Guies de lectura

Sant Jordi en màniga curta

Sant Jordi en màniga curta

Entrar en una llibreria té quelcom de màgic. Descobrim llibres que estan en la conversa de la gent, països i civilitzacions oblidades, i un munt de temes desconeguts. 

Us heu preguntat mai quines són les qualitats de l’ofici de  llibreter? Empatia, generositat, curiositat, ordre, flexibilitat per adaptar-se als canvis, esperit de sacrifici.

Hem fet una selecció de llibres on trobareu mil i una històries de les persones que treballen a les llibreries. També us recomanem novetats per celebrar aquest Sant Jordi d’estiu.

Llegim i seguim!

Data de creació: 20/07/2020

Última actualització: 20/07/2020

Novetats


 Reis del món
Reis del món
Alzamora, Sebastià  
Barcelona : Proa, gener del 2020

Reis del món és una novel·la d'abast europeu que parteix de dos personatges reals i antagònics, dos gegants del segle XX. L'un és Joan Mascaró, el principal traductor i divulgador del pensament místic hindú a la cultura occidental. L'altre és Joan March, contrabandista i financer, un dels homes més rics i poderosos del seu temps, capaç de fer caure governs o de posar condicions a Franco o a Churchill. Tots dos havien nascut a Santa Margalida, un poble del Pla de Mallorca, i van mantenir durant molts d'anys una relació cordial, però també complexa i contradictòria. A través d'aquestes dues figures, Alzamora teixeix un relat que passa per Espanya, Suïssa, el Regne Unit, Alemanya, Algèria, el Marroc o Sri Lanka, i que registra els tremolors del segle més convuls de la història de la Humanitat.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Bellum Cantabricum :
Bellum Cantabricum :
Aparicio, José Manuel  
Barcelona : Edhasa, marzo de 2020

Any 26 a. C. Els pobles càntabres i asturs aturen la conquesta romana de la Península Ibèrica. Sekeios, un mercenari al servei de Roma, cau en mans de la resistència. Quan les legions poderoses d’August els ataquin, viurà un conflicte que posarà a prova les seves conviccions. Finalista al Premio Edhasa Narrativas Històricas 2020

 Salvar el fuego
Salvar el fuego
Arriaga, Guillermo  
Barcelona : Alfagura, marzo de 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Premio Alfaguara de Novela 2020. Retrat dos Mèxics completament escindits un de l’altre on Marina, una dona casada, amb tres fills i una vida familiar resolta, coreògrafa de cert prestigi i de classe social alta, es vincula amb un home de l’altre extrem de la societat. Retrat de les contradiccions d’un país i de les més profundes de la naturalesa humana.

 Ignot
Ignot
Baixauli, Manuel  
[Barcelona] : Edicions del Periscopi, gener del 2020

Quan Mateu, un pintor en hores baixes, rep l'encàrrec d'il·lustrar els textos d'un escriptor anomenat Crisòstom, accepta sense pensar-s'ho dues vegades. Però qui és, realment, Crisòstom? Per què no ha transcendit, la seva obra? A poc a poc, Mateu descobrirà un personatge humil però fascinant, un geni desconegut, i se submergirà en un món insòlit, ple de miralls i poblat per individus solitaris i esquius. Imaginativa, enginyosa i enlluernadora, Ignot és una novel·la que gira al voltant de la necessitat de crear, de les expectatives i de la frustració. Manuel Baixauli, un dels autors més singulars de les nostres lletres, ens ofereix una veu literària única i una demostració de capacitat narrativa de primer ordre.


> Veure disponibilitat a l’eBiblio
 No soc aquí
No soc aquí
Ballbona, Anna  
Barcelona : Editorial Anagrama, març 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

La Mila  va néixer a finals dels anys setanta en un barri apartat i mal urbanitzat, encaixonat entre una autopista, un cementiri i un polígon industrial. Els seus pares eren  pagesos que van haver de canviar el tractor per la cadena de muntatge. Ara que espera una criatura, la Mila intenta escatir els motius de l'estranyesa que l'ha acompanyat des de sempre, un ser-hi o no ser-hi, una certa perplexitat cap als propis orígens.

 Boulder
Boulder
Baltasar, Eva  
Barcelona : Club Editor, març de 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Després de l’èxit de Permagel Eva Baltasar narra les dificultats d’una relació lesbiana amb la mateixa naturalitat com si hagués de parlar d’una relació heterosexual. Boulder és la cuinera d’un vaixell mercant. Ha portat una vida sense arrels, viatjant d’un lloc a un altre fins que coneix a una dona que la fa implicar-se en la maternitat i en la criança d’un fill.

És una història intensa, claustrofòbica i breu, tota plena de metàfores poètiques que es queden clavades en el cor del lector i l’acosten sense miraments a la desfeta d’una parella homosexual davant del naixement d’un fill. Un terratrèmol imprevisible que sacseja la vida de qualsevol parella fins que aconsegueix adaptar-se al caos de la nova situació.

 Atrapa la llebre
Atrapa la llebre
Basta?i?, Lana  
Barcelona : Edicions del Periscopi, març del 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Després de dotze anys sense saber res l'una de l'altra, la Sara, que ha emigrat a Dublín i viu allunyada dels fantasmes del passat, rep una trucada de la Lejla, que li demana que torni a Bòsnia i l'acompanyi a buscar el seu germà, desaparegut durant la guerra. Juntes aniran amb cotxe de Mostar a Viena en un viatge que, més que un retrobament inofensiu entre dues velles amigues, serà un camí a un cor de les tenebres profundament balcanitzat. Aquesta road trip literària és una novel·la brillant i devastadora que, amb un llenguatge subtil i autèntic, retrata la relació complicada entre dos personatges inoblidables i ens mostra, sense por dels tabús, com els traumes dels conflictes ressonen al llarg dels anys.

 Snap
Snap
Bauer, Belinda  
Madrid : AdN Alianza de Novelas, [2019]

Una mare de tres nens, embarassada d’un quart, tenen un problema al cotxe on viatgen i han de parar. La dona deixa el vehicle al voral amb els nens a dins a la reserca d’un telèfon per avisar de l’emergència però ja no tornarà mai més. La policia troba el cotxe amb els nens, els recull però no hi ha rastre de la mare fins al cap d’uns dies més tard que la troben morta. Què ha passat entremig de tot plegat?


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Blat tendre
El Blat tendre
Colette,  
Barcelona : Viena Edicions, novembre de 2019

Dos amics d’infantesa, els adolescents Philippe i Vinca, viuen durant un estiu idíl·lic el despertar de l’amor i de la sensualitat. Una mostra de la fina sensibilitat de l’autora, una gran de les lletres franceses i tot un referent de l’empoderament femení.

 Les Vencedores
Les Vencedores
Colombani, Laetitia  
Barcelona : Salamandra, març de 2020

Després de l'èxit d'aquesta primera novel·la, La trena, Laetitia Colombani torna amb un relat vibrant i colpidor en el qual presenta la història de dues figures excepcionals nascudes amb un segle de diferència, però que comparteixen un mateix escenari: el Palau de la Dona.

Als quaranta anys, la Solène ho ha sacrificat tot per la seva carrera com a advocada: els seus somnis, els seus amics i els seus amors, fins que un dia s'ensorra i se sumeix en una profunda depressió. Per ajudar-la a recuperar-se, el metge li aconsella que faci tasques de voluntariat. Poc convençuda, la Solène troba per internet un anunci que desperta la seva curiositat i decideix interessar-s'hi. L'envien a una llar per a dones amb greu risc d'exclusió social, on té problemes per relacionar-se amb les residents, que d'entrada es mostren distants i esquives; però a poc a poc anirà guanyant-se la seva confiança i descobrirà fins a quin punt vol estar tan viva com elles. 

 Crim a la botiga de joguines
Crim a la botiga de joguines
Crispin, Edmund,  
Barcelona : Univers, gener del 2020

El professor Gervase Fen, professor de literatura i investigador aficionat es troba davant un nou cas, amb una trama que enganxa, un cadàver que s’ha esvaït i que només ha vist una persona i que no deixa de costat el típic humor anglès.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 L'Enigma de l'habitació 622
L'Enigma de l'habitació 622
Dicker, Joël  
Barcelona : La Campana, juny del 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Una nit de desembre, un cadàver reposa al terra de l'habitació 622 del Palace de Verbier, un hotel de luxe situat als Alps suïssos. La investigació policial no es tancarà mai i el pas del temps farà que moltes persones oblidin el que va passar. Alguns anys després, a principis de l'estiu, l'escriptor Joël Dicker arriba a l'hotel per passar-hi les vacances i recuperar-se d'una ruptura sentimental. Poc s'imagina que acabarà investigant l'antic crim que amaga l'habitació del costat de la seva. I no ho farà tot sol: la Scarlett, la bella hoste aspirant a novel·lista de l'habitació contigua, l'acompanyarà en aquesta recerca mentre, al seu torn, intentarà descobrir la clau per escriure un bon llibre. ¿Què va passar a l'habitació 622 del Palace de Verbier?

 Dues germanes
Dues germanes
Foenkinos, David  
Barcelona : Edicions 62, abril del 2020

La Mathilde forma una parella feliç amb l’Etienne, però un dia  aquesta trenca de cop la relació i la Mathilde es refugia en la seva germana que l’acull al seu apartament. La relació entre les dues germanes es redefineix i uns nous lligams s’estrenyen en aquest petit món familiar on cadascú prova de trobar l’equilibri.

 La Música que sona quan acaba la cançó
La Música que sona quan acaba la cançó
Grau Rafel, Marta  
Barcelona : Rosa dels Vents, març del 2020

Es tracta del debut d’una autora molt interessant que aconsegueix emocionar al lector amb aquesta obra que narra, de manera trenada, les vides de dues dones oposades.
És la història de dues germanes ben contràries: l’una viu a Barcelona, és casada, té fills i és funcionària ; l’altra porta una vida nòmada, fa una mica de tot i té una xicota africana. A les dues les uneix una història familiar comuna, que l’autora retrata amb ironia i frescor, que comença els anys anteriors a la Guerra Civil i arriba fins a la Declaració d’Independència de Catalunya del 2017, amb la posterior repressió del procés catalanista.

Destaca el treball de recuperació de la llengua dels avis mitjançant el rescat de la parla oral i els modismes de la comarca de l’Alt Urgell (d’on és originària l’àvia de les dues germanes) poc tractada a la literatura.


> Veure disponibilitat a l’eBiblio
 Cavalcarem tota la nit
Cavalcarem tota la nit
Gurt, Carlota  
Barcelona : Proa, febrer del 2020

És el recull de contes que ha estat guanyador del Premi Mercè Rodoreda Narrativa Breu 2019. El llibre sorprèn pel llenguatge commovedor, divertit i absolutament propi que li ha imprès l’autora, a mig camí entre el simbolisme de Pere Calders i el costumisme sentimental de Mercè Rodoreda.

Els diferents contes reflexionen sobre recorreguts vitals d’uns personatges estranys, dividits entre la solitud i l’enyorança. Parla de la violència invisible, de la infelicitat, de les ganes de desaparèixer, de la brutalitat sexual, del món de la parella, dels amors impossibles i de “cavalcar cap al fons de la nit, fins a l’últim horitzó, sota les aigües”.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Totes les bèsties, petites i grosses
Totes les bèsties, petites i grosses
Herriot, James  
Barcelona : Viena, 2019

Una autobiografia que es llegeix com una novel·la. Les peripècies d’un jove veterinari, acabat de llicenciar, que s’enfronta a un munt de situacions professionals curioses en les granges de la comarca de Yorkshire on ha de treballar. Pels amants dels animals i de la vida al camp.

 El Largo camino a casa
El Largo camino a casa
Hlad, Alan  
Barcelona : Espasa, enero de 2020

1940, les bombes alemanyes cauen sobre el Regne Unit i la Susan i el seu avi s’encarreguen de criar i entrenar coloms missatgers que després utilitzarà l’exercit per transmetre informació dels moviments dels nazis. A l’altra banda de l’oceà un jove pilot s’unirà a ells per ajudar-los en una missió secreta que pot dur el país a la victòria.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Cómo maté a mi padre
Cómo maté a mi padre
Jaramillo Klinkert, Sara  
Barcelona : Lumen, mayo de 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Una de les sensacions literàries d’aquest any, l’autora explica com va quedar marcada ella i la seva família per la mort del seu pare, quan ella tenia onze anys, a mans d’un sicari. Natural de Medellín, Colòmbia, narra amb molta delicadesa i un llenguatge evocador, però sense transmetre compassió, el fet més transcendental de la seva vida i ens endinsa en la realitat de la vida immersa en una realitat que es viu a molts països de l’Amèrica Llatina.

 La Dona del quimono blanc
La Dona del quimono blanc
Johns, Ana  
Barcelona : Columna Edicions, febrer de 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Novel·la d’històries enllaçades d’amor i pèrdua com a conseqüència de la II Guerra Mundial. A finals dels 50, Naoko Nakamura trenca la tradició d’acceptar un matrimoni concertat per la família perquè estima un soldat americà. Inspirada en fets reals.

 Un Món a l'abast de la mà
Un Món a l'abast de la mà
Kerangal, Maylis de  
Barcelona : Angle Editorial, febrer de 2020

La Paula, en Jonas i la Kate es van conèixer a Brussel·les, a l’institu de Pintura. Uns anys intensos de formació i aprenentatge que els lligaran per sempre. EL nexe comú, l’art pictòric, ens demostra que, igual que la vida, les còpies, fetes a base d’engany i il·lusió, sovint ens demostren el tarannà vertader de la gent.

 Si aquest carrer fos meu :
Si aquest carrer fos meu :
Kremser, Stefanie  
Barcelona : Edicions de 1984, gener de 2020

Escrit amb tendresa i una gran vivacitat, Si aquest carrer fos meu és una passejada per les vint-i-dues adreces on l'autora ha viscut fins avui. Així, Stefanie Kremser s'endinsa en la narració autobiogràfica per traçar la memòria de les arribades i els comiats que ha experimentat al llarg dels anys en cinc països diferents, entre les Amèriques i Europa. A través de la seva mirada curiosa, esmolada i alhora introspectiva, aquest llibre de les adreces també dibuixa el mosaic d'una experiència multimigratòria, cosmopolita i tanmateix plena de contradiccions socials, polítiques, culturals i biogràfiques, i convida el lector a reflexionar sobre la qüestió de qui es pot ser, quan no s'és d'un lloc concret i definit.

 Jauja
Jauja
Lahoz, Use  
Barcelona : Ediciones Destino, noviembre de 2019

L’amor, la pèrdua, la fragilitat i l’èxit s’entrellacen en aquesta novel·la per crear una epopeia humana al voltant del personatge de la Maria Broto, una reconeguda actriu de teatre a qui. El dia de l’estrena somiada de la seva darrera obra, un extrany li notifica la mort del seu pare. La Maria es debatrà entre les aspiracions individuals i les normes que regeixen el seu destí.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Sota les flames
Sota les flames
Le Corre, Hervé  
Alzira : Edicions Bromera, gener 2020

L’autor esbudella les passions humanes més fosques a través dels seus protagonistes, que treuen a la llum els seus instints més primaris quan es troben en una situació extrema de lluita per a la supervivència.

París, últims deu dies de la Comuna. Als carrers de la ciutat bombardejada i plena de barricades, s’amaga el mal. Dues joves desapareixen, segrestades per un personatge tan pervers com repulsiu. Una de les quals, Caroline, és la parella del sergent Nicolas Bellec, que lluita a les files dels comunards.

 Els Colors de l'incendi
Els Colors de l'incendi
Lemaître, Pierre  
Alzira : Bromera, 2019

En aquesta novel·la ens retrobem amb l’enorme talent narratiu de l’autor de Ens veurem allà dalt. De fet, Pierre Lemaitre recupera aquí una part dels personatges de la novel·la guanyadora del Premi Goncourt, que va esdevenir un fenomen internacional i que ha estat adaptada al cinema, per continuar el seu relat inoblidable sobre la història europea.

Febrer de 1927. Tot París assisteix al funeral de Marcel Péricourt. La seva filla Madeleine ha de prendre possessió de l’imperi financer del qual és hereva, però el destí li reserva altres plans. El petit Paul, el seu fill, amb un gest inesperat i tràgic, situarà Madeleine en el camí de la ruïna i l’enfonsament. En una Europa falsament confiada, on es veuen sorgir els colors de l’incendi que la recorrerà durant els anys 30, Madeleine respondrà amb coratge i venjativament davant dels motius i els homes responsables de la seva caiguda.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Reina del exilio
La Reina del exilio
Luque, Herminia  
Barcelona : Edhasa, marzo de 2020

París, 1882. La reina Isabel II d’Espanya viu exiliada al palau de Castella. Julio Uceda, un enviat de Sagasta, i Teresa, una jove minyona gens feta a viure entre nobles, hi coincidiran i viuran una passió amorosa i una intriga palatina. Premio Edhasa Narrativas Històricas 2020.  

 Restaurant Caníbal
Restaurant Caníbal
Magalh?es, Gabriel  
Lleida : Pagès Editors, gener de 2020

Sembla que a Porto hi ha un restaurant que serveix carn humana. Sunana ho vol comprovar i demana ajuda al seu amic Gustavo. Humor negre fi, sàtira, crítica a les institucions (europea i universitària) i retrat descarnat de la ciutat.

 Coconut
Coconut
Matlwa, Kopano  
València : Sembra Llibres, febrer de 2020

Escrita amb una audàcia lírica que ens fa qüestionar-nos qui som i qui volem ser en la societat de les aparences, Coconut entrellaça les vides d’Ofilwe i Fikile, dues joves de Johannesburg que evidencien el pes dels prejudicis racials, la pressió estètica, l’autoodi i les violències de gènere sobre les joves negres de l’era postapartheid. Una història necessària sobre joves que busquen la seva identitat entre el racisme, el classisme i el masclisme que imperen en el món on vivim. Una immersió necessària en la moderna Sud-àfrica de la mà d’una de les joves escriptores africanes més destacades de l’actualitat.

 La Nena
La Nena
Mola, Carmen  
Barcelona : Alfaguara, abril de 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

És la nit de final d’any xinès, comença l’Any del Porc. Chesca, cap de la Brigada d’Anàlisis de Casos des de fa un any, ha quedat amb Ángel Zárate, però a l’últim moment aquest no es presenta. Tot i així ella surt a divertir-se, coneix a un home i passa la nit amb ell. Al matí següent, tres homes rodegen el seu llit, a l’espera d’unir-se a la festa. Una repulsiva olor a porc inunda l’estança. Després d’un dia sencer sense donar senyals de vida, els companys de Chesca comencen a buscar-la. Comptaran amb la inestimable ajuda de la inspectora Elena Blanco amb la que els lectors podran gaudir de la tercera entrega de la sèrie amb nous i impactants personatges.

 Un Destino propio
Un Destino propio
Montesinos, María  
Barcelona : Ediciones B, enero de 2020

Ens trobem a l’Espanya de finals del segle XIX. La nostra protagonista, la Micaela Moreau és una jove esperançada en canviar el rumb de la societat masclista. Una batalla constant contra l’ordre establert que deixava en un segon pla la figura femenina en benefici dels homes. Un cant a la llibertat i a la igualtat de gènere.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 L'Inesperat final del senyor Monroe
L'Inesperat final del senyor Monroe
Mooney, Dan  
Barcelona : Univers, novembre del 2019

Una missió suicida és la base d’aquesta novel·la. En Joel viu a la residència d’avis Hilltop i no suporta que li diguin què i quan ho ha de fer. Amb el seu company d’habitació, en Frank, emprendran una aventura d’allò més singular: posar fi a la seva vida d’una manera digna. Ambdós descobriran que potser mai no és massa tard per experimentar la màgia dels primers moments i el gaudi d’una última i gran aventura.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Ballarina
La Ballarina
Mori, ?gai,  
Barcelona : Viena Edicions, gener del 2020

Un història d’amor delicada entre una ballarina alemanya molt pobra i un estudiant japonès que completa a Berlín la seva formació. Tot un clàssic de la literatura japonesa que esdevé una al·legoria sobre l’amor i la renúncia.

 Nueve perfectos desconocidos
Nueve perfectos desconocidos
Moriarty, Liane  
Barcelona : Suma de Letras, abril de 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

  En un balneari de luxe es troben diverses persones amb l’esperança que l’estada de deu dies canviarà les seves vides, però el que no saben és que algunes promeses, com algunes vides, són perfectes mentires.

 L'Hora dels hipòcrites
L'Hora dels hipòcrites
Márkaris, Petros  
Barcelona : Tusquets Editors, abril del 2020

Una nova aventura del comissari Kostas Jaritos en un moment molt especial de la seva vida: el naixement del seu nét. Justament coincideix amb l’assassinat d’un conegut empresari d’èxit del ram de l’hostaleria, molt conegut per la seva contribució a les causes benèfiques. Tot just encetada la investigació, apareix un manifest que  reivindica la seva mort, sense detallar els motius i Jaritos haurà de trobar la solució a aquest nou cas ambientat a la Grècia actual.

 Mar d'estiu :
Mar d'estiu :
Nadal, Rafel  
Barcelona : Univers, març del 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Una aproximació sentimental al Mediterrani, als petits plaers de la vida, i una invitació a observar i descobrir les històries dels llocs i de les persones que l'habiten. En Mar d'estiu, Nadal ret homenatge a la mar de la seva infància i joventut en un llibre dividit en tres parts. A la primera, l'autor parla de perquè la Mediterrània, què és i quin significat té el mar per a ell. En una segona banda, Nadal relata els seus viatges per diversos llocs del Mediterrani com Stromboli, Icària, Hidra o Portlligat. La descripció de cada un d'aquests espais l'acompanya el relat de les experiències, records i reflexions que li evoquen. En la tercera i última part del llibre, l'autor narra el retorn, una reflexió sobre l'experiència del viatge i el paper que ha tingut la Mediterrània en la història i el desenvolupament de la cultura occidental. 

 Les Amistats traïdes
Les Amistats traïdes
Nel·lo, David  
Barcelona : Enciclopèdia Catalana, febrer del 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Fins on som capaços d'arribar per aconseguir l'èxit? Salvador Togores, traductor literari, se'n va a Suïssa a fer una estada en una residència de traductors quan tot just fa un any de la mort del seu pare. Allí, per sorpresa, trobarà el famosíssim escriptor Bachtel, desaparegut de la circulació des de feia molts anys i autor de culte. En una altra època, Markus Bachtel havia estat amic íntim de la família de Togores, especialment del pare, però la relació es va trencar de manera abrupta i dolorosa. Durant un seguit de nits, Bachtel, com una Xahrazad moderna, li revela la increïble història de la seva vida i el perquè de la seva fugida i desaparició. Una novel·la sobre l'amistat, l'amor i els límits de l'ambició. Obra guanyadora del Premi Sant Jordi 2019.

 Sang a la neu
Sang a la neu
Nesbø, Jo  
Barcelona : Proa, maig del 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

L’Olav és un assassí a sou i li costa fer amistats, tot i que  té una estranya capacitat per a la compassió i la tendresa. Ara, finalment ha conegut una dona amb qui pot imaginar una vida junts. Però hi ha dos problemes. És la dona del seu cap. I acaba d’encarregar a l’Olav que la mati.

 Neix un teixidor de somnis :
Neix un teixidor de somnis :
Ngugi wa Thiong'o  
Barcelona : Raig Verd Editorial, gener 2020

Neix un teixidor de somnis mostra els inicis de la producció creativa d'un escriptor. En aquesta tercera entrega de les seves memòries (precedida per Somnis en temps de guerra i A la casa de l’Intèrpret, Raig Verd), l'escriptor kenyà Ngugi wa Thiong'o explica els quatre anys que va passar a la Universitat Makerere de Kampala, Uganda, durant els quals va trobar la seva veu com a periodista, escriptor de contes, dramaturg i novel·lista mentre els imperis colonials es desfeien i naixien noves nacions a l’ombra de les rivalitats, les intrigues i els assassinats de la Guerra Freda.

 Los Fuegos de otoño
Los Fuegos de otoño
Némirovsky, Irène,  
Barcelona : Salamandra, abril de 2020

Ambientada a Paris entre les dues guerres mundials, l’autora retrata la vida burgesa de la capital, víctima dels seus privilegis i de les seves costums.

 Tota una vida per recordar
Tota una vida per recordar
Pradas, Núria  
Barcelona Columna, març del 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

La Sophie Simmons, amb només setze anys, deixa la seva família a Nova York l'any 1932 per anar a Los Angeles en plena depressió perseguint el seu gran somni: treballar com a animadora de dibuixos a Disney Studios. Aviat descobrirà, però, que no és un món per a dones. I així, entre amors i desamors, encaixant els cops que li dona la vida, la Sophie lluitarà fins al final enmig d'una època convulsa que marcarà un abans i un després en els professionals de l'animació de principis del segle xx. Tota una vida per recordar és una novel·la amb una protagonista femenina forta, un entorn històric fascinant i una barreja intrigant de personatges de ficció i de la vida real.

 Al final t'agradaré
Al final t'agradaré
Roca, Maria Mercè  
Barcelona : Rosa dels Vents, febrer del 2020

Una novel·la que parla sobre tot de bondat en el seu sentit més profund a mans d’una dona que sap perdonar i cuidar d’un home que no la correspon i que està passant un moment molt delicat de la seva vida.

La vida tranquil·la  de la Rosó s’acaba quan l'August torna al cap de trenta anys d'absència. Què vol, aquest home caduc però que conserva encara la perversitat als ulls? I quina intimitat somou la Rosó en veure'l? La visita evoca la memòria d'unes vides fetes d'il·lusions i de culpes, de felicitat i de dolor, que transcorren des dels anys setanta del segle passat fins als nostres dies, entre Girona i Barcelona, amb el contrapunt dels amics, dels amants, de la família i dels esdeveniments d'una època que ens ha marcat a tots.

 Gent normal
Gent normal
Rooney, Sally  
Barcelona : Edicions del Periscopi, octubre de 2019
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

En Connell i la Marianne han crescut al mateix poble de l'interior d'Irlanda, però en realitat provenen de dos mons molt diferents. La Marianne és una noia orgullosa, inadaptada i solitària. En Connell és un dels nois més populars de l'institut. També és el fill de la dona de fer feines de la mansió on viu la Marianne. Quan, tot i les diferències socials, sorgeix entre ells una connexió especial, provaran de mantenir-la oculta. Gent normal és una història delicada sobre com una persona pot transformar la vida d'una altra. És també una novel·la contundent sobre la incomunicació, sobre com ens sentim, sobre com necessitem els altres per ser qui som i, sobretot, quines relacions de poder i domini s'estableixen dins les relacions amoroses. És irònica i seductora, perspicaç i atrevida.

 Seguiré els teus passos
Seguiré els teus passos
Santos, Care  
Barcelona : Columna, març del 2020

La Reina, una dona acostumada a prendre totes les decisions, rep una trucada que ho pot canviar tot: algú pretén obrir la tomba del seu pare, mort en estranyes circumstàncies a Conques, un poblet del Pallars Jussà, fa quaranta-quatre anys. En un moment en què la seva pròpia vida travessa un moment complicat, inicia un viatge al Pirineu per enfrontar-se al seu passat i amb la sorprenent història d'en Josep Gené, que ens durà fins al 29 de gener de 1939, el dia en què Barcelona va ser ocupada per les tropes de Franco. Un dia de vencedors i vençuts.

 L'Illa de les dones del mar
L'Illa de les dones del mar
See, Lisa  
Barcelona : Univers, febrer del 2020

Història de l'amistat entre dues joves d'origen molt diferent, que aviat van ser arrossegades pel curs inexorable de la història. La seva amistat va ser testimoni del colonialisme japonès dels anys trenta i quaranta del passat segle, així com de la Segona Guerra Mundial i l'adveniment d'unes noves tecnologies que havien de canviar el món en què havien crescut.

 El Teu gust
El Teu gust
Simó, Isabel-Clara,  
Alzira : Bromera, març 2020

És la novel·la pòstuma d’Isabel-Clara Simó i està escrita amb un llenguatge sincer tal com ella desitjava a manera de comiat. Trobem molts referents culturals i opinions sobre temes diversos: el feminisme, la cultura catalana, les lectures preferides i sobre el món de l’autora en general. Narra una gran història d’amor i de vida. Per damunt de tot, hi ha la relació entre la protagonista i la Roser, que acaba quan la Roser mor en un accident imprevisible i desgraciat. Abans i després, hi ha la història dels petits amors que té la protagonista amb diferents homes. La protagonista reconeix que no ha estat feliç tot i tenir la consciència de ser una dona intel·ligent des del principi fins al final de la seva vida.

 La Història del bon vell i la bonica joveneta
La Història del bon vell i la bonica joveneta
Svevo, Italo,  
Martorell : Adesiara Editorial, novembre del 2019

Assistim al vaivé moral del protagonista, el bon vell, que tan aviat sedueix la bonica joveneta com se’n penedeix, entossudit a revestir-la de virtut. Dualitat psíquica i joc d’interessos fisiològics en un entorn social de moral estricta, narrats de forma esplèndida.

 Ava en la noche
Ava en la noche
Vicent, Manuel  
Barcelona : Alfaguara, marzo de 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

David, un jove que ha passat els primers anus de la seva vida respirant l’aire del Mediterrani, abandona la seva ciutat per establir-se a Madrid i complir el seu somni: conèixer a Ava Gardner i convertir-se en director de cine. Són els primers anys seixanta i a Espanya, tot un món relacionat amb l’art, el cinema i la literatura gaudeix de les nits plenes de glamour, divertides i extraordinàriament lliure. Nits de cinema a les que segueixen dies en que la realitat del país s’ofega coberta per la fosca i repressiva pàtina de la dictadura franquista. Amb el seu mestratge habitual, Manuel Vicent retrata la inestable frontera entre un temps fosc i en declivi i un altre que, amb els primers vents del canvi, ja començava a despuntar a l’horitzó. 

 Els Dits dels arbres
Els Dits dels arbres
Villalonga, Anna Maria  
Alzira : Bromera, gener 2020

Una novel·la que mostra la fragilitat humana i que lluita contra els prejudicis sobre les malalties mentals. La protagonista és una noia superdotada que pateix estrès posttraumàtic i  que es volca en la cultura, en l’art i en la literatura per poder sortir del pou.

La Irene acaba de sortir del psiquiàtric després de dos anys d’internament. Viu sola i no té ningú que la pugui acompanyar en el seu procés de tornada al món real. Per això, per recomanació del seu psiquiatre -a qui odia- i per poder adaptar-se a la seva nova vida, comença a escriure les seves pors, la ràbia, els dubtes i els atacs a la realitat i a ella mateixa en uns quaderns, a manera de diari. Entre les seves línies, carregades d’ironia i d’obsessions, descobrirem quina és la història de la Irene i què és el que l’ha duta a apartar-se del món.

 En aquest món, per un moment, som grandiosos
En aquest món, per un moment, som grandiosos
Vuong, Ocean  
Barcelona : Editorial Anagrama, febrer 2020
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Un fill escriu una carta a la seva mare, que no sap llegir. La carta es, en realitat, un examen de consciencia, un repàs dels elements que han anat formant la seva identitat: com a fill d’una família de vietnamites que van fugir del seu país cap als Estats Units i com a jove que descobreix i assumeix la seva homosexualitat.

La família del noi es compon de l’àvia –ara anciana i moribunda–, que va haver de marxar del Vietnam amb les seves filles després de passar per experiències molt dures per sobreviure acabada la guerra. Hi ha també un pare maltractador i absent. I hi ha la mare, una dona desorientada que treballa en un saló de manicura i manté una relació complexa amb el seu fill. I, finalment, el jove protagonista, que va créixer a Hartford, Connecticut, va patir assetjament escolar per la seva doble marginalitat –immigrant i homosexual– i va descobrir essent adolescent l’amor i la sexualitat amb en Trevor.

 Amb gràcia en aquest desert
Amb gràcia en aquest desert
Zatéli, Zyránna  
Barcelona : Ed. Males Herbes, 2019

Un recull de relats, dividit en quatre parts, on l’autora utilitza els personatges femenins com a element revelador de les forces ocultes de la vida. Dones passives o diabòliques, noies innocents o adultes mig boges, que ocupen un espai incert en el món que les envolta i carreguen amb elles un pes que les impedeix integrar-se en la societat

 Una Boda a Lió i altres relats
Una Boda a Lió i altres relats
Zweig, Stefan, , Zweig, Stefan, , Zweig, Stefan, , Zweig, Stefan, , Zweig, Stefan, , Zweig, Stefan, , Zweig, Stefan, , Zweig, Stefan, , Zweig, Stefan,  
Barcelona : Quaderns Crema, 2020

Una parella de promesos es retroba a la presó durant el període del Terror jacobí francès. Els companys de dissort els ajudaran a complir el seu desig d’esdevenir marit i muller abans de morir.  Inclou els relats: “El camí”, “Un home que no s’oblida” i “Dos solitaris”.

Torna a l'inici