Esports

Els diferents esports

Hi ha multitud d'esports diferents. Si s'intenten classificar s'ha de diferenciar entre el que són disciplines, el que són modalitats i el que són les diferents proves o competicions.

La disciplina és l'esport propiament dit. Les modalitats esportives formen grups sota les disciplines esportives. La prova és cadascuna de les formes diferents de competir dintre de les modalitats.  Això s'entendrà millor amb la taula següent:

Disciplina esportiva Modalitat esportiva Prova esportiva
Atletisme Curses 100 metres
    200 metres
  Salts Alçada

 

Et presentem uns recursos web on s'han dividit i classificat molts dels esports diferents, sota diferents criteris.

RECURSOS WEB

Especialitats esportives

Modalitats i especialitats esportives amb informació sobre federacions i categories olímpiques. Recurs del Consell Superior d'Esports.

 


Unió de Federacions Esportives de Catalunya

Accés a totes les federacions esportives catalanes, espanyoles i internacionals. Directori de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

 


Llista d'esports per categories

Completa classificació dels esports de la Viquipèdia.

 


 

 

A LES BIBLIOTEQUES TROBARÀS

 

DIVERSOS ESPORTS


 

Agruparem en aquest apartat molts dels esports practicats en solitari. Es podrien incloure d'altres, que degut a les seves particularitats, hem afegit a pestanyes diferents, com pot ser la natació, que es fa de manera individual però la classifiquem pel medi aquàtic on s'executa, els esports que necessiten d'una raqueta, o aquells que impliquen lluita o combat. En canvi, els esports que precisen de vehicles de motor forman part d'aquest primer grup.

Hi ha modalitats d'aquests esports individuals practicades en grup. Per citar dos dels exemples més clars, l'atletisme és un esport individual que en les seves modalitats de relleus fa participar fins a 4 atletes en la mateixa cursa. La gimnàstica rítmica  posa en escena a sis gimnastes a la vegada, quan les competències són per equips.

Mostrem un recurs web de caire general que classifica i exemplifica els esports individuals:

Esports individuals

Concepte, classificació, exemples. Monogràfic sobre els esports individuals del portal Plataforma e-ducativa aragonesa. Projecte del Departament d'Educació del Govern d'Aragó.


  Atletisme 

Són les proves esportives de cursa, salt, llançament i marxa atlètica, dutes a terme amb la finalitat de competir contra la resta de participants. La seva pràctica moderna retorna al segle XIX a Anglaterra i actualment és l'esport rei de l'olimpisme modern.

Atletisme

Recurs que recull de forma més específica els conceptes més importants dins l'atletisme. Curses en línia, atletes, xat, bloc i salut. 


Modalitats olímpiques de l'atletisme

Proves de pista, proves de ruta, concursos. Article d'enciclopèdia.cat on es relacionen les diferents disciplines olímpiques de l'atletisme.


Ciclisme 

Curses entre competidors a sobre d'una bicicleta. Es poden fer curses per carreteres o en velòdroms principalment. Als últims anys han aparegut altres modalitats  com el BMX o el ciclisme de muntanya.

Ciclisme a la viquipèdia

Entrada a aquesta enciclopèdia amb la història d'aquest esport i una completa classificació de totes les seves modalitats.
 


Gimnàstica 

L'execució exacta, i harmònica d'una sèrie de moviments corporals valorats pels jutges conformen l'essència de la gimnàstica. Les dues modalitats principals són l'artística i l'esportiva.

Modalitats de la gimnàstica

Gimnàstica rítmica, acrobàtica, artística. Especialitats gimnàstiques de l'equip nacional de gimnàstica. Portal de la Reial Federació Espanyola de Gimnàstica.


Golf

Amb un bastó especial i una petita pilota, s'ha d'anar introduint l'esfèric a petits forats, normalment 18 per completar un recorregut. L'origen d'aquest esport és britànic.

Golf a la viquipèdia

La història del golf a Catalunya amb especificacions de materials i camps així com de les seves diverses modalitats.


Hípica

El protagonista principal és el cavall i hi ha les modalitats de doma i de salt d'obstacles.

Modalitats hípiques

Esports amb animals, doma clàssica, doma vaquera, salt d'obstacles. Informació detallada de les diferents disciplines hípiques. Espai del portal de la Federació Catalana d'Hípica. 


Ensenyament de la hípica

Ensenyaments esportius a Catalunya de grau mitjà de les disciplines hípiques de doma, salt i concurs complet.


Motor 

Els esports de motors inclouen curses amb diferents vehicles de velocitat o resistència. Les més populars són aquelles que es fan amb automòbils o amb motos dintre dels campionats del món de les màximes categories.

Automobilisme a la viquipèdia

S'organitzen diferents campionats segons les marques comercials o les característiques dels motors. A l'apartat de velocitat el més important és la Fòrmula-1 però també són molt coneguts el campionat del Món de Rallies o proves de resistència extrema com el Ral·li París Dakar.


Circuit de Catalunya

La competició al més alt nivell al costat de casa, amb els millors enllaços del món del motor.
 


Modalitats de l'automobilisme

Ral.lis, autocross, trial, 4x4. Disciplines automobilístiques i informació d'actualitat de la Federació Catalana d'Automobilisme.


Motociclisme

Dintre de les curses de motos destaquen les tres cilindrades del campionat del món de velocitat, moto-GP, moto-2 i moto-3.


Moto gp 

Pàgina oficial sobre el campionat del món de velocitat de motociclisme.
 


Patinatge

Hi ha sobre rodes a pista coberta i sobre gel. Aquest segon cas és un  esport d'hivern, que classificariem a la pestanya de muntanya, dividit en patinatge artístic i en curses de velocitat. 


A LES BIBLIOTEQUES TROBARÀS

 

Trobaràs en aquest apartat els esports on s'enfronten conjunts de jugadors entre si. Normalment amb una pilota pel mig, desplaçada amb peus o mans fins a arribar a una porteria o cistella o provocar l'errada de l'adversari. A vegades també intervenen altres materials com sticks o bats.

Waterpolo és un esport d'equip molt relacionat amb la natació. L'inclourem a l'apartat d'esports aquàtics.

Esports de baló, pilotes o boles

Bàsquet, futbol, handbol. Normatives, informació, bibliografia i federacions dels diferents esports de baló recopilats pel portal Educateca.com


  Bàsquet 

Equips de cinc jugadors han de ficar la pilota a una cistella a més de 2 metres d'alçada sumant puntuacions d'un. dos i tres punts. Per diversos motius tradicionals encara hi ha una reglamentació a Nord-amèrica diferent a la de la resta del món.

ACB

Jornada, temporada actual, competicions, història. Informació sobre equips i jugadors nacionals i internacionals.

 


NBA

Pàgina de la lliga Nord-americana de bàsquet.


  Beisbol 

És un esport d'origen americà, on els equips han de fer les accions per torns. La seva versió femenina s'anomena softbol.

Federació Catalana de Beisbol

Recurs que recull de la història del beisbol català, els clubs catalans i apartats de promoció del joc.


  Futbol 

Potser l'esport més universal i amb més aficionats al món. Onze jugadors combinen la pilota amb l'objectiu d'anotar  a la porteria contrària. Amb els anys surgeixen diverses variacions, com el futbol-sala o el futbol platja entre d'altres.

FIFA

Els equips i les competicions en l'àmbit mundial.


 Futbol Catalunya

Una oportunitat per descobrir tots els equips catalans de les diferents categories.

 


LFP

(Liga de Futbol Profesional): Resultats, classificació, calendari, horaris, dades històriques. Agents de jugadors, escola de futbol, escola nacional d' àrbitres, etc.


UEFA

Els equips i les competicions en l'àmbit europeu.


  Futbol Americà 

Al segle XIX universitats americanes desenvolupen un esport derivat de rugby i futbol però amb grans diferències. Així, mentre al camp hi hagi l'atac d'un equip, l'altre defensarà. Això fa que les posicions estiguin especialitzades. Un uniforme amb proteccions i casc singularitza encara més aquest esport. L'enllaç superior ens explica la història i algunes particularitats d'aquest esport.


  Handbol 

Neix al centre d'Europa iniciat ja el segle XX. Es va iniciar a l'aire lliure amb dimensions i participants similars al futbol però ara és un esport a cobert amb 6 jugadors que combinen amb les mans per batre el porter contrari. A l'enllaç trobaràs normativa, història i les variants principals.

Asobal

Liga ASOBAL: La competició de clubs a Espanya.


  Hockey 

Amb el nom d'hockey hi ha diferents modalitats. A totes s'impulsa la pilota o disc amb un stick, però canvien el número de jugadors, les superfícies i el calçat.
Existeix hockey gespa amb calçat esportiu normal i grans dimensions, hockey sobre gel lliscant amb patins adequats i l'hockey sobre patins que es juga a pabellons tancats sobre parquet i amb patins de rodes.


  Rugby 

Amb origens barrejats amb els del futbol ha evolucionat fins a un complex esport semblant al futbol americà però molt diferent en quant a reglamentació. La pilota es pot passar amb peus o mans però quan sigui amb la mà la pilota sempre ha d'anar enrrera, és el jugador qui amb la seva velocitat la fa avançar. Actualment predomina el rugby a 15 encara que la modalitat amb 7 jugadors serà olímpica.


  Voleibol 

Equips de 6 integrants han de passar la pilota en tres tocs a l'altra banda d'una xarxa elevada i fer-la caure dintre del camp de l'adversari. Recentment surgeix la modalitat de volei-platja que es juga sobre la sorra amb equips de dos jugadors.


A LES BIBLIOTEQUES TROBARÀS

 

Recollim  disciplines que es disputen en el medi aquàtic, ja sigui, natural (mars, rius i oceans) o creat per l'home, principalment piscines però també canals artificials. Normalment es tracta de disciplines que compten amb embarcacions però també poden ser esports com la natació on l'home compiteix amb el seu cos.

A continuació trobaràs una classificació de viquipèdia de tots els esports aquàtics i la federació catalana que agrupa una part d'aquests esports, la Federació Subaquàtica.

Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques

Apnea, busseig, fotografia subaquàtica. Informació dels diferents esports subaquàtics al portal de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques.


Esports d'aigua

A la viquipèdia es pot trobar una explicació de les disciplines aquàtiques més reconegudes.


  Busseig i submarinisme  

Dintre de la vessant esportiva hi trobem des de la mera contemplació dels ambients subaquàtics fins a la pesca submarina, fotografia, vídeo, competicions d'orientació i  apnea.

Nàutica i busseig

Portal de la Generalitat de Catalunya amb examens, titulacions, escoles, centres, normativa. 

 


  Natació 

Curses a l'aigua normalment en una piscina encara que també poden ser al mar en el cas de grans distàncies. Els quatre estils reconeguts són; lliure, esquena, braça i papallona. A banda de les modalitats de curses també hi ha de salts (trampolí o palanca)  i sincronitzada, vessant artística on seguint la música es fan exercicis gimnàstics en solitari o grup.

i-natació

Coneix les diferents vessants d'aquest esport i les seves tècniques.  

 


El bebé y el agua

Secció de la web anterior centrada en la natació amb nadons . Es poden trobar articles i bibliografia sobre els beneficis de la natació pels nadons i recomanacions per als pares que volen portar als seus nens a la piscina.


  Pesca 

La pesca com a esport té diverses modalitats regulades per la federació catalana com poden ser la marítima i la continental. 


  Piragüisme 

El piragüisme és la navegació amb una piragua en aigües tranquiles enfront d'altres adversaris o en aigües braves lluitant davant el cronometre. També s'inclouen curses amb caiac. 

Kayakdmar 

Materials, tècnica, rutes i enllaços. Bibliografia, clubs i altres apartats.

 


Federació de Piragüisme

Projectes, llicències, disciplines, calendari i guia d'activitats. Clubs, àrbitres, formació de tècnics. 
 


  Rem 

Es disputen curses entre embarcacions mogudes per rems Les embarcacions varien segons el nombre de vogadors. Totes les embarcacions ténen en el seu interior  els estris que calen per al desplaçament dels remadors i la fixació dels suports dels rems.


  Vela i navegació  

Hi ha curses de navegació amb tot tipus d'embarcacions o vehicles, des de els més lleugers i arriscats com el Kitesurf -on l'esportista llisca sobre l'aigua amb una taula que s'uneix a un estel i el conjunt es propulsa amb el vent- fins els més tècnics com el surf i windsurf (taula i taula amb vela respectivament). Les diverses modalitats de les regates de vela utilitzen grans embarcacions.

Esports de vela 

Vela lleugera, windsurf, creuer. Informació de les diferents modalitats i disciplines dels esports de vela. Web de la Federació Catalana d'Esports de Vela.

 


  Waterpolo 

Esport d'equip i que es disputa amb una pilota de per mig que agrupem amb els aquàtics ja que els 7 jugadors de cada equip lluiten en una piscina per introduir l'esfèric a la porteria contrària. Es pot aprofitar l'aigua per fer lliscar la pilota de plàstic.


A LES BIBLIOTEQUES TROBARÀS

 

Es tracta d'un grup d'esports d'aventura practicats a l'aire lliure, en contacte amb la natura i en algun dels casos a sobre de neu o gel.

D'aquesta manera dividirem les disciplines esportives en aquelles relacionades amb la muntanya i les que es practiquen a sobre de la neu.

Esports de muntanya

Sota el terme general de muntanyisme trobem diverses modalitats diferents. Escalada i alpinisme són dos formes diferents de pujar als cims. També es pot fer excursionisme o espeologia. En aquesta web trobem les diverses modalitats que es practiquen a Catalunya. 


Ensenyament dels esports de muntanya

Llistat dels estudis esportius relacionats amb esports de muntanya oferts a territori català.


  Escalada  

Escalada, alpinisme... utilitzen tècniques diferents. L'objectiu és arribar als cims més alts. A aquest enllaç trobareu la història, les tècniques i els materials necessaris.


  Excursionisme 

Aventurisme

Portal sobre activitats i esports d'aventura a l'Estat espanyol i a Catalunya. Directori d'empreses amb enllaços a les seves pàgines web. 


Servei general d'informació de muntanya

Entitat que va néixer per cercar, classificar, arxivar i treballar tot tipus de documentació d'utilitat alpinística. Fons documental, publicacions, exposicions, equip, centre de consultes.


A continuació  un recurs web de caire general que recull totes les disciplines contemplades dintre de la Federació Catalana d'Esports de Neu

Esports de neu

Esquí alpí, patinatge artístic, curling. Disciplines esportives relacionades amb l'esport d'hivern i de neu de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern.


Esquí

Sempre lliscant sobre la neu amb els esquís que donen nom a aquest esport hi ha diverses modalitats ja siguin de descens contra el rellotge, de resistència amb curses sobre terreny pla o en ascens, salts des de trampolins i combinades de diferents tipus.

Recentment s'han adaptat disciplines ja olímpiques com el surf de neu.

Portal sobre l'esquí a Catalunya

Llistat de les estacions d'esquí de Catalunya. 


Esquí a Catalunya

Informació sobre les estacions d'esquí catalanes. Centre de formació, assegurances, notícies i novetats.. 


Temps de neu

Actualitat notícies relacionades amb els esports de neu. Estat de les pistes, concursos, podcast, fòrum, etc.


A LES BIBLIOTEQUES TROBARÀS

 

S'inclouen els esports on s'impulsa una pilota normalment de petit tamany amb una raqueta, pala o estri semblant que pot ser de diversos materials. El tennis és l'esport més conegut d'aquest grup, però hi ha d'altres semblants com el tennis taula i el badminton i altres que introdueixen l'element de la paret com a superfície on també pot rebotar la pilota com l'esquaix, el paddel i molts dels practicats al frontó. 

Esports de raqueta

Descripció dels diferents tipus d'esports de raqueta i paleta. 


  Bàdminton 

Es desenvolupa en una pista  dividida per una xarxa penjada a gran alçada. S'ha de colpejar un volant amb una raqueta per fer-lo passar per damunt de la xarxa de manera que l'adversari o parella d'adversaris no el pugui tornar. Al disputar-se amb un volant els efectes i caigudes d'aquest són molt peculiars.


  Esquaix 

Esport de raqueta on dos jugadors s'enfronten totalment tancats per quatre parets. Dinàmic i de gran augment de practicants.

Federacio catalana de'Esquaix

Clubs, competicions, lliga, llicències, notícies i agenda. 
 


  Pàdel 

Semblant a l'anterior en quant a que els contrincants estan envoltats per quatre parets, en canvi s'han d'enfrontar separats per una xarxa i provocar l'errada de l'adversari o parella d'adversaris de manera similar al tennis.

Padelcat

Informació, notícies, competicions, circuits i clubs. Revista Padel Absolute.
 


  Tennis 

S'ha de colpejar la pilota amb una raqueta per fer-la passar per damunt de la xarxa de manera que l'adversari no la pugui tornar.

ATP /WTA

Es presenten totes les proves dels circuits professionals masculí i femení amb resultats, rànquings i fitxes de tots els jugadors.


  Tennis de taula 

Enfronta dos jugadors, o dues parelles de jugadors, situats cadascun a banda i banda d'una taula dividida transversalment per una xarxa. Consisteix a colpejar la pilota amb una pala per fer-la passar per damunt de la xarxa. 


A LES BIBLIOTEQUES TROBARÀS

 

Dintre d'aquest grup s'inclouen les arts marcials i d'altres esports de contacte diferents a aquestes, com la boxa. Les arts marcials ténen el seu origen en l'entorn bèlic i no sempre són de procedència asiàtica.

Arts marcials

Descripció i aclaració de les diferents arts marcials. Recurs de la viquipèdia.

Federacio d'Arts Marcials de Catalunya

Es dóna gran importància al taekwondo però es recullen tots els esdeveniments que es van celebrant a Catalunya.


  Boxa 

Esport de contacte en el qual dos combatents lluiten utilitzant únicament els seus punys recoberts amb guants encoixinats. Es practica entre cordes i en breus seqüències de lluita. Hi ha moltes diferències entre les proves considerades amateurs i les professionals.


  Judo 

D'origen japonès el seu objectiu és la millora de les persones mitjançant la seva pràctica. Degut a la seva gran acceptació a tot el món, és un esport olímpic des de l'any 1960.


  Karate 

Es desenvolupa a Japó però té origen xinès. És un tipus de lluita oriental molt agressiu, els seus practicants són els karateques.


  Lluita  

La lluita és una disciplina esportiva i un esport de combat existent des de fa mil·lennis. Cada participant intenta derrotar el seu rival sense l'ús de cops. Hi ha molts tipus de lluites, moltes regions ténen variants pròpies i les més importants són les grecorromanes i l'anomenada olímpica.


  Taekwondo 

Té orígen coreà. Les seves tècniques són molt espectaculars. Ha evolucionat i és per això que amb més de 60 federacions nacionals és el segon esport al món en quant a número de federats. Olímpic des de l'any 2000.


A LES BIBLIOTEQUES TROBARÀS