Guies de lectura

Estats Units, geografia de l'abisme

Estats Units, geografia de l'abisme

Us proposem recórrer la geografia dels Estats Units. No us deixeu portar per l’eufòria. Els viatges que us presentem no tenen res de plaent. Ens trobarem amb personatges abocats a l’abisme, en les seves múltiples formes. Una ruta per l’Amèrica més fosca, profunda i dolorosa. Un trajecte sense retorn a un infern particular i propi. Els protagonistes lluiten per deixar enrere el seu passat i trobar un futur millor. És un miratge. L’abisme del que volem fugir habita dins nostre.

Informació estreta de Tusitala451

Data de creació: 23/10/2019

Última actualització: 23/10/2019

21 novel·les de fugida pel territori nord-americà


 Carreteras de otoño
Carreteras de otoño
Berney, Lou  
Madrid : HarperCollins Ibérica, [2019]

La primera regla per fugir és no detenir-se. La segona és no enamorar-se. Quan Frank Guidry fuig de la màfia i trenca aquestes dues regles la seva existència és complica exponencialment.

 El Oscuro camino hacia la misericordia
El Oscuro camino hacia la misericordia
Cash, Wiley  
Madrid : Siruela, DL 2017

Wade Quillby no sap quan va començar a robar, però sí en sap per què. Ara ha decidit que és el moment de recuperar el temps perdut: les seves filles i una vida corrent. La normalitat no existeix quan has robat alguns milions de dòlars.

 El Último mohicano
El Último mohicano
Cooper, James Fenimore,  
Madrid : Cátedra, 1997

Segon llibre de la pentalogia de Leatherstocking Tales. Som en plena guerra franco-índia, en el segle XVIII. Les dues filles del comandant Munro són conduïdes al Fort William Henry per Magua, cap de la tribu dels hurons. Magua no oblida l’antiga ofensa de Munro i ara ha trobat el moment de cobrar-se la seva venjança.

 Mientras agonizo
Mientras agonizo
Faulkner, William,  
Madrid : Alianza, 2013

L’última voluntat d’Addie Bundren és ser enterrada a Jefferson, el seu poble natal. El seu marit i els seus cinc fills formen la comitiva fúnebre. En el viatge afloren els anhels, les pors i la personalitat de cadascú d’ells.

 Corazón salvaje
Corazón salvaje
Gifford, Barry  
Barcelona : Orbis, 1995

Una jove parella fuig pel sud dels Estats Units. La mare d’ella no vol que estiguin junts. I farà qualsevol cosa per evitar-lo. Trobareu a La vida desenfrenada de Sailor y Lula el to be continued d’aquesta parella.

 Carol
Carol
Highsmith, Patricia,  
Barcelona : L'Avenç, 2016

Un fugaç encontre en una tenda canvia la vida de dues dones. El seu amor no està ben vist. Han de fugir per poder estar juntes.

 L'Última nit a Twisted River
L'Última nit a Twisted River
Irving, John  
Barcelona : Edicions 62, 2010

Quan ningú no creu en la teva innocència no hi ha marxa enrere. Només una fugida cap endavant. Tot el que et queda de vida.

 En el camino
En el camino
Kerouac, Jack,  
Barcelona : Anagrama, 2008

Escrita d’una sola tirada en tan sols tres setmanes Kerouac relata el viatge de drogues, sexe i jazz que va portar a l’autor i els seus companys de la Generació beat (Neal CassadyAllen Ginsberg i William S. Burroughs) al seu avern particular.

 Cap a terres salvatges :
Cap a terres salvatges :
Krakauer, Jon  
Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2012

Ningú sap perquè ho va deixar tot, va tallar lligams amb la seva família, va donar totes les seves pertinències i es va embarcar en un viatge sense retorn fins a Alaska. Ningú. Potser ni tan sols ell mateix.

 La Carretera
La Carretera
MacCarthy, Cormac  
Barcelona : Labutxaca, 2010

Narrador absolut de l’abisme nord-americà, MacCarthy ens presenta un territori post apocalíptic i devastat. Un pare i un fill caminen per una interminable carretera amb l’esperança de trobar la felicitat en algun lloc direcció sud.

 Meridià de sang o la vermellor nocturna a l'oest
Meridià de sang o la vermellor nocturna a l'oest
MacCarthy, Cormac  
Barcelona : Edicions 62, 2009

Canviem l’escenari pel salvatge oest. Un noi de 14 anys s’uneix al Grup Dalton, una expedició per exterminar indis en la frontera amb Mèxic. El malson tot just comença.

 Ànima
Ànima
Mouawad, Wajdi  
Barcelona : Edicions del Periscopi, 2014

En Wahhc Debch fuig del seu propi oblit i d’una sospita. Seguint un rastre de sang, busca a la persona que ha destrossat la seva vida. Sovint la veritat s’oculta més a prop del que ens pensem.

 Lolita
Lolita
Nabokov, Vladimir,  
Barcelona : Anagrama, 1986

L’amor prohibit entre Humbert  i Lolita, la seva fillastra de 12 anys, els portarà a un viatge proscrit pels motels dels Estats Units. Una història d’amor polèmica, lasciva i deliciosa.

 El Dimoni a cada pas
El Dimoni a cada pas
Pollock, Donald Ray  
Barcelona : Empúries, 2012

Novel·la coral de l’Amèrica profunda on cada personatge s’enfronta a un destí inesperat i tenebrós. Pollock escriu sobre allò que més coneix: Ohio i el desig de fugida.

 El Banquete celestial
El Banquete celestial
Pollock, Donald Ray  
Barcelona : Penguin Random House, 2017

Western que combina la violència de Cormac McCarthy i el desarrelament que angoixa els protagonistes de les pel·lícules de Sam Peckinpah. Els germans Jewett s’han cansat d’esperar el Paradís i creen l’Infern a la terra.

 El Renacido
El Renacido
Punke, Michael  
Barcelona : Planeta, DL 2016

En el nord-oest dels Estats Units un caçador lluita per sobreviure a l’atac una óssa. Els seus companys l’han abandonat, convençuts que l’espera una mort segura. Però Hugh Glass torna dels límits de la mort amb una sola idea al cap: venjança.

 Las Uvas de la ira
Las Uvas de la ira
Steinbeck, John,  
Madrid : Alianza, 2019

La sequera, la gana i l’assetjament dels bancs fan que la família Joad hagi de marxar de la seva granja d’Oklahoma a la recerca d’una vida digna.

 Miedo y asco en Las Vegas :
Miedo y asco en Las Vegas :
Thompson, Hunter S.,  
Barcelona : Anagrama, 2012

Un viatge salvatge amb destinació Las Vegas. El somni americà de la mà del creador del periodisme gonzo. Thompson va viure al límit i va sobreviure per poder contar-lo.

 1280 almas ;
1280 almas ;
Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim, , Thompson, Jim,  
Barcelona : RBA, 2018

Doc i Carol estan eufòrics. L’atracament ha sortit segons els seus plans. Ara només han d’arribar a la frontera amb Mèxic. Saben que la policia els persegueix, però en el camí algú més els espera.

 La Canción de los vivos y de los muertos
La Canción de los vivos y de los muertos
Ward, Jesmyn  
Madrid : Sexto Piso, 2018

Leonie viatja amb les seves dues filles. Vol retrobar-se amb el seu home, que surt de la presó. Per a les nenes ell és un desconegut. Com el món que els envolta. Del que ho desconeixen tot, fins i tot, la immensa distància que separa els éssers humans pel color de la seva pell.

 Ponche de ácido lisérgico
Ponche de ácido lisérgico
Wolfe, Tom,  
Barcelona : Anagrama, 2000

Deixem el cotxe de Jack Kerouak aparcat en plena carretera i pugem a l’autobús de Neal Cassady i Ken Kesey. Generació beat en estat pur: literatura, LSD,  música de Grateful Dead i la màxima “Viu jove, mor ràpid i així tindràs un bonic cadàver”.

Torna a l'inici