Guies de lectura

El manga i les dones

El manga i les dones

Els lectors de còmic japonès (manga) creixen cada any de manera exponencial. Al 2022 es va superar el 1.000.000 de préstecs en còmics a la província de Barcelona, molts del quals eren manga. I es que les editorials cada vegada dediquen més espai a la publicació d’aquesta novel·la gràfica d’origen nipó. Però quin paper tenen les autores i escriptores dins de la producció de manga? I quin reflex ens mostren els personatges protagonitzats per dones?

 També podeu descarregar-vos la guia en format pdf.

Guia creada per:

Data de creació: 13/02/2024

Última actualització: 16/02/2024

Personatges femenins al manga


 Ataque a los titanes, lost girls
Ataque a los titanes, lost girls
Seko, Hiroshi , Isayama, Hajime , Fuji, Ryosuke , Isayama, Hajime , Fuji, Ryosuke  
Barcelona : Norma, 2017

Spin-off de la sèrie manga Shingeki no Kyojin (Attack on titan) que relata tres històries protagonitzades per algunes de les grans membres que conformen l’exèrcit anomenat “cos d’exploració” com Mikasa Ackerman o Annie Leon-heart. Tant elles com la resta de personatges femenins de la saga Shingeki no Kyojin com: Pieck Finger, Hange Zoë, Yelena, Rico Brzenska, Frieda Reiss, Ymir, Gabi Braun, Petra Ral, Hitch Dreyse, Sasha Blouse, o Historia Reiss, conformen una gran legió de dones valentes i amb la determinació necessària per assolir el seu objectiu: salvar la humanitat dels temibles titans que ataquen i devoren sense aparentment cap motiu als habitants que sobreviuen entre les tres muralles de la ciutat anomenades: Maria, Rose i Sheena.

 Claymore
Claymore
Yagi, Norihiro  
Barcelona : Glénat, cop. 2006

Una infecció provocada per uns paràsits anomenats Yoma ataca el món en aquesta fantasia medieval obscura. Les claymores, unes guerreres meitat Yoma seran les encarregades de defensar la humanitat davant l’amenaça que aquests invasors suposen. La Clare, una d’aquestes guerreres, viatjarà acompanyada d’en Reki, un humà al que va salvar i que intentarà despertar en la nostra protagonista sentiments propis dels humans.

 Golden kamuy
Golden kamuy
Noda, Satoru  
Colombres : Milky Way, DL 2017-

Asirpa es la coprotagonista d’aquest manga d’acció i aventures. Tot i ser la més jove del grup, Asirpa és la personificació de la maduresa i l’astúcia i gràcies als seus coneixements salvarà la vida del veterà de guerra Saichi Sugimoto, amb el que la jove anui compartirà la cerca d’un tresor del que només disposen una pista: un mapa dividit en 24 parts, cadascuna d’elles tatuada al cos de 24 criminals fugits de la presó.

 Gunnm : Alita, ángel de combate
Gunnm : Alita, ángel de combate
Kishiro, Yukito  
Barcelona : Planeta DeAgostini, 2002

El doctor DisikuIdo troba entre la ferralla a Alita, un cyborg amnèsic que viu a la utòpica ciutat flotant de Salem. El doctor la reconstruirà i l'adoptarà com a filla però aviat s’adonarà que Alita oculta unes grans habilitats en combat. Per tal de conèixer el seu passat i els seus orígens, Alita es posarà a prova en diverses ocasions enfortint així les seves misterioses capacitats.

 Jujutsu kaisen = La guerra màgica
Jujutsu kaisen = La guerra màgica
Akutami, Gege  
Barcelona : Norma Editorial, 2022-

Tots els éssers vius emeten una energia que sorgeix de les emocions negatives, i aquestes emocions incontrolables creen malediccions. A Jujutsu Kaisen tots els estudiants de mag com la Nobara kugisaki són els únics que poden controlar aquest tipus de corrent i utilitzar-la per lluitar contra aquests conjurs. La Nobara és el personatge més decidit i obstinat entre els seus companys i rebutja els rols de gènere tradicionals per tal d’estimar-se tal com es.

 La Princesa Mononoke
La Princesa Mononoke
Miyazaki, Hayao  
Barcelona : Planeta DeAgostini, 2000

Després de patir l’atac d’un porc senglar maleit, el jove Ashitaka comença el camí per tal de trobar la manera d’aturar la infecció que pateix. Mentrestant els humans destrueixen la natura i els Déus, transformats en terribles bèsties, i amb la princesa guerrera Mononoke al capdavant, lluitaran per defensar els boscos. Ashikata haurà d’escollir a quin bàndol ajudar mentre tracta d’interrompre la maledicció que poc a poc es va apoderant del seu cos. Mononoke esdevé un personatge ferm en els seus valors sobre la igualtat i la justícia, desafiant així la cultura i societat de l’època.

 Lady Snowblood
Lady Snowblood
Koike, Kazuo, , Kamimura, Kazuo, , Kamimura, Kazuo,  
Barcelona : Planeta DeAgostini, cop. 2006

Sayo Kashima es troba empresonada per homicidi. En un descuit va aconseguir matar a un dels agresors que va participar en la mort del seu marit i el seu fill així com en la seva posterior agressió sexual. Empresonada i embarassada busca venjança i serà precisament la seva filla Syura Yuki Hime la dona que s’encarregarà de dur a terme la seva revenja. Aquesta temible assassina a sou motejada com a Lady Snowblood, aprofitarà entre feina i feina per netejar el nom de la seva mare i venjar-la.

 Slayers : special
Slayers : special
Kanzaka, Hajime , Ohtsuka, Tommy , Ohtsuka, Tommy  
Barcelona : Ivrea, 2002

Lina Inverse és la protagonista d’aquesta història de màgia, batalles èpiques i comèdia. Aquest manga narra les aventures d’una bruixa adolescent de gran cor i valentia però una mica acomplexada, que lluitarà amb tot el seu coratge per acabar amb les forces del mal. És coneguda al seu gremi per ser una de les bruixes més poderoses i temibles del món i controla a la perfecció la màgia negra.

Torna a l'inici