Els paràsits mantenim-los a ratlla
Els paràsits... mantenim-los a ratlla!
Amb el canvi climàtic el risc d'infestacions per paràsits externs s'ha incrementat. Aquestes malalties són greus, inclús mortals per les mascotes. La salut pública pot veure's afectada si no es prenen mesures preventives necessàries ja que els paràsits externs són possibles transmissors de malalties zoonòtiques, és a dir, transmissibles a l'home. Una de les funcions de tots els que treballem per als animals de companyia és ajudar els propietaris a proporcionar la millor qualitat de vida possible a les seves mascotes, per el seu bé i el de la societat en general.
Els animals amb els que convivim poden albergar diferents tipus de paràsits, per això és molt recomanable desparasitar periòdicament les nostres mascotes amb els productes adequats.
Tant en gos com en gat, els que més ens preocupen són: puça, paparra i mosquits.
Les puces, a part de ser molestes per l'animal, també poden "picar" a les persones i hem de tenir en compte que no sempre es troben a l'animal, moltes vegades les podem trobar a catifes, moquetes, al sofà, al llit... I salten a la nostra mascota o a la persona per alimentar-se.
A més, cada puça adulta posa cada dia cents d'ous que al cap d'un temps es transformen en noves puces. Tot i ser un paràsit típic de la calor, el podem trobar a qualsevol època de l'any.
Per fer front a les puces ho podem fer per diferents vies: spray, xampú, pipetes, collars antiparàsits...
Tot això és important ja que ens pot evitar d'una infestació molt greu en la qual ja necessitaríem una desinfecció a l'entorn de l'animal (aspirar tota la casa sobretot a catifes, racons i sofàs... i a continuació utilitzar un antiparasitari ambiental tipus bomba en aerosol.
Les paparres, a més de resultar desagradables a la vista humana i de produir molèsties a l'animal, també poden transmetre (tant als nostres peluts com a nosaltres) malalties com Ehrlichiosis, Ricketsiosis, Borreliosis, Babesiosis...
Els mosquits ens interessen des del punt de vista que hi ha un tipus que poden transmetre la malaurada Leishmaniosis i la Filariosis. Malalties molt serioses que per desgràcia poden acabar amb la vida dels nostres amics.
Què és la Leishmaniosi?
La leishmània és una malaltia causada per un paràsit, que es transmet per la picada d'un insecte anomenat Flebotom. És una malaltia molt freqüent en els països mediterranis, i realment greu. Els signes més visibles afecten a la pell, ungles, mucoses i sol afectar als òrgans interns. Si el gos aconsegueix sobreviure, es convertirà en un malalt crònic portador. La leishmània, a més, és una zoonosi, el ser humà pot contagiar-se per la picada d'un insecte portador.
Es pot prevenir la leishmaniosi?
No existeix un mètode eficaç al 100% per el que es té que actuar a dos nivells:
- evitar la transmissió: reduir al màxim l'exposició a l'insecte (evitar passejos per la nit, usar mosquiteres i insecticides...) i aplicar sobre el gos antiparasitaris amb acció repel·lent específica contra el flebotom, com pipetes i collars...
- controls periòdics al veterinari. Una analítica determinarà si el nostre amic es pot haver contagiat. Encara que físicament no ho notem, pot portar la malaltia. La prevalença és molt alta a Espanya, excepte a algunes zones del nord i a les Canàries. Durant els mesos més càlids, el nostre clima afavoreix la proliferació de flebotoms en zones humides amb abundant matèria orgànica. Es mantenen actius mentre la temperatura no baixi de 16-18ºC. Per tant, la majoria de gossos estan exposats a la picada durant gran part de l'any. El major perill apareix en les hores de menys llum i sobretot si està a l'aire lliure. En una zona endèmica, durant una nit, un gos pot patir més de 100 picades del flebotom.
Protegir la nostra mascota d'aquestes malalties és molt important. Existeixen al mercat pipetes monodosi que s'apliquen 1 cop al mes, protegint-lo de qualsevol paràsit. Ser constant en l'aplicació, evitar exposicions en hores perilloses, no tenir aigua estancada al jardí de casa, etc... Farà que tinguem un major control dels paràsits i evitar que la nostra mascota pugui contraure una malaltia tan perillosa i mortal com la leishmània.
Recomanem sempre l'ús de pipeta i collar antiparasitari, ja que cadascun d'ells té un percentatge molt alt d'efectivitat però mai el 100% i si sumen l'efectivitat de pipeta i collar, ens assegurem en que probablement cap paràsit entri en contacte amb la nostra mascota. Hi ha productes de gran qualitat i de laboratoris com VIRBAC, MERIAL i MSD, pioners en la investigació sobre paràsits.
font: Xavier Ruiz (Nutricionista i assessor a Terranova Cnc 52) / La Torre de Barcelona (maig 2016)
Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:
A les biblioteques trobaràs:
| "Manual de cuidados y primeros auxilios para perros y gatos" / Eleonore C. Op de Beeck Roosens | "Las Pulgas" / Annette Tison & Talus Taylor INFANTIL | "Insectos y hecatombes II: historia natural de las enfermedades transmitidas por mosquitos, moscas, chinches y garrapatas" / Xavier Sistach ; con la colaboración y supervisión del doctor Ramon Parés Farràs | "Las Zoonosis" / Florence Desachy
|
Selecció de webs:
- Paràsit a la Viquipèdia
Data d'actualització: 18/08/2016