Guies de lectura

Teatre i conflictes bèl·lics

Teatre i conflictes bèl·lics

Al llarg de la història de la humanitat els fets bèl.lics han marcat profundament la societat, la cultura, i no menys, l' escena teatral mundial.

Us oferim un ampli ventall d'obres dramaturgues marcades clarament pel clima convuls i la desorientació de l'home davant la barbàrie de les guerres. Dins la guia trobareu, des de textos clàssics de l'escenografia catalana, com "La plaça del Diamant" a textos més contemporanis, com les obres colpidores de Wajdi Mouawad.

SAWDA: Mis padres no me dicen nada. No me cuentan nada. Les pregunto:"¿Por qué hemos dejado el Sur?" Ellos me dicen: "Olvida. Para qué. No pienses más en ello. No hay Sur. No tiene importancia. Estamos vivos y comemos cada día. Eso es lo que cuenta". Dicen: "Aquí la guerra no nos atrapará". Respondo: "Nos atrapará. La tierra está herida por un lobo rojo que la devora". Mis padres no cuentan nada. Yo les digo: "Me acuerdo, huimos en medio de la noche, unos hombres nos echaron de nuestra casa. La destruyeron". Ellos me dicen: "Olvida". Yo digo: "¿Por qué mi padre lloraba de rodillas delante de la casa en llamas? ¿Quién la quemó?" Me responden: "Todo eso no es verdad. Lo has soñado, Sawda, lo has soñado" (…) 

 

Mouawad, Wajdi. "Incendios"

Data de creació: 24/07/2014

Última actualització: 27/07/2018

1. Primera Guerra Mundial (1914-1918)

 Edith i Sarah
Edith i Sarah
Solana, Joan  
Barcelona : Edicions 62, 2002

Teatre català

Durant la Gran Guerra, Edith és acusada de traïció o feta presonera pels alemanys. L'obra ens mostra la relació que manté amb Sarah, la seva vigilant. Les seves converses estan marcades per l'angoixa de la guerra, per les incerteses del futur, pels records del passat, per la necessitat de fugir a un altre món.

 La Casa dels cors trencats
La Casa dels cors trencats
Shaw, Bernard  
Barcelona : Proa, 2009

Teatre irlandès

Bernard Shaw parla de moltes coses: de la pèrdua de la innocència de tota una societat que s'enfronta a la Primera Guerra Mundial, dels mecanismes de funcionament de l'economia capitalista altament perversos... però, sobretot, parla d'éssers humans que busquen desesperadament trobar un sentit a les seves vides.

 Las Aventuras del buen soldado Svejk
Las Aventuras del buen soldado Svejk
Zgustová, Monika , Hasek, Jaroslav  
Hondarribia : Hiru, 2000

Teatre txec

Adaptació de la novel·la de Jaroslav Hasek, sobre les ocurrències d'un soldat molt murri a la Primera Guerra Mundial. Brecht en va fer una altra adaptació situant el mateix personatge a la Segona Guerra Mundial.

 Los Últimos dias de la humanidad: tragedia en cinco actos con prólogo y epílogo
Los Últimos dias de la humanidad: tragedia en cinco actos con prólogo y epílogo
Kraus, Karl  
Barcelona : Tusquets, 1991

Teatre alemany

L'obra recull articles de premsa, tertúlies, declaracions d'autoritats o testimonis de víctimes d'un inquietant ambient de guerra que anuncia l'apocalipsi final.

 Tambores en la noche
Tambores en la noche
Brecht, Bertolt  
Madrid : Alianza, 1987

Teatre alemany

Narra la història d'un veterà de guerra, Andreas Kragler, que després d'estar desaparegut durant 4 anys i haver estat presoner de guerra en la Primera Guerra Mundial, torna a la seva ciutat, Berlín, desorientat i com un ésser asocial pel clima de derrota del seu país i per les vivències al front.

Torna a l'inici