Còmics

Els escollits del nadal

S'apropen les festes de Nadal! T'agradaria regalar un còmic i no saps quin? O potser vols afegir-ne algun a la teva llista de desitjos?

Des de les biblioteques hem seleccionat una mostra de les opcions més interessants publicades al llarg d'aquest any, petites joies del "novè art" de temàtica molt diversa i diferents estils d'il·lustració.

Esperem que aquests onze títols proposats et siguin d'utilitat i t'apropin encara més a l'apassionant món del còmic. I recorda que tots aquests còmics els pots trobar a les Biblioteques! Bones festes!

Torna al prestatge ►


"He visto ballenas" / Javier de Isusi

Dos personatges centrals i la seva història comuna, provinents  de dos bàndols d'un enfrontament sagnant. Una obra arriscada i valenta, que parla d'ETA i del conflicte basc des d'una perspectiva humana, propera i intimista.

Remarcada per un dibuix que defuig l'estridència, senzill i amb suaus tons blaus, que no deixarà ningú indiferent.


"Degenerado : inspirado en la historia real de Paul Grappe" / Chloé Cruchaudet

Relat d'un desertor de la 1a. Guerra Mundial que s'oculta, amb la complicitat de la seva esposa, sota una disfressa de dona, amb una identitat oculta. I de com el temps transforma l'engany en una altra cosa... Una aproximació adulta i sensible al trauma de la guerra i a la identitat sexual.

El dibuix  mostra l'evolució dels personatges a base de moviment, d'un dibuix molt expressiu i amb una composició amb un toc caòtic. Basat en fets reals ha estat una obra multipremiada a França.


"La gran odalisca" /  Bastien Vivès

Alex i Carole són dos sofisticades i atractives lladres especialitzades en obres d'art, a les que els agrada viure al límit a la glamurosa ciutat de París. El seu darrer encàrrec consisteix en burlar les mesures de seguretat  del prestigiós museu del Louvre, per fer-se amb el quadre conegut com La gran odalisca, de Dominique Ingres. Per fer-ho, recorreran a l'ajuda d'una intrèpida motorista anomenada Sam, que de seguida es veurà seduïda per les personalitats de les seves noves companyes.

Fruit de la col·laboració dels autors Bastien Vivès, Ruppert i Mulot, ens trobem davant d'un còmic que destil·la acció i dinamisme des de la primera a la darrera vinyeta i que es llegeix amb idèntica velocitat. A més, la recreació dels paisatges i personatges fa un còmic visualment molt atractiu, digne aspirant a ser portat a la gran pantalla.


El Gourmet solitario / Jiro Taniguchi, Masayuki Kusumi

Coneix Japó a partir de la seva gastronomia i descobreix un munt de plats deliciosos que de ben segur et faran venir la gana.

Aquest còmic és el dia a dia d'un comerciant que es dedica a menjar. Per qüestions de feina s'ha de desplaçar a diversos indrets de Tòquio i rodalies i quedar-se a menjar al restaurant. Els autors, Jiro Taniguchi i Masayuki Kusumi, tenen una cura especial pels detalls de cada restaurant (cambrers, clients, edifici...) i per cada plat que el protagonista sol·licita (ingredients, preparació, presentació...), mitjançant l'anàlisi i les impressions que ells mateix ens va explicant.

Tot un viatge gastronòmic per 19 restaurants i una gran obra pels amants de la cuina  tradicional japonesa.


Aquel verano / Mariko Tamaki, Jillian Tamaki

Aquel Verano és un còmic sobre l'adolescència, l'amistat i la visió que tenen la Rose i la Windy del món dels adults i dels seus conflictes. Passareu un estiuamb les seves protagonistes, de la mà de les  autores, les canadenques Tamako.

Us recomanem aquesta meravella, que és plena de detalls, sons, referències culturals i ambients estiuencs, tocats amb la mestria del llapis de la Jillian Tamaki. De les mateixes autores és el còmic manga Skim, La Cúpula 2009.

L'obra que us recomanem conserva alguns trets "manga", sobretot en les cares dels seus personatges.


"K.O. en Tel Aviv" / textos y dibujos: Asaf Hanuka

Fora de la visió que rebem a través dels mitjans de comunicació d'un país on el conflicte permanent el manté en un estat de guerra constant, Asaf Hanuka ens presenta un Tel Aviv on la gent també hi viu. La ciutat on ell i la seva família viuen o sobreviuen, entre l'especulació, el treball precari, els estímuls culturals, les lluites del jovent o les claudicacions quotidianes. Un lloc que s'estima i un lloc d'on somnia marxar.

Malgrat això no es tracta d'un còmic autobiogràfic, sinó una mirada cap allò extraordinari, estrambòtic, estrany i surrealista. Tot combinat amb un desplegament de recursos tècnics, perspectives i metàfores visuals, donant una pallissa al lector sense saber d'on venen el cops.

 

"Battling boy" / Paul Pope ; color: Hilary Sycamore

Des de fa dècades sabem que el còmic americà està dominat pels poderosos super-herois que, a més, gràcies al cinema s'han convertit en grans icones  mundials. Però també és cert que, de tant en tant, el còmic independent americà resorgeix amb una nova onada d'obres i autors que s'escapen de les coordenades habituals (del mainstream que diuen alguns).

Un d'aquests autors és Paul Pope, que amb la seva particular forma d'entendre el còmic, tant a nivell de guió com de dibuix, ha desenvolupat una carrera ben interessant, fins al punt d'haver treballat en còmics de Marvel i DC. Actualment, Pope ha optat per desenvolupar el seu propi univers d'aventures que es situa en una ciutat, Arcopolis, on hi ha toc de queda per culpa de monstres que segresten infants. A falta d'herois que defensin als ciutadans, el jove Battling Boy, que arriba a la ciutat per superar un ritus d'iniciació armat amb diferents samarretes (?), serà l'únic que els planti cara.

Un còmic que reimagina de forma brillant el còmic de superherois més aventurer… però que va molt més enllà. Una joia a descobrir!   


"Las Guerras silenciosas" / Jaime Martín

Jaime Martin es un dels grans autors dels nostres país que ara mateix es troba en un moment de gran maduresa que li ha proporcionat una certa i merescuda respetabilitat a la meca del còmic francobelga.

En aquest cas rescata les memòries del seu pare durant el servei militar obligatori al Sidi Ifni marroquí a final dels anys seixanta per convertir-lo en un relat honest, cru, i veritable que un cop més demostra que on mana un arma no pot manar un cervell. El despropòsit d'una guerra encoberta pel franquisme i convertida en un ridícul on moria gent.


La Entrevista / Manuele Fior

Ens trobem davant una obra de Ciència ficció que no explora estrelles sinó sentiments.

L'autor italià Manuele Fior que ens va enamorar amb Cinco mil kilómetros por segundo, ens torna enlluernar amb un senzillesa i un blanc i negre exultants. Localitzat a la italia del 2048, conflueixen avistaments extra terrestres i comunicacions telepàtiques en unes futures generacions on l'exclusivitat emocional de les parelles ja no es una pedra angular. Els Hippies no ho van aconseguir, però qui sap en un futur.

Una altra gran lectura que convida a la reflexió.


La Banda de los postizos / David B. y Tanquerelle

El guionista David B. i el dibuixant Tanquerelle uneixen els seus talents per a la creació d'aquest magnífic relat de genere negre ambientat al París dels anys 80 i basat en fets reals.

"La banda de los postizos" és la història d'una banda de atracadors de bancs que entre 1981 i 1986 van assaltar més de 27 bancs deixant en evidència a la policia francesa durant aquest període.

Si t'agrada el genere policíac aquest és el teu còmic 


Esto se ha hecho mil veces : el recopilatorio del webcómic de Xabi Tolosa

Recopilació en paper del webcomic de Xavi Tolosa, autor i protagonista d'aquesta història editada al 2013 per Caramba! 

Xabi Tolosa ens explica fets de la seva vida quotidiana, cada pàgina és un capítol o tema, amb les limitacions pròpies d'una persona que no és un dibuixant  però amb un humor que fa que aquest treball de Xabi Tolosa esdevingui un còmic imprescindible.

- Pàgina web de l'autor 
- Pàgina del còmic