Guies de lectura

Expliquem la vida amb un conte... Cap a la igualtat!

Expliquem la vida amb un conte... Cap a la igualtat!

Els contes són unes eines molt vàlides per educar als nostres fills en valors: compartir, aprendre, caure i aixecar-se, acceptar la diferència... o demostrar que si som diferents, no és pel nostre gènere sinó per la nostra personalitat.

Ser dona o ser home no ha de condicionar la nostra relació amb la vida ni amb les altres persones, els "rols" els adquirim amb els anys a través de les nostres experiències, no pas amb un manual d'instruccions que ens dónen quan naixem.

És per això que aquesta guia vol recollir contes per infants on la normalitat és la tònica general, on no importa si és el pare o la mare qui porta el nen a dormir, on no importa si el teu fill és un enamorat del color rosa i la teva filla es passa el dia matant dracs... perquè ser normal és ser qui un vol... no?

També us poden interessar aquestes guies:

Guia creada per:
  • Tiana. Biblioteca Can Baratau

Data de creació: 08/03/2016

Última actualització: 09/03/2016

La igualtat també es viu a casa

 Al llit, petit monstre!
Al llit, petit monstre!
Ramos, Mario,  
Barcelona : Corimbo, 2001

Són quarts de nou, arriba aquell moment terrífic que molts pares temen... l'hora de posar a dormir els fills!
Que si tinc set, que si ara no vull fer un petó de bona nit a la mare, que si vull un conte, que si tinc por dels monstres de sota el llit... tots els fills tenen un bon catàleg d'excuses per endarrerir l'hora d'anar a dormir.
Sense voler ser un conte que lluita per la igualtat entre sexes, és un conte que ens servei per normalitzar els rols familiars. No sempre és la mare qui s'encarrega de fer anar a dormir els petits...

 La Història dels bonobos amb ulleres
La Història dels bonobos amb ulleres
Turin, Adela , Bosnia, Nella , Bosnia, Nella  
Pontevedra : Kalandraka, cop. 2013

Aquesta és la història d'una tribu de ximpanzés que el seu dia a dia era ben senzill, es dedicaven a menjar fruits saborosos i xerrar, mentre que les seves parelles feien les tasques diàriament. Són uns ximpanzés que en certa manera imiten en la seva evolució als homes.

Aquest llibre fa una reivindicació de la lluita i la superació de la dona en una societat marcada per uns rols que imposen límits i marquen els papers dels homes i les dones.

 Quan l'home més fort del món agafa el telèfon, tothom el confon amb la tieta Encarna
Quan l'home més fort del món agafa el telèfon, tothom el confon amb la tieta Encarna
Rimbau, Roser , Vidal Trill, Jordi , Trill  
Barcelona : Takatuka, 2015

Tots els nens i nenes volen ser el més forts, els més valents, els més de la classe... Aquest conte és una història divertida i plena d'humor, que ens permet riure de nosaltres mateixos i acceptar-nos tal com som, amb el nostra dia i les limitacions pròpies de l'edat (alçada...).

 Quin caos d'habitació!
Quin caos d'habitació!
Salomó, Xavier  
Barcelona : Cruïlla, 2014

Corre! Vinga! Va! No t'entretinguis! Encara no t'has endreçat l'habitació? Què en farem de tu!
Quantes vegades els pares hem dit això als nostres fills? De ben segur que si les haguéssim comptat, no tindríem prou dits a les mans. Però en Pau (el protagonista de la història) descobreix que hi ha una altre manera d'endreçar la seva habitació... voleu saber quina és?
Aquest conte escrit i dibuixat per en Xavier Salomó fa reflexionar els pares de com podem aconseguir allò que volem... i amb naturalitat mostra el pare com una persona activa a l'educació dels fills, també a casa.

Torna a l'inici