Guies de lectura

Cuida't, estima, llegeix

Cuida't, estima, llegeix

Sempre recordarem aquesta Diada de Sant Jordi de 2020. Tot el que està passant al nostre entorn i en el món, genera incertesa, una emoció que hem de gestionar per realitzar activitats positives. Ara més que mai tenim temps per llegir, per estimar, per cuidar-nos, aprofitem-lo!

Estem confinats a casa, però viatjarem a través de la imaginació. Hem elaborat una llista de lectures perquè surtis de casa des del sofà. Així, quan arribi el moment de retrobar-nos, tindrem tot un munt d’experiències bones per compartir, i alguna trista. Bona Diada de Sant Jordi.

Data de creació: 19/04/2020

Última actualització: 21/04/2020

Seccions de la guia

Novel·la


 Pluja d'estels
Pluja d'estels
Aguilar, Laia  
Barcelona : Edicions Destino, febrer del 2020

Un grups d’amics es retroben al Cap de Creus per passar el cap de setmana i veure plegats les llàgrimes de Sant Llorenç . Es retroben després de molt temps i al llarg d’aquest dia apareixeran dubtes i neguits al voltant d’un accident tràgic que va marcar les seves vides.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Reis del món
Reis del món
Alzamora, Sebastià  
Barcelona : Proa, gener del 2020

La novel.la situa dos personatges reals del segle XX, Joan Mascaró, el traductor i divulgador més destacat del pensament místic hindú a la nostra cultura i Joan March, financer que esdevindria un dels homes més influents i rics de la seva època. Tots dos són nascuts al mateix poble de Mallorca, Santa Margarida, serveixen a l’autor per repassar els fets més destacats de la història del segle XX.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Nueve cuentos malvados
Nueve cuentos malvados
Atwood, Margaret  
Barcelona : Salamandra, 2019

Vampirs que conviuen amb una escriptora de literatura fantàstica, o amb una dona que viu en una llar d’avis. Atwood retrata les facetes més absurdes dels éssers humans, creant uns relats originals sobre temes com la malaltia, la vellesa i la mort, on també reivindica el dret a la diferència i els drets de les dones. Tot plegat sense perdre la seva mirada càustica, lúcida i de gran humanitat.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Boulder
Boulder
Baltasar, Eva  
Barcelona : Club Editor, març de 2020

Boulder és una roca arrodonida que s’ha suavitzat per l’acció del clima i de l’aigua. La protagonista d’aquesta novel·la es diu Boulder. És una dona que estima la soledat i que té una feina de cuinera en un buc que li permet gaudir tenir moltes estones per pensar i, de tant en tant en algun port, conèixer dones. Fins que un dia coneix una dona que l’embarcarà en uns situació de gestació assistida.

 La Memòria de l'aigua
La Memòria de l'aigua
Barderi, Montse  
Barcelona : Columna, setembre 2019

Una història de dones, totes de la mateixa família: la Clemència, l’àvia, la Rosalia, la seva filla i la Núria, la néta. Ens trobem devant un retrat de les dificultats de les dones a finals del s. XIX que pertanyien a la classe social més baixa i que hauran de lluitar doblemente per fer-se camí en una vida molt dura, plena d’entrebancs i de lluita.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Atrapa la llebre
Atrapa la llebre
Bastašić, Lana  
Barcelona : Edicions del Periscopi, març del 2020

Després de molts anys de no tenir contacte dues amigues, Sara, que s’ha exiliat a Dublín per intentar oblidar, rep una trucada de i Lejla, que li proposa fer un viatge per anar a buscar el seu germà desaparegut duran la guerra. Faran un viatge des Mostar (Bòsnia) fins a Viena. La lectura d’aquesta és també una oportunitat d’entrar en Alícia en terra de meravelles. Cal destacar que no fi surt la paraula guerra tot i ser una novel·la balcànica.

 Algún día, hoy
Algún día, hoy
Becerra, Ángela  
Barcelona : Planeta, mayo de 2019

L’escriptora colombiana Àngela Becerra ens sorprèn gratament amb la seva darrera novel·la que explica d’una manera màgica la increïble historia de Betsabé. Una nena bastarda que neix mig morta però que porta al seu interior una força poderosa que la fa viure intensament a la França de principis del segle XX.

> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Tregua
La Tregua
Benedetti, Mario,  
Madrid : Alianza, cop. 2017

Martín Santomé, un home vidu amb tres fills adults, escriu la seva vida a mode de diari. Una vida gris d’oficinista que canvia de color quan la jove Laura Avellaneda comença a treballar a la mateixa empresa. Una novel·la curta d’un gran escriptor nascut ara fa cent anys.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Crit
El Crit
Busquets, Blanca,  
Barcelona : Proa, novembre del 2019

Aquesta novel.la se situa en els fets del que va passar a la Rambla el 17 d’agost de 2017 , tot i que de manera novel.lada, amb una sèrie d’històries de diferents personatges que finalment, de manera molt ben tramada, tindran una connexió entre ells.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Génie la loca
Génie la loca
Cagnati, Inès,  
Madrid : Errata Naturae, agosto de 2019

Marie narra la seva infantesa, sempre al darrere d’una mare absent, que treballa sense descans i sense alegria perquè el passat li pesa. Llenguatge poètic, diàlegs curts, pensaments llargs i intensos, repeticions i silencis. Una joia!

 La Peste
La Peste
Camus, Albert,  
Barcelona : Edhasa, 2011

Narra la historia de la ciutat d’Orán (Argèlia) a mitjans del segle XX. Els seus habitants només pensen en treballar i enriquir-se per després lliurar-se a plaers ociosos. Fins que la pesta arrasa amb tot. Camus se serveix de la metàfora de la malaltia per explicar com els moments difícils desperten en les persones sentiments d’amor i de solidaritat que havien perdut amb la mentalitat materialista.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Noche que no paró de llover
La Noche que no paró de llover
Castañón, Laura  
Barcelona : Destino, 2017

Valeria Santaclara recorda, a la consulta de la psicòloga Laia Vallverdú, com va viure la guerra civil a Astúries i com va afectar la seva família. Una nena aleshores. Ara, una anciana que ho té tot, llevat del valor d’obrir un sobre on es llegeix “El perdón”.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Chica de nieve
La Chica de nieve
Castillo, Javier  
Barcelona : Suma de Letras, marzo de 2020

A Nova York, el 1998, durant la Cavalcada d'Acció de Gràcies, desapareix Kiera, una nena de tres anys. El 2003, el dia que aquesta faria vuit anys, els seus pares reben un estrany paquet amb un inesperat contingut: una cinta de vídeo amb una curta gravació de Kiera jugant en una habitació desconeguda. Una estudiant de periodisme decideix investigar i mentre va descobrint detalls d'aquell cas també va prenent consciència que la seva vida també està plena d'incognites.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Gina
Gina
Climent Huguet, Maria  
Barcelona : L'Altra Editorial, octubre del 2019

Sent molt jove, la Gina descobreix que el seu futur serà ben diferent de com l’havia imaginat. El diagnòstic d’una malaltia neurodegenerativa l’apremiarà a intentar ser mare abans no sigui massa tard. Explica com es fa adulta, pren responsabilitats i, malgart tot, és capaç de ser feliç.

 Les Vencedores
Les Vencedores
Colombani, Laetitia  
Barcelona : Salamandra, març de 2020

La Solène és una advocada d’èxit que deixa la seva exitosa carrera per fer d’escrivent pública. Un dia ja no pot més i cau en una depressió i el metge li aconsella fer de voluntària. Ho farà amb dones sense recursos que viuen al Palau de la Dona, un edifici que existeix gràcies a la tenacitat de la Blanche Peyron que, un segle abans, va voler que les dones sense llar tinguessin aquest espai per viure amb més dignitat.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Vector
Vector
Cook, Robin  
Barcelona : Debolsillo, 2004

Un taxista en Nueva York de origen ruso prepara un ataque terrorista con Antrax que pretende asestar un duro golpe al corazón del estado federal norteamericano. Escrito el año 1999, anticipa el ataque mediante cartas ocurrido poco después del funesto ataque a las torres gemelas.

 Crim a la botiga de joguines
Crim a la botiga de joguines
Crispin, Edmund,  
Barcelona : Univers, gener del 2020

Una nova aventura del professor de literatura d'Oxford, Gervsa Fen, protagonista de més d'11 novel·les i històries curtes. En aquesta ocasió, un amic seu de visita a Oxford es troba amb un cas curiòs: De nit, troba oberta una botiga de joguines i quan entra descobreix el cos sense vida d'una dona. Més tard, quan hi torna amb la policia, la botiga i la dona han desaperagut.
Una novel·la amb tots els ingredients de les novel·les de detectius clàssiques angleses, amb dosis de misteri, màgia i força humor anglès.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Nombre de la rosa y apostillas
El Nombre de la rosa y apostillas
Eco, Umberto,  
Barcelona : Lumen, 2016

1327. Abadia de Melk, nord d’Itàlia. Fra Guillem de Baskerville i el seu ajudant Adso transiten per un laberint de crims, especulacions, vicis, heretgies, bruixeria, crueltat, malícia i erudició. Un retaule admirable del convuls món medieval.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Estrategia del cocodrilo
La Estrategia del cocodrilo
Engberg, Katrine  
Madrid : Maeva, [2020]

Julie Stender acabava d’instal·lar-se en Copenhague per estudia literatura i un bon dia apareix assassinada brutalment. L’inspectot Jeppe Korner i la seva companya Anette Werner se n’encarreguen del cas i descobreixen que la casera de Julie, professora i escriptora amateur de novel·la negra, ha creat un personatge que apareix mort de la mateixa manera que Julie.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Pintor d'ànimes
El Pintor d'ànimes
Falcones, Ildefonso  
Barcelona : Grijalbo, agost de 2019

Un passeig per la Barcelona modernista d’inicis del segle XX. Una ciutat brillant, industrialitzada i corrupta, per la qual s’estén el moviment anarquista. Relata el camí d’un jove pintor d’origen humil, Dalmau Sala, per fer-se un lloc en una societat ben dispar.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Amor en los tiempos del cólera
El Amor en los tiempos del cólera
García Márquez, Gabriel,  
Barcelona : Literatura Random House, 2019

Una obra mestra que reuneix tots els elements que convertiren l’autor en un mite. A partir d’un jurament d’amor i fidelitat que es mantindrà intacte tota la vida, Florentino Ariza perseverarà per vèncer l’oposició a l’amor immens que sent per Fermina Daza.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 L'Instant precís
L'Instant precís
Gassull, Albert  
Barcelona : Llibres del delicte, gener 2020

L’Àlex, un prestigiós fotògraf de guerra, abandona una carrera fulminant quan resulta l’únic supervivent d’un assassinat múltiple on mor la dona que estima. Turmentat per la culpa, viu d’encàrrecs anodins fins que coneix la Mariana, una atractiva i inquietant dona de negocis colombiana. Aquesta relació, plena de passió i d’interrogants, el portarà a prendre decisions arriscades que l’acabaran submergint en un submón fosc i hostil on ja res estarà sota el seu control, ni tant sols la seva vida. 

 El Asedio de Troya
El Asedio de Troya
Kallifatides, Theodor  
Barcelona : Galaxia Gutenberg, marzo de 2020

Som a un petit poble grec, en plena Segona Guerra Mundial i l’ocupació nazi. En un món on la vida es veu sacsejada pels bombardejos de les tropes aliades, els habitants intenten continuar vivint com sempre: la canalla va a escola i la mestra els explica la guerra de Troia. En el llibre ambdues guerres i èpoques s’aniran enllaçant pera conseguir una altra petita obra mestra de Kallifatides.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Último aliento de César :
El Último aliento de César :
Kean, Sam  
Barcelona : Ariel, 2018

Trata del aire y de la relación establecida entre los humanos y el medio que nos rodea. De la vida y de la muerte, pues, narrado en forma de pequeñas historias que tienen por protagonistas a una serie de científicos, curiosos, iluminados, que han experimentado con él, avanzando en su conocimiento.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Los Planificadores
Los Planificadores
Kim, ?n-su  
Madrid : Maeva, [2020]

Els planificadors són aquells que treballen a l’ombra organitzant crims que després realitzarà un altre, com ara Reseng. Aquest és un jove criat per un bibliotecari assassí anomenat Vell Mapache. Reseng fa el seu debut i sembla que seguirà el camí que li han traçat fins que coneix tres dones que li proposen un altre pla.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Esfera luminosa
La Esfera luminosa
Liu, Cixin  
Barcelona : Nova, 2019

La aparición de una esfera luminosa, luego su desaparición, marca terriblemente la vida del joven protagonista. Sus padres son reducidos a cenizas en el mismo comedor de la casa donde viven. Siguiendo el último consejo de su padre, no dejará de perseguir tan extraño fenómeno.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Destino de los héroes
El Destino de los héroes
Llorens, Chufo  
Barcelona : Grijalbo, febrero de 2020

Europa, finals del XIX, principis del XX. Saga familiar trepidant. El lector fa un recorregut geogràfic amb parades a Barcelona, Madrid i Melilla, passant per Lisboa, Paris, Caracas i el desert del Sahara. Personatges i fets reals en una història de ficció.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Panerola
La Panerola
MacEwan, Ian  
Barcelona : Editorial Anagrama, gener 2020

Prenent com a referent La metamorfosi de Kafka, la història gira al voltant d’una panerola que es desperta un dia i s’adona que s’ha transformat en el primer ministre del Regne Unit, Jim Sams. De forma divertida però convincent fa una crítica soterrada de l’actual classe política; aquest primer ministre vol fer un projecte surrealista relacionat amb l’economia, una idea esbojarrada, sense tenir en compte el seu propi partit ni tan sols el Parlament.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Unas Vacaciones en invierno
Unas Vacaciones en invierno
MacLaverty, Bernard  
Barcelona : Libros del Asteroide, 2019

Una parella de jubilats irlandesos passa un cap de setmana a Amsterdam. Amb el pas dels dies, la rutina agradable de la seva relació canvia deixant al descobert la distància que els separa. Amb delicadesa i minuciositat, l’autor indaga en les emocions essencials d’una relació amorosa.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Mapa de los afectos
El Mapa de los afectos
Merino, Ana  
Barcelona : Ediciones Destino, febrero de 2020

La novel.la gira al voltant de la relació secreta entre Valeria, mestra de l’escola i Tom, més gran que ella i el que representa aquesta relació per a ella. L’acció se situa en una petita comunitat rural i les vides dels seus habitants amb els seus secrets i sucesos estranys que no et deixaran indiferent.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Jardín de las mujeres Verelli
El Jardín de las mujeres Verelli
Montero Manglano, Carla  
Barcelona : Plaza & Janés, octubre de 2019

Gianna, criada a Barcelona, no sap gairebé res del seu passat familiar. Després de la mort de l’àvia, viatja a Itàlia a la recerca de les seves arrels. Allà trobarà una herència valuosa que la impulsarà a tornar a començar. Una història senzilla sobre dilemes quotidians.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Formentera Blues
Formentera Blues
Moret, Xavier  
Barcelona : Editorial Empúries, juny del 2019

L’autor i reporter gràfic terrassenc especialitzat en llibres de viatges ens presenta la seva darrera proposta literària, amb un to desenfadat i unes pinzellades de novel·la negra, on un detectiu alternatiu i un periodista a l’atur investiguen l’origen d’uns ossos trobats a la casa d’un home ric de Formentera. Viatjar amb la imaginació fins aquesta illa meravellosa no et costarà gens si et deixes emportar per la magistral manera de descriure els paisatges d’en Xavier Moret.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Mi año de descanso y relajación
Mi año de descanso y relajación
Moshfegh, Ottessa  
Barcelona : Alfaguara, DL 2018

En ple Manhattan, una dona intenta sobreviure a una depressió profunda a base d’ansiolítics amb l’esperança que, quan hagi dormit prou, el dolor immens que l’envaeix haurà passat. Àcida, amarga, trista i divertida.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Listas, guapas, limpias
Listas, guapas, limpias
Pacheco, Anna  
Barcelona : Caballo de Troya, septiembre de 2019

Una estudiant torna al seu barri per cuidar de la seva àvia que està malalta i fer-li companyia. És un barri humil però són, en definitiva, les seves arrels. Hi veiem reflectits els records d’una vida senzilla, de la pobresa, fins i tot, i l’autora fa una reivindicació com a dona jove i sense mitjans econòmics, en la seva primera incursió en la literatura que agrada des de la primera pàgina.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Les Històries naturals
Les Històries naturals
Perucho, Joan,  
Barcelona : Educaula, 2011

Un científic racionalista, Antoni de Montpalau, descobreix la poesia de l’amor, el misteri i l’aventura. Enguany celebrem el centenari del naixement de Joan Perucho. Una ocasió excel·lent per descobrir un narrador de gran sensibilitat i vasta cultura.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Lanny
Lanny
Porter, Max  
[Barcelona] : :Rata_, gener del 2020

En Lanny és un nen sensible e imaginatiu que li agrada el bosc i jugar sol, com també les classes de dibuix que li fa el seu amic Pete, un artista jubilat. Però un dia en Lanny desapareix i aquest fet revoluciona la vida de tota la comunitat on viu. La història compta amb un especial observador, un personatge absent i sense veu, que al llarg de la novel·la posa al descobert les misèries, mentides i tabús dels humans, siguin un poble sencer o una parella. Aquesta novel·la, la segona de l'escriptor i editor anglès Max Porter ha estat nominada al Man Brooker Prize.

 Tota una vida per recordar
Tota una vida per recordar
Pradas, Núria  
Barcelona Columna Edicions, març del 2020
> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 A Bàrcino
A Bàrcino
Roca i Costa, M. Carme  
Barcelona : Columna, gener del 2020

Continuació de la novel.la Barcino, ara és Minícia la protagonista d’aquesta història ambientada a la segona meitat del segle II, a la Barcelona romana, principalment, però també a Roma, a Leptis Magna a Tàrraco, a Baetulo…un thriller que ens endinsarà en la vida quotidiana i els vessants més foscos de l’imperi romà.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Vint-i-dos contes
Vint-i-dos contes
Rodoreda, Mercè,  
Barcelona : Selecta, 1973

Obra pont que enllaça la producció de l’autora d’abans de la guerra civil i la de després. La majoria dels contes tenen protgonistes madurs que, per raons diverses, se senten infeliços. Generalment són dones.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Aloma
Aloma
Rodoreda, Mercè,  
Barcelona : Edicions 62, 2001

Aquest clàssic de la literatura catalana compleix 50 anys de la seva publicació i narra la relació dramàtica i inoblidable d’una dona jove i un home madur a la Barcelona d’abans de la Guerra Civil Espanyola. La nostra autora més universal va escriure “Aloma” als anys 30 però la va refer magistralment dècades més tard en plena maduresa literària i ha estat referent i lectura obligatòria de milers de lectors catalans.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Noche de la Usina
La Noche de la Usina
Sacheri, Eduardo Alfredo  
Barcelona : Alfaguara, 2016

O’Connor, província de Buenos Aires, 2001. Una colla de persones que han estat víctimes d’una estafa, ideen un pla per recuperar els seus diners i la seva dignitat. Descriu la voluntat de tirar endavant amb naturalitat i sentit de l’humor.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Beso feroz
Beso feroz
Saviano, Roberto  
Barcelona : Editorial Anagrama, febrero 2020

El llibre comença amb l’assassinat d’un nadó com a venjança per la mort d’un adolescent. Allà on va acabar la història de La banda de los niños . Es narra la història de la crua realitat i de la descomposició moral i social del sud d’Itàlia a mans dels clans mafiosos.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 Un Día de diciembre
Un Día de diciembre
Silver, Josie  
Barcelona : Plaza & Janés, octubre de 2019

Si ets amant de les novel·les romàntiques, d’aquelles que et dibuixen un somriure a la boca i et deixen un bon gust de boca, no et pots perdre la tendra història de Louis i Laurie en ple centre de Londres. Si existeix l’amor a primera vista ho descobrireu en aquesta deliciosa comèdia romàntica, plena de girs inesperats i de tocs d’humor, de  que fa plorar, somiar, riure, creure en la màgia de les trobades casuals i mantenir la curiositat fins al final de la lectura.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 El Niño que comía lana
El Niño que comía lana
Sánchez-Andrade, Cristina  
Barcelona : Anagrama, octubre 2019

Un llibre de contes que funciona com una novel·la. Els relats poden llegir-se com històries independents, però els personathes salten de conte en conte. Històries impecables de la Galícia màgica i rural.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Sospecha de Sofía
La Sospecha de Sofía
Sánchez-Garnica, Paloma  
Barcelona : Planeta, 2019

Una novel·la de suspens construïda sobre dos eixos, dues famílies diferents en dues ciutats també diferents: Madrid a les darreries del franquisme i Berlín en temps del mur. Trama original que impulsa a continuar llegint fins al final.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Noia de la Resistència
La Noia de la Resistència
Trigo, Xulio Ricardo  
Barcelona : Columna, febrer del 2020

El títol ja ho diu tot; estem a l’època del París ocupat pels nazis l’any 1944 i els protagonistas són l’Anne-Marie i l’Armand. L’Armand coneixerà la realitat dels camps de concentració, com molts altres catalans i acabarà a París lluitant contra el feixisme.
La novel.la enllaça amb la història de la Meritxell als anys 90, escriptora d’èxit que vol conèixer la seva història, la dels seus pares, l’Anne-Marie i l’Armand, un pare a qui no va arribar a conèixer.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Invasión del pueblo del espíritu
La Invasión del pueblo del espíritu
Villalobos, Juan Pablo  
Barcelona : Anagrama, febrero 2020

Dos amics immigrants afronten una crisis vital. Max acaba de perdre el seu restaurant perquè el propietari no li ha renovat el contracte de lloguer; Gaston ha d’ajudar amarxar al seu gos que té una infermetat terminal. Al barri els aborígens es revolten contra els “lejanorientals”. Una novel·la escrita amb ironia contra l’odi que ens parla de l’amistat, la paternitat i l’amor.


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
 La Família Aubrey
La Família Aubrey
West, Rebecca,  
Barcelona : Univers, novembre del 2019

En Piers, periodista i escriptor, és un persona inestable i té tendència a malgastar els diners, arrossegant la seva família al desastre. La mare, va renunciar a una carrera de pianista professional per fer-se càrrec dels quatre fills: les bessones Mary i Rose, amb talent musical, en Richard el més petit i la Cordelia, la més gran i amb inclinacions artístiques. Un bon dia, però la fortuna els somriu i sembla que la família podrà superar les dificultats.Tota la novel·la està narrada per una de les filles, la Rose, amb una mirada innocent però espavilada.
Rebecca West, pseudònim de Cecily Isabel Fairfield, és considerada una de les millors autores angleses del s. XX


> Veure disponibiliat a l’eBiblio
Torna a l'inici