Guies de lectura

Novel·la històrica de Barcelona

Novel·la històrica de Barcelona

El futur, que estarà construït d’intel·ligència artificial, de robòtica o biotecnologia, ens persegueix per atrapar el nostre present; i, si aconsegueix agafar-lo, podrà canviar el nostre paper en la història i també la nostra condició humana. Ara, quan està variant la nostra relació amb el món, la novel·la històrica ens permet observar d’on venim, allò que hem anhelat com a societat, allò pel qual hem lluitat i els aspectes de la nostra condició humana que poden ser modificats. Així, la novel·la històrica, amb la seva capacitat de recrear paisatges perduts, és el que ens permet endinsar-nos en la nostra condició humana.

Fèlix Riera (Comissari de Barcelona Novel·la Històrica)

http://lameva.barcelona.cat/novel.lahistorica/ca/presentacio

 

Data de creació: 25/09/2018

Última actualització: 26/09/2018

Seccions de la guia

novel·la històrica


 Senyoria
Senyoria
Cabré, Jaume  
[Barcelona] : Proa, 1991

A la Barcelona del 1799, mentre la cort sense rei es preparava per rebre un any nou i un nou segle, un seguit d'atzars fatals van relacionar les vides d'un joveníssim poeta, emblema del nou esperit romàntic, i del poderós jutge i regent civil de l'Audiència Rafel Massó, un home obsessionat pel poder, afeccionat a l'astronomia i amb una inclinació perillosa per les dones joves.

 Quim, Quima
Quim, Quima
Capmany, Maria Aurèlia,  
Barcelona : Males Herbes, 2018

Quim/Quima arriba a la Barcelona de l’any 1000 per encetar els seus estudis. A partir d’aleshores viurà diferents períodes de la història catalana, tot canviant de condició sexual. Acompanya Jaume I en la conquesta de les Balears com a cavaller, és l’amant d’un bandoler del segle xv, participa en la defensa de la ciutat el 1714, s’exilia a Amèrica com a colona i exerceix de fotògraf a la Barcelona dels anys trenta. Quim/Quima viurà, fins al segle xx, un cúmul d’aventures que la duen a adoptar una perspectiva trista de la condició humana. En la seva recerca de referents literaris femenins, Maria Aurèlia Capmany sempre va trobar en Virginia Woolf una guia. Aquesta novel·la, irònica i trepidant, és un joc de miralls fascinant amb el seu Orlando, i una reflexió irònica i punyent sobre els rols sexuals tradicionals, el cànon literari i l’originalitat creativa.

 Barcelona :
Barcelona :
Carrión, Jorge  
Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2017

Espacios mágicos y rituales, laboratorios de la cultura y de la técnica, los pasajes permiten pensar el gran texto urbano desde sus notas a pie de página. En Barcelona hay cerca de cuatrocientos. Algunos son caminos que conducen a un pasado rural; otros, pasadizos proletarios o callejones de chabolas que hablan de la metrópolis fabril y del franquismo; los más famosos tienen forma de intersecciones ajardinadas y de galerías burguesas del siglo xix; los más recientes están en polígonos industriales o acogen casas con piscina y restaurantes para turistas. Jorge Carrión ha viajado por todos ellos, los ha estudiado, los ha leído, para acceder a una dimensión de Barcelona que no había sido explorada hasta ahora.

 El Misterio de la calle Poniente
El Misterio de la calle Poniente
Gómez Hernández, Fernando  
Madrid : Huerga & Fierro, 2007

En febrero de 1912 la desaparición de una niña de tres años conmocionó todos los rincones de Barcelona. La investigación y los descubrimientos posteriores mostraron a la opinión pública una serie de macabros asesinatos que estremecieron una ciudad que paseaba la resaca revolucionaria de la Semana Trágica.

 El Secret de Vesalius
El Secret de Vesalius
Llobregat, Jordi  
Barcelona : Columna, 2015

Barcelona, maig del 1888. Al cap de pocs dies d'inaugurar-se la primera Exposició Universal del país, apareixen els cossos horriblement mutilats de diverses noies. Les seves ferides recorden una antiga maledicció de la ciutat oblidada durant molt de temps. En Daniel Amat, jove professor resident a Oxford, rep la notícia que el seu pare ha mort, fet que l'obliga a tornar a Barcelona després d'anys d'absència. A partir d'aquest moment, es veurà arrossegat a la persecució d'un despietat assassí mentre s'enfronta a les conseqüències del seu propi passat.

 

 Mauricio o las elecciones primarias
Mauricio o las elecciones primarias
Mendoza, Eduardo  
Barcelona : Seix Barral, 2006

Tras años de ausencia, Mauricio, un dentista con ideales pero sin carácter, regresa a Barcelona. Un encuentro casual le lleva a participar en la campaña del partido socialista y a entablar una intensa relación con dos mujeres: Clotilde, que trata de encontrar el equilibrio entre sus ilusiones y la prosaica realidad, y la conmovedora Porritos, que le revelará aspectos oscuros de su personalidad y de su mundo.

 Algú que no hi havia de ser
Algú que no hi havia de ser
Pedrolo, Manuel de,  
Barcelona : Alrevés, 2018

Algú que no hi havia de ser és, aparentment, la història d’un robatori en una petita sucursal bancària. Aquella porta folrada de la sucursal d’un banc del barri de Sant Andreu, es convertiria per a l’Ernest, -narrador i artífex de tot plegat - i els seus còmplices en una solució de facilitat. Però aquesta vegada l’aventura és protagonitzada per elements inhabituals que la capgiren, (seguiments inesperats, persecucions frenètiques i enganys) i que arrenca l’home del seu statu quo per fer-lo passar a l’altra banda de la llei per tal de crear un ordre de convivència justa.

 La Filla de Lilith
La Filla de Lilith
Sabaté, Glòria  
Barcelona : Ediciones B, 2016

Barcelona, hivern del 1377 El bordell de Viladalls es desperta horroritzat amb la troballa del cos sense vida d’un dels seus clients habituals. El primer de molts. Joan Marçol, cirurgià barber de prestigi, serà l’encarregat d’investigar el succés. Comptarà amb l’ajut del jove Hasday Benvenist, jueu i alquimista, de l’excèntric canonge Pelegrí, i de na Maria la Remeiera, dona que viu de la venda d’herbes i de remeis màgics. Tots junts iniciaran una recerca que els portarà pels indrets més foscos i misteriosos de la ciutat, on descobriran la venjança i la traïció, el poder de la cobdícia i de l’amor... i l’existència d’una criatura antiga i primigènia que ha estat despertada i té gana.

 Victus
Victus
Sánchez Piñol, Albert  
Barcelona : La Campana, cop. 2012

La guerra de Sucesión española fue un conflicto que puede considerarse como la primera de las contiendas mundiales y que terminó el 11 de septiembre de 1714 con el apocalíptico asalto a Barcelona. También fue la tragedia de Martí Zuviría, un joven barcelonés, alumno aventajado del marqués de Vauban, que se convirtió en un genio de la ingeniería militar.

 L'Objectiu del crim
L'Objectiu del crim
Trigo, Xulio Ricardo  
Barcelona [etc.] : Ediciones B, 2017

Amb dotze anys, tot just acabada la Segona Guerra Mundial, l’Erika Ernemann, aprenent a la fàbrica de càmeres fotogràfiques Contax a Alemanya, és segrestada, juntament amb la seva mare i dues-centes persones més, per l’exèrcit rus. Els russos han entès que tan sols amb els tècnics i operaris alemanys podran posar en marxa la fabricació d’una rèplica de les Contax, les Kiev. Molts anys després, el 1961, mentre el món s’estremeix amb les primeres notícies de la construcció del mur de Berlín, l’Erika viatja a Barcelona com a membre de la policia alemanya, per ajudar en la investigació d’un cas d’assassinat de dues compatriotes seves. Aquests crims recorden massa els mètodes dels seus segrestadors, els moments terribles que va viure en la seva adolescència. Amb l’ajuda del comissari Casajoana intentarà esbrinar com és que tot ha tornat a començar.

Torna a l'inici