Guies de lectura

LGTBI a escena

LGTBI a escena

El teatre és l'art viu per excel·lència que pren de la realitat tot allò que és digne d’explicar i l'eleva al grau de l'estètic i el representatiu. Les arts escèniques també han tractat, al llarg de la història, els usos i costums en la vida de les persones amb sexualitats no normatives o amb identitats de gènere no binàries. Així s’han fet visible, entre altres temes, els plaers, desitjos, les dificultats, la manca de drets i les formes d’apoderament i d’orgull individuals i col·lectives.

Data de creació: 19/06/2017

Última actualització: 24/05/2024

Seccions de la guia

2. Musicals



El teatre musical ha estat un espai de representació, visibilitat i empoderament per a la comunitat LGTBI al llarg de la història. La seva capacitat per explicar històries, construir identitats i mobilitzar les persones l'ha convertit en un mitjà privilegiat per a l'activisme i l'expressió LGTBI fent tàndem amb la música per expressar la veu i celebrar la diversitat a través de l'art escènic.


 A Chorus line
A Chorus line
Attenborough, Richard, , Douglas, Michael , Brown, Sharon , Borges, Yamil  
Madrid : Universal, cop. 2002

Adaptació cinematogràfica estrenada l’any 1985 del musical estrenat en 1976 i dirigit per Michael Bennett. La pel·lícula –protagonitzada per Michael Douglas – segueix a grans trets l’argument de l’obra original: en una audició per a una nova producció de Broadway, el formidable director Zach i el seu coreògraf assistent Larry indiquen als ballarins els passos que han de fer. Tots els ballarins estan desesperats per treballar. Després del primer tall, en queden 17. Zach els diu que busca un cos de ball potent de 4 nois i 4 noies. Vol aprendre més d'ells, i demana als ballarins que es presentin. Amb dubtes, els ballarins mostren els seus passats. Les històries generalment progressen cronològicament des de les primeres experiències de la vida per l'adultesa i fins al final de la carrera. Dos ballarins confessen el descobriment de la seva homosexualitat i les seves circumstàncies. A les biblioteques també trobaràs la banda sonora.

 A Wong Foo, ¡gracias por todo! Julie Newmar
A Wong Foo, ¡gracias por todo! Julie Newmar
Kidron, Beeban , Snipes, Wesley , Swayze, Patrick, , Leguizamo, John  
Madrid : Universal, DL 2003

Tres drag-queens inicien un viatge en automòbil, de Nova York a Hollywood, per a participar en el concurs nacional de reines. A la meitat de camí el cotxe s'espatlla en un remot i aïllat poble, on tothom porta una existència trista i avorrida. La pel·lícula s'ha adaptat al teatre musical amb llibret de Douglas Carter Beane (guionista del film) i música de Lewis Flinn.

 Fun home: una familia tragicómica
Fun home: una familia tragicómica
Bechdel, Alison  
Barcelona : Reservoir Books, 2008

Novel·la gràfica seleccionada com un dels millors 100 llibres de l’any 2012 per ‘The New York Times’ i adaptada al teatre en forma de musical l’any 2013 per Lisa Kron i Jeanine Tesori, explica l’inici de la vida adulta d’Alison Bechdel, la qual revela la seva condició sexual de lesbiana al seu pare, Bruce Bechdel. Però tot es complica i al mateix s’accelera quan el seu mateix progenitor li diu que havia tingut relacions homosexuals, fins i tot amb menors d’edat.

 Hedwig and the angry inch
Hedwig and the angry inch
Mitchell, John Cameron  
Madrid : Aurum, DL 2006

Hedwig és una dona transgènere cantant d’una banda de rock and roll. A través de flashbacks i cançons coneixem la història de la seva vida: des de la seva operació de canvi de sexe a l'altre costat del Mur de Berlín, el seu casament amb un soldat americà o la traïció d’en Tommy Gnosis, un amant que abans d'abandonar-la, li roba les cançons per triomfar com a estrella del rock. 

 Las aventuras de Priscilla, reina del desierto
Las aventuras de Priscilla, reina del desierto
Elliott, Stephan , Stamp, Terence , Weaving, Hugo , Pearce, Guy  
Madrid : MGM, 2005

Tres actrius de cabaret són contractades a un hotel d’Alice Springs, al bell mig del desert vermell d’Austràlia. El grup està format per dues Drag Queens i un transsexual que viatgen en autocar des de Sidney. Per a elles aquest serà també un viatge emocional.És una Road movie divertida i intensa sobre les relacions humanes i la diversitat de gènere.

 Los productores
Los productores
Brooks, Mel , Wilder, Gene, , Shawn, Dick,  
[Madrid] : Studio Canal, cop. 2009

Un productor i el seu comptable decideixen fer-se rics a través d'una estafa que consisteix a produir un espectacle amb la intenció que sigui el fracàs més gran de Broadway. Per fer-ho, entre altres coses, trien una horrible obra filonazi. Tanmateix, el seu propòsit fracassarà i començaran a tenir greus problemes quan l'obra es converteixi en un gran èxit. Oscar al Millor Guió Original i Nominació al Millor Actor Secundari el 1968. Nominacions als Globus d'Or al Millor actor de comèdia/musical i al Millor Guió el 1968.

 Rent: en vivo desde Broadway
Rent: en vivo desde Broadway
Larson, Jonahtan , Warren, John  
[S.l.] : Sony Pictures, DL 2009

Rent és un musical basat en l'òpera “La Bohème”, de Giacomo Puccini. Narra la història d'un grup de joves pobres, artistes, creadors i músics que intenten sobreviure sota l'ombra de la SIDA al Lower East Side de Nova York durant els primers anys de la dècada dels noranta. El musical s’estrenà al New York Theatre Workshop l’any 1994 encara que oficialment es reestrenaria al mateix teatre l’any 1996. L’obra va ser un èxit i va guanyar diversos premis entre ells quatre Tony Awards i el Pulitzer de 1996.

 The Prom: una novela basada en el exitoso musical de Broadway
The Prom: una novela basada en el exitoso musical de Broadway
Mitchell, Saundra  
Barcelona : Nube de Tinta, octubre de 2020

El musical de Broadway The Prom ha servit d'inspiració per a una novel·la i una pel·lícula. L'Emma és una adolescent que té com a somni poder anar al ball de graduació del seu institut amb la seva parella, l'Alyssa. Però això que sembla tan senzill, en un petit i conservador poble de l'estat d'Indiana és quasi impossible. L'Emma, davant de tot plegat, decideix denunciar la vivència en un vídeo al seu canal de Youtube, aquest es viralitza i arriba fins a dues estrelles de Broadway en hores baixes, que hi veuen un filó per intentar reflotar la seva carrera artística.

 Vicios pequeños
Vicios pequeños
Molinaro, Edouard, , Tognazzi, Ugo, , Serrault, Michel,  
[S.l.] : MGM, cop. 2002

“La Cage aux folles” és una comèdia musical que ha tingut un gran èxit en l'àmbit teatral. La trama es centra en la vida d'una parella homosexual que regenta un club nocturn a Saint-Tropez i es veu embolicada en situacions còmiques i embulloses quan el fill d'un d'ells anuncia el seu compromís amb la filla d'un polític conservador. L'obra aborda temes com la diversitat, l'acceptació i els estereotips de gènere d'una manera humorística i commovedora.

Torna a l'inici