El passeig de l'art: 200 anys del Prado

En l’any del bicentenari del Museo del Prado és obligada una escapada cultural a Madrid. Et proposem passejar entre el Paseo del Prado i el Buen Retiro, un recorregut entre arbres que acull algunes de les principals institucions científiques i culturals de la ciutat i de l’Estat.

Si bé en aquest recorregut la visita estrella serà el Museu del Prado, caldrà fer especial atenció als altres imprescindibles d’aquest entorn privilegiat que ens ofereix la ciutat.

#Prado200

 

El Paseo del Prado i el Buen Retiro és un conjunt indissoluble que es va articular com un espai obert per a tota la ciutadania a mitjans del segle XVI. Amb Carles III, a finals del segle XVIII, es convertirà també en un espai innovador orientat a la divulgació científica. Recentment s’ha proposat la seva candidatura com a Patrimoni Mundial de la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.

Si bé en aquest recorregut la visita estrella serà el Museu del Prado, caldrà fer especial atenció als altres imprescindibles d’aquest entorn privilegiat que ens ofereix la ciutat

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

La seva col·lecció, que inclou tot tipus de tècniques artístiques, proposa al visitant un itinerari que arrenca amb la modernitat i arriba fins als nostres dies.

 Un recorregut a través de micronarracions que faciliten la contextualització i la relació de les obres d’artistes com Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí, Juan Gris, José Gutiérrez Solana, Maruja Mallo, Brassaï, Jean Dubuffet, Georges Braque, Yves Klein, Robert Motherwell, Antoni Tàpies, Francis Bacon, Richard Serra, etc.

 

Real Jardín Botánico

Fundat per Carles III l’any 1774 com a part d’un complex dedicat a les ciències naturals, i declarat jardí artístic l’any 1942, actualment ofereix la possibilitat de gaudir, en el centre de Madrid, de la naturalesa a través d’un recorregut botànic per més de 5.000 espècies vives així com un ampli programa d’activitats divulgatives. La col·lecció també inclou un herbari amb més d’un milió de plecs, i un fons de 10.000 dibuixos.

 

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

A través d’artistes com Dürer, Rafael, Tiziano, Rubens, Rembrandt, Caravaggio, Manet, Renoir, Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Kandinsky, Picasso, Hopper, Rothko… la col·lecció visita tots els moviments de l’art occidental des de la pintura dels segles XIII i XIV, i fins l’última dècada del segle XX.

Una impressionant proposta artística que reflecteix la força de la què va ser una de les col·leccions privades de pintura més importants reunides al segle XX només en dues generacions de col·leccionistes, les corresponents als barons Heinrich Thyssen-Bornemisza (1875-1947) i el seu fill Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002).

 

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Un 19 de novembre de 1819, obria les seves portes al públic una de les més importants pinacoteques del món, i ho feia amb 311 pintures de la Colección Real.  

En l’any del bicentenari el Museo del Prado reflexiona sobre la seva història, i es reivindica com un actor decisiu en la història contemporània del país a través de l’exposició Un lugar de memòria.

A través de 8 etapes històriques, s’elabora un recorregut que ens permet visitar 168 obres originals i 34 procedents d’altres institucions nacionals i internacionals. Destacant, pel seu valor artístic, l’etapa referida a la importància del museu com a espai de reflexió i inspiració per artistes nacionals i internacionals, amb obres de Renoir, Manet, Chase, Sargent, Arikha o Pollock, entre els artistes foranis, i de Rosales, Saura i, molt singularment, Picasso, entre els nacionals.

En el marc d’aquesta programació especial amb motiu del bicentenari, el museu sortirà de gira per tot el país amb l’objectiu de mostrar i apropar algunes de les seves obres mestres. Més informació: De gira por España

A la web oficial trobaràs diferents propostes de recorreguts i seleccions d’obres imprescindibles per treure el màxim profit al teu temps.

 

 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

 

I de passada recorda que entre visita i visita hi ha molt per veure: el parc de El Retiro, el Palacio de Cibeles, actual seu de l’Ajuntament de Madrid, el Banco de España, la Casa de América, el Palacio de Buenavista, el Congreso de los Diputados, els hotels Palace i Ritz, la Bolsa, el Museo Nacional de Artes Decorativas, la Real Academia Española de la Lengua, la Iglesia de los Jerónimos, el Real Observatorio Astronómico o el Museo Nacional de Antropología, entre d’altres bens d’interès cultural.

  A les biblioteques trobaràs:

Madrid / Christopher i Melanie Rice
Comunidad de Madrid / Fernando de Giles
 
Madrid / Ángel Ingelmo Sánchez
 
 
 
 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

La Hora de las Meninas / Jorge Carrasco
Las Meninas / Antonio Buero Vallejo
 
Las Meninas / Santiago García, Javier Olivares
El Bosco / Marcel Brion
 
 
La Trama de El Bosco / Yves Jégo, Denis Lépée
 
 
El Bosco / Marcel Ruijters
 
 
El Bosco: el jardín de los sueños / José Luis López-Linares
 
 
 
 
El Ingenioso Hidalgo / Álvaro Bermejo
 
Volavérunt / Antonio Larreta
Los Fantasmas de Goya / Jean-Claude Carrière, Milos Forman
 
 
Volavérunt / Bigas Luna
 
 
Rembrandt Van Rijn / Sarah Emily Miano
Rembrandt / Typex
 
 
Acuarelas y dibujos / Alberto Durero
 
El Rosa Tiepolo / Roberto Calasso
 
 
 
El Color de los ángeles / Eva Díaz Pérez
Murillo : el mago sevillano del pincel / Antonio Cavanillas de Blas
 
Ribera / Javier Portús
 
 
Los Viajes de Rubens a España / Gregorio Cruzada Villaamil
Fra Angelico, 1395-1455 / Gabriele Bartz
 
 
El Perdón y la furia / Altarriba, Keko
La Larga espera del ángel / Melania G. Mazzucco
 
 
 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

 
María en el Museo del Prado / Alicia Pérez Triplana, Mª Ángeles Sobrino López
 
 
Los Niños del Prado / Miguel Ángel Pacheco
 
 
Misteri al Prado / Geronimo Stilton
 
 

  Vés al prestatge:

Data de creació 26-02-2019 Última actualització 09-04-2019