuevos nunca representados". Un any després de la seva mort va aparèixer la novel·la "Los trabajos de Persiles y Sigismunda".

Cervantes mor a Madrid a l'edat de 68 anys malalt de diabetis. Es creu que va ser enterrat al Convent de les Trinitàries Descalces de Madrid.

...se le iban los ojos tras la farándula. ("Don Quijote" II, 12)

L'ombra del Quixot és allargada i com a novel·lista Cervantes ha omplert les pàgines més il·lustres dins la història de la literatura universal, però l'obra teatral de Cervantes és destacable com a reflex del seu temps i de l'evolució del propi teatre a cavall dels segles XVI i XVII.

L'època de Cervantes va ser un dels períodes més efervescents del teatre espanyol: es van crear companyies i nous espais escènics, com els corrals i els autors van haver d'introduir canvis per fer content a un públic cada cop més ampli.

Hi ha dues etapes en el teatre cervantí: la primera de 1580 a 1587, on escriu comèdies de tall més clàssic entroncant amb la tradició com "El trato de Argel" i "La Numancia"  i la segona, representada per la data de 1615 quan publica "Ocho comedias y ocho entremeses nuevos nunca representados", en la qual l'escriptor s'ha vist obligat a introduir canvis davant la genialitat d'un altre autor que està revolucionant el teatre amb una nova concepció: Lope de Vega i "el arte nuevo de hacer comedias".

A les biblioteques trobaràs:

Vés al prestatge d'Arts escèniques ►
Efemèrides anteriors ►

Data de creació: 19/04/2016

Data d'actualització: 21/06/2016

Mitjana (0 Vots)

3. Selecció de webs

Telesèrie de Radiotelevisión Española (RTVE) sobre la vida de Cervantes en 9 capítols.

Sobre el teatro de Cervantes
Mitjana (0 Vots)

Estudi de l'obra teatral de Cervantes elaborat per Ana Roig Hernández de la Universitat de València.

Museo Casa Cervantes
Mitjana (0 Vots)

Cervantes va llogar una de les cases que formen part del museu quan va arribar a Valladolid.

Podem trobar la biografia, les obres completes, debats i enllaços relacionats.

De Jesús G. Maestro (Gijón, 1967), profesor español de teoría y crítica de la literatura, artífice del Materialismo Filosófico como Teoría de la Literatura.

Programa de la RNE al qual diversos historiadors i filòlegs parlen de la vida de Cervantes, basant-se en els pocs documents oficials que es conserven sobre l'autor.

Cervantes. Museo Casa Natal
Mitjana (0 Vots)

Web oficial del museu que va ser la casa natal de l'autor i a la qual va viure els primers anys de vida situada a Alcalá de Henares.Trobem les activitats del museu i també la vida i obra de Cervantes.

Espai que la BNE ha dedicat a Cervantes vinculant-lo a les seves col·leccions. Una mostra dels 26.000 documents de la Biblioteca als quals Cervantes hi és present: manuscrits, cartografia, dibuixos, llibres impresos, registres sonors, etc.

Web oficial dels 400 anys de la mort de Cervantes. Es pot fer el seguiment de la vida de l'autor geogràficament a través d'un mapa que realitza un recorregut pels diversos llocs on va viure. Inclou el programa oficial, agenda d'actes i activitats.

La Barcelona que Cervantes va conèixer a principis del segle XVII encara era una ciutat emmurallada, plena d'infinits carrerons i misteriosos racons. És molt probable que el que captivés Cervantes fos la combinació d'una atmosfera encara medieval amb el bullici propi d'una ciutat portuària. Descobreix la ruta del Quixot i Cervantes a Barcelona.

La sala Cervantina de la BC acull una de les millors mostres de l'obra de Miguel de Cervantes: ui adquisicions recents i les obres més valuoses, entre elles les primeres edicions -excepte la de La Galatea, que falta a la col·lecció- i les primeres traduccions de l'obra cervantina.

Tornar