Guies de lectura

Univers verd i energètic

Univers verd i energètic

Què són les energies sostenibles? És cert que el Sol, el vent i l'aigua poden generar electricitat? Com ho fan? Aquí trobareu les respostes.

Data de creació: 14/03/2012

Última actualització: 13/05/2022

Històries sostenibles


 A la central depuradora d'aigües
A la central depuradora d'aigües
Cole, Joanna , Degen, Bruce  
Barcelona : Cruïlla, 1991

L'autocar màgic entra a la central depuradora d'aigües, on l'aigua, generadora d'energia, es transforma en un bé indispensable per als humans.

 Contes del món de l'aigua
Contes del món de l'aigua
Graaf, Sascha de , Graaf, Sascha de , Graaf, Sascha de  
[Barcelona] : Intermón Oxfam, 2006

En el nostre món hi ha una quantitat finita d'aigua i cada gota és un cicle interminable de renovació. On era l'any passat? I on serà l'any que ve? La història de l'aigua és la història de la humanitat.

 Contes per canviar el món
Contes per canviar el món
Gallego, José Luis , Noguerón, Andy  
Barcelona : Viena, 2007

Col·lecció de 25 contes escrits per un conegut naturalista i periodista ambiental que expliquen, entre d'altres, en què consisteixen les energies renovables i com amb petits gestos es pot canviar el món.

 El Capità Superverd
El Capità Superverd
Bethel, Ellie , Colombo, Alexandra  
Barcelona : Joventut, 2009

El Capità Superverd intentarà per tots els mitjans que estalviem energia i no fem malbé el planeta!

 El Senyor Finney i el món cap per avall
El Senyor Finney i el món cap per avall
Oranje, Laurentien van , Posthuma, Sieb  
Barcelona : Cruïlla, 2010

El senyor Finney fa una vida tranquil·la. Li agrada estar-se al jardí i xerrar amb el seu amic caragol. L'aparició de l'Espurna Rosa, amb lel seu SuperBibBip, desperta la curiositat del senyor Finney pel món que hi ha més enllà de casa seva. Per això emprèn un viatge que li permetrà no solament conèixer altres ambients, sinó també fer-se moltes preguntes sobre la manera que vivim en el nostre planeta i de quina manera el gestionem. El senyor Finney s'adonarà que la sostenibilitat del món és una responsabilitat de tots, i que ningú pot sentir-se amo absolut de cap lloc.

 El Señor Viento Norte
El Señor Viento Norte
Posadas, Carmen de , Ruano, Alfonso  
Madrid : SM, 1984

Els animals del bosc estan molt preocupats perquè la primavera no arriba a causa dels constants vents gelats del irascible senyor Vent Nord. Per a arreglar això, decideixen anar a buscar-lo i convèncer-lo que el clima ha de canviar. El petit Arturo serà l'encarregat de tan temible missió.

 El Sol enllaunat
El Sol enllaunat
Armangué i Herrero, Joan , Farré, Lluís  
Barcelona : Abadia de Montserrat, 1996

Què passaria si de cop i volta el sol fos substituït per una pastanaga bullida? El poble acaba per enllaunar i vendre "el seu sol" fins fer-lo desaparèixer i així fer arribar la nit, per veure si a l'endemà el sol ‘normal' torna a sortir...

 El Tresor del molí vell
El Tresor del molí vell
Valencak, Hannelore  
Barcelona [etc.] : Cruïlla [etc.], 2001

En un molí a la vora del riu vivia fa molt de temps un moliner. El molí, font d'energia sostenible, és en aquesta història el lloc on s'amaga un tresor.

 El Vent!
El Vent!
Schössow, Peter  
[Sant Cugat del Vallès] : Símbol, 2010

De fet, l‘home només volia anar a passejar per la platja. El vent bufava fort, molt fort. L‘home s'enlairà fins als núvols. I aleshores va descobrir que podia volar cap a la dreta, cap a l'esquerra, amunt i avall... com els ocells. I tot gràcies al vent.

 Els Vents, que els tanquin!
Els Vents, que els tanquin!
Hernández i Ventosa, Xavier  
Barcelona : Empúries, 2002

Un dia, el déu Èol va fer els vents del món. Però si l'un era un belluguet, l'altre era un trapella. El déu, tip de tant d'enrenou, els va tancar dins d'una cova. Milers d'anys més tard, Èol els va encabir dins d'un bot i els va regalar al grec Odisseu per ajudar-lo a tornar a Ítaca, la seva illa. Però el misteriós contingut del bot va despertar la cobdícia dels mariners.

 Històries de sols
Històries de sols
Davi  
Barcelona : Destino, 1996

Aquest llibre de petites històries protagonitzades per tot tipus de sols va ser Premi Apel·les Mestres

 Judy Moody salva el planeta
Judy Moody salva el planeta
MacDonald, Megan , Reynolds, Peter H.  
Madrid : Alfaguara, 2004

A l'estudiar el medi ambient, Judy Moody s'assabenta de la destrucció dels boscos tropicals i que hi ha espècies en perill d'extinció, per no parlar del mal que recicla la seva família les escombraries. El millor de tot és que, segons el Sr. Todd, està en les seves mans fer una mica pel planeta. Judy Moody inicia la croada ecologista!

 L'Home d'aigua
L'Home d'aigua
Rosati, Ivo , Pacheco, Gabriel  
Barcelona : Hipòtesi [etc.], cop. 2009

Algú havia deixat l'aixeta oberta. Però l'home de la casa mai va tornar; qui sap on havia anat a parar. Al final, va passar que l'aigua, de tant acumular-se, rebosar i desparramar-se per tot arreu, va fer néixer un home: un home alt, blau i transparent, Un home d'aigua.

 L'Squirrel
L'Squirrel
Rinser, Luise  
Madrid [etc.] : Alfaguara [etc.], 1989

La quotidianitat dels nens protagonistes, la Sonja i el Simon, és modificada de sobte per la presència d'uns éssers mitològics, l'Squirrel i altres «esperits de la naturalesa» que observen les actuacions dels humans amb ulls crítics. El resultat és una visió segons la qual els éssers vius constitueixen un tot que participa de les mateixes necessitats d'afecte i de respecte.

 On va a parar l'aigua?
On va a parar l'aigua?
Ashbé, Jeanne  
Barcelona : Corimbo, 2000

Petita història sobre els diferents usos que es fan de l'aigua, protagonitzada per una nena que vol saber on va a parar l'aigua un cop utilitzada.

 On és el Sol, Cucafera?
On és el Sol, Cucafera?
Arasa, Cinta , Girol, Cristina  
El Perelló : Aeditors, [2007]

Què faríeu si un dia us llevéssiu i al cel, en lloc del Sol, hi hagués una taca grisa?

 ¿Por qué el planeta Tierra es tan especial?
¿Por qué el planeta Tierra es tan especial?
Wells, Robert E.  
Barcelona : Juventud, 2010

Traslladar-nos a altre planeta? Sembla interessant! En el nostre coet imaginari, visitarem els planetes del nostre Sistema Solar i descobrirem per quin la Terra és el lloc perfecte per a les plantes, els animals i les persones i el que podem fer perquè el nostre planeta tan especial segueixi sent un lloc saludable.

Torna a l'inici