Esports

Mascotes dels països organitzadors de les edicions anteriors.

El país que organitza un mundial de futbol, té molta feina a fer abans que aquest  comenci , i una d'elles és escollir i dissenyar la "mascota" que el representarà. Normalment és un personatge que simbolitza alguna característica del país amfitrió, i pot ser un animal, una persona, una fruita ...

No tots els mundials han tingut mascota, va ser a partir del mundial d'Anglaterra de l'any 1966 que es va crear aquest símbol, des d'aquell moment les succesives celebracions n'han tingut.

Predominen els animals ja que en realitat, una mascota és un animal domèstic que conviu amb els humans.  Els països que han tingut una mascota inspirada en algun animal, han estat Anglaterra (1966), en Willie (un lleó);  Estats Units (1994) ha tingut a Striker, (un gos); França (1998), va tenir  Footix, (un gall); Alemanya (2006) a Goleo, (un altre lleó);  Sudàfrica (2010) a Zakumi, (un lleopard). I finalment, la mascota del mundial de Brasil, també és un animal, en Fuleco, un armadillo en perill d'extinció.

Tres són els països que han utilitzat persones com a mascotes, Mèxic (1970), va tenir a Juanito,( un nen). Alemanya /1974), va innovar amb l'aparició de dues mascotes, en Tip i Tap, (dos nens). Argentina (1978) comptava amb Mundialito, (un "gaucho").

Només dues, són les mascotes inspirades en fruites o verdures, la del mundial d'Espanya de 1982, en Naranjito, (una taronja), i la de Mèxic (1986) Pique, un "chile jalapeño".

Finalment, hi ha dos mundials que han utilitzat unes mascotes una mica estranyes. Italia (1990), en  Ciao, una mena de figura mecànica amb els colors de la bandera italiana, i Japon i Corea del Sur (2002), amb Ato, Kaz i Nik, un entrenador i dos futbolistes fets d'energia.

Viatja a cada país de la mà de la seva mascota.


"Anglaterra 1966" Willie (lleó)


"México 1970 Juanito (nen) 


"Alemania 1974 Tip i Tap (nens)

"Argentina 1978" Gaucho (nen)


"Espanya 1982"
Naranjito (vegetal)


"Mexico 1986"
Pique (vegetal)


"Itàlia 1990"
Ciao 


"Estats Units 1994"
Striker (animal)


"França 1998 "
Footix (animal) 


"Japó i Corea 2002"
Ato, Kaz i Nik


"Alemanya 2006"
Goleo (animal)


"Sudàfrica 2010"
Zakumi (animal)

Si cliques les fotografies de les mascotes trobaràs una sorpresa. Un enllaç a una guia turística de cadascun dels països organitzadors per coneixer-los millor.

Brasil 2014

Per últim aquí tens en Fuleco l'armadillo ecologista que representarà al Brasil. A la web del campionat pots saber moltes coses sobre ell.

Web de la FIFA, sobre la mascota.

Bon mundial, i que guanyi la copa el millor!