Guies de lectura

Dones de Teatre

Dones de Teatre

El dia 8 de març es commemora el Dia Internacional de la Dona.

Des del Prestatge Virtual d'Arts escèniques volem retre homenatge a les dones que han creat teatre, han pujat als escenaris, sovint en un món d'homes, disfressades o sota pseudònim.

Us proposem també un viatge fascinant per recordar aquells personatges femenins que han destacat en la història de la literatura teatral, des de Medea, Electra o Hècuba fins a la Marta de Terra Baixa, passant per Julieta, Finea, Bernarda.

Feliç Dia de la Dona!

 

Avui, en el moment en què les dones s'alliberen, encara que molt lentament, de tantes inhibicions i de tantes pressions alienes, es troben que han d'emprendre de nou la lluita contra l'intent de reduir-les a feminitat. Un intent tan ben orquestrat pels dogmes i les lleis, els costums i els mitjans de comunicació de masses. Cada vegada més, la dona haurà d'alliberar-se de la caricatura d'ella mateixa que li ofereixen.(…) 

 

Maria Aurèlia Capmany  (1918-1991)

Data de creació: 06/03/2015

Última actualització: 19/02/2024

3. Dramaturgues internacionals


 A la glorieta
A la glorieta
Bowles, Jane  
Lleida : Pagès, 1992

Jane Bowles (1917-1973)

Escriptora nord-americana, casada amb l'escriptor Paul Bowles, era considerada una de les millors i més subestimades escriptores nord-americanes per Tennessee Williams i Truman Capote. 

 Obres a les biblioteques

 El Monstruo y otras obras
El Monstruo y otras obras
Kristof, Agota,  
Madrid : Sitara, noviembre de 2019

Agota Kristof (1935-2011 )

Escriptora hongaresa mundialment coneguda per novel·les de la talla Ahir, L’analfabeta o Claus i Lucas, Kristof també va escriure peces teatrals amb el seu estil propi minimalista i concís on trobem temes tan recurrents de la seva trajectòria, com la violència masclista o la persecució política.

 Obres a les biblioteques

 Felipe Ángeles
Felipe Ángeles
Garro, Elena  
México D.F. : Universidad Nacional Autónoma de México, 1979

Elena Garro (1920-1998)

Escriptora, dramaturga mexicana i dona d'Octavio Paz, la seva obra parla de la marginació i la llibertat de la dona. 

 Obres a les biblioteques

 L'Entrevista
L'Entrevista
Ginzburg, Natalia  
Barcelona : AADPC, 1997

Natalia Ginzburg (1916-1991)

Escriptora i activista comunista  italiana, va escriure sobre el feixisme al seu país i  les conseqüències que comporten en les relacions familiars.

 Obres a les biblioteques

 L'Errant, o, Els cavallers desterrats
L'Errant, o, Els cavallers desterrats
Behn, Aphra,  
Valls : Cossetània, 2009

Aphra Behn (1640-1689)

Dramaturga, escriptora i espia britànica és considerada la primera escriptora anglesa professional. Nascuda el 1640, Behn va conrear un èxit important en l’àmbit teatral, en la comèdia i el drama, i avui només es conserven 18 obres de la seva prolífica carrera artística. Sota la protecció del duc de York, la popularitat de l’autora es va centrar sobretot en les seves comèdies, les quals tenen com a temes principals, la sàtira de la vida londinenca del s. XVII, l’exaltació del plaer i la passió, i la corrupció del poder.

 Obres a les biblioteques

 La Loba
La Loba
Hellman, Lillian  
Madrid : Centro Dramático Nacional, 2012

Lillian Hellman (1905-1984)

Dramaturga nord-americana és coneguda per haver creat un clàssic de la literatura dramàtica nord-americana, La loba, on escenifica l'ambició desmesurada i la falta d'escrúpols d'una família adinerada a principis del S.XX.

 Obres a les biblioteques

 La Ratonera
La Ratonera
Christie, Agatha  
Barcelona : RBA, 2014

Agatha Christie (1890-1976)

La gran dama de la intriga i el suspens, ha deixat també la seva gran empremta de misteri en molts dels teatres internacionals. A part de l'adaptació de la seva obra Deu negrets sobre els escenaris, l'èxit  majúscul és La Ratonera, una obra que fa més de 60 anys que s'interpreta  als teatres britànics i, que actualment, està ambulant pels teatres catalans.

 Obres a les biblioteques

 Monólogos de la vagina
Monólogos de la vagina
Ensler, Eve  
Barcelona : Emecé, 2005

Eve Ensler (1953-)

Dramaturga nord-americana, feminista i activista social és coneguda internacionalment per la seva obra teatral Los monólogos de la vagina, amb la qual va guanyar el premi Obie a la Millor Obra Novell.

 Obres a les biblioteques

 No matarás
No matarás
Barrionuevo, Claudia  
Madrid : Asociación de Directores de Escena de España, 2006

Claudia Barrionuevo

Directora d'escena, guionista i dramaturga nascuda a Argentina, va estudiar teatre a la Sorbona de París i direcció teatral a la Universitat de Costa Rica.

 Obres a les biblioteques

 Obres completes
Obres completes
Kane, Sarah  
Tarragona : Arola, 2018

Sarah Kane (1971-1999)

Dramaturga britànica contemplada com una de les autores de culte del panorama escènic contemporani, Kane va renovar l’escena teatral dels anys 90 amb peces en què la soledat, la violència, el dolor i l’amor foren els eixos temàtics recurrents al llarg de la seva trajectòria artística. Actualment, és una de les dramaturgues més representades a escala europea, i als escenaris catalans destaca el muntatge de Blasted (Rebentats) al TNC l’any 2018.

 Obres a les biblioteques

 Pequeñas certezas
Pequeñas certezas
Colio, Bárbara  
Madrid : Asociación de Directores de Escena de España, 2005

Barbara Colio (1969- )

Alumna de l’escola de José Sanchis Sinisterra, avui en dia compagina la docència universitària amb la dramatúrgia. L’any 2017 va guanyar el Premi Nacional Juan Ruiz de Alarcón de Mèxic, i és una de les figures més rellevants de l’escena teatral hispanoamericana.

 Princeses o Ah!, heu vingut... aquí, on hi ha algunes tombes
Princeses o Ah!, heu vingut... aquí, on hi ha algunes tombes
Gallaire, Fatima  
Barcelona : AADPC, 2000

Fatima Gallaire (1944- )

Escriptora franco-argelina és autora teatral i de relats curts. Ha estat premiada amb el premi Arletty el 1990 i el premi de l'Acadèmia francesa l'any 1994.

 Obres a les biblioteques

 Puños
Puños
Peyrade, Pauline  
Segovia : Ediciones La Uña Rota, febrero 2020

Pauline Peyrade

Directora i escriptora teatral, des de l’any 2019 és codirectora del departament d’Escriptors i Dramaturgia de l’ENSATT (Escola Superior de les Arts i Tècniques del Teatre a Lyon). La seva obra intimista i moltes vegades inclassificable narra la lluita interior dels personatges amb un tonalitat poètica.

 Obres a les biblioteques

 Tengamos el sexo en paz
Tengamos el sexo en paz
Rame, Franca; , Fo, Dario; , Fo, Jacopo  
Hondarribia : Hiru, 2003

Franca Rame (1929-2013)

Actriu, escriptora i política italiana, era la companya de Dario Fo i va compartir amb ell la seva passió per l'escena. L'any 1958 va fundar amb el seu marit companyia pròpia i a partir de 1968 van crear, per motius polítics, un col•lectiu teatral independent per poder dur a escena, obres satíriques i de contracultura. Tinguem el sexe en pau (escrita a sis mans amb el seu marit i el seu fill) i La violació, on recrea un episodi viscut per ella mateixa, són les obres més destacades d'aquesta dona de teatre.

 Obres a les biblioteques

 Un Dios salvaje
Un Dios salvaje
Reza, Yasmina  
Barcelona : Alba, 2011

Yasmina Reza ( 1959- )

Escriptora, actriu i dramaturga francesa d'origen jueu és coneguda per la seva obra teatral Art, el qual va rebre el premi Molière i Un Déu salvatge, totes dues representades als nostres escenaris i adaptades al cinema.

 Obres a les biblioteques

 Una Còpia i lluny
Una Còpia i lluny
Churchill, Caryl  
[Reus] : Centre d'Arts Escèniques Reus, 2007

Carly Churchill (1938 - )

Dramaturga anglesa, és una de les autores teatrals britàniques més representades internacionalment. Encara que es va llicenciar en literatura anglesa, no serà fins a la maduresa que es dedicà de ple al teatre, on el seu estil experimental és, sens dubte, la seva carta de presentació.

 Obres a les biblioteques

Torna a l'inici