Creuers fluvials per Europa

El Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març, ha inspirat aquest especial: aquesta vegada us proposem anar de creuer, sí senyor, però no els clàssics creuers pel Mediterrani o el Bàltic, sinó viatges en vaixell per alguns dels rius europeus més significatius.

El riu més gran d’Europa (tant en longitud com en cabal) és el Volga, que només banya terres russes. Neix entre Moscou i Sant Petersburg i desemboca al mar Caspi. Pràcticament és navegable tot el seu curs, i s’han construït diversos canals que, per exemple el connecten amb Moscou i amb el Don (un altre dels grans rius europeus).

Fer un creuer pel Volga significa impregnar-se de cultura russa: és el moment de visitar les ciutats de Moscou o Volgograd - antiga Stalingrad-  on es produí una de les batalles més famoses de la Segona Guerra Mundial.

  A les biblioteques trobaràs:

Rusia / Simon Richmond
Moscú, San Petersburgo / Philippe Gloaguen
 
Moscú / Ana María López Martín
 
 
Crucero por el Volga / Selma Ancira
 
 
Vida y destino / Vasili Grossman
 
 
Anastasia / Anatole Litvak

  Vés al prestatge:

El Rin és el riu més gran de l’Europa occidental, neix als Alps suïssos, més endavant passa per les planes de França i Alemanya, a continuació creua Holanda, on es divideix en tres braços principals, fins que finalment desemboca al Mar del Nord.

Des de temps remots ha estat una de les vies de comunicació principals d’Europa, funció que continua fent avui en dia. Travessa una de les zones més densament poblades i industrialitzades del continent. Passa per algunes ciutats com Bonn, Colònia, Manheim o Estrasburg i a través de nombrosos canals podrem arribar fins a Amsterdam.

  Vés al prestatge:

L’Elba és també un gran riu europeu. Neix a les muntanyes de la República Txeca i més endavant entra a Alemanya, país en el qual desemboca al Mar del Nord, a la ciutat d’Hamburg. Dos terços del riu flueixen per terres alemanyes, i l’altre terç per territori txec.

Al llarg de la història ha tingut una funció de frontera, a l’època medieval era el límit est de l’imperi de Carlemany;  i més recentment va separar la RDA de la RFA, ja que és el punt on es trobaren els exèrcits americà i soviètic el 25 d’abril de 1945

De cara a un creuer és especialment important tenir en compte dos dels seus afluents: el Vltava, que passa per Praga i el Havel que ve de Potsdam i Berlín. Altres ciutats de visita obligada en un viatge com aquest són Dresden o la ja citada Hamburg.

  A les biblioteques trobaràs:

Explora Praga / Alfred Horn
 
Praga / Theodore Schwinke
 
 
 
 
 
 
Hamburgo de cerca / Anthony Man
Berlín / Gabriel Calvo, Sabine Tzschaschel
 
Berlín / Jürgen Scheunemann
 
 
 
La Caída del muro de Berlín / Ricardo Martín de la Guardia

  Vés al prestatge:

França és un país amb rius importants i cabalosos. Així doncs és una opció perfecta i propera a l’hora d’emprendre un creuer fluvial.

El més gran dels tots els rius és el Loira que neix al Massís Central i desemboca a l’Atlàntic. Passa per les ciutats d’Orleans i Nantes, però la principal atracció turística són els Castells del Loira, un conjunt de castells que es troben en el curs mitjà i baix del riu que daten del Renaixement francès, d’una bellesa sumptuosa.

Tanmateix, el riu francès més conegut és el Sena, ja que és el que travessa la capital, París. El Sena neix prop de Dijon i després de passar per Troyes, París i Rouen desemboca al Canal de la Mànega a Le Havre, un dels ports més important de tot el país.

Dos rius més que no podem deixar d’esmentar són la Garona i el Roine que com a principals atractius tenen les ciutats de Tolosa i Bordeus la primera i Lió el segon. També cal destacar que el preu d’un viatge a llarg d’aquests rius segurament resultarà més econòmic que altres opcions europees.

  A les biblioteques trobaràs:

Francia / Nicola Williams
Francia / autor nom i cognom
 
Francia norte / Ángel Ingelmo
Francia sur / Ángel Ingelmo
 
 
Francia sur / Iñaki Gómez, Yara Bermejo
Valle del Loira / Jack Tresidder
 
 
Castillos del Loira / Alexis Averbuck
 
 
París / Catherine Le Nevez, Christopher Pitts, Nicola Williams
París / Ángel Ingelmo, Manuel Monreal Iglesia
 
Burdeos / Galo Martín
Burdeos, Périgord / Ángel Ingelmo Sánchez
 
 
 
Lyon y alrededores : city guide / Jean-Paul Labourdette, Dominique Auzias
L'Atalante / Jean Vigo
 

  Vés al prestatge:

És el segon riu més llarg d’Europa i creua 10 països del centre del continent: Alemanya, Àustria, Eslovàquia, Hongria, Croàcia, Sèrbia, Romania, Bulgària, Moldàvia i Ucraïna. Desemboca a la mar Negra i forma un gran delta, declarat reserva de la Biosfera, per la seva gran biodiversitat.

El riu ha estat sempre una de les vies de comunicació més importants dels països per on passa i avui en dia continua sent-ho.

Un creuer al llarg d’aquest riu ens permetrà conèixer diverses capitals europees com Viena, Budapest, Belgrad o Bratislava.

  A les biblioteques trobaràs:

 
Austria / Marc Di Duca
 
 
Budapest y Hungría / Steve Fallon, Anna Kaminski
 
 
Hungría / Paloma Ledrado Villafuertes
Croacia / Peter Dragicevich, Anthony Ham, Jessica Lee
 
 
Serbia / Manuel Monreal Iglesia
 
Rumanía y Bulgaria / Mark Baker, Steve Fallon, Anita Isalska
Bulgaria / Miguel Cuesta
 
 
 
 
El Danubio azul / Johann Strauss
 

  Vés al prestatge:

Data de creació: 12/03/2020 Última actualització: 13/03/2020