A l'ombra dels cirerers florits

Amb la primavera els cirerers es farceixen de flors blanques i delicades, i vistos en conjunt ens ofereixen unes imatges realment poètiques, tot un espectacle de la natura que val la pena gaudir perquè dura poques setmanes. Els cirerers florits ens recorden que la primavera ja ha arribat i són la promesa de l'estiu que vindrà, amb els arbres carregats de fruits i de color. Hi ha cultures, com la japonesa, que celebren especialment i de manera multitudinària el "Hanami," la florida dels cirerers, una celebració que s'ha anat estenent al llarg dels anys pel món, així també trobem racons prop de casa nostra on poder gaudir d'aquests efímers moments...

Et proposem un conjunt de destinacions per poder gaudir d'una de les floracions més extraordinàries de l'any. Al març, abril i maig.... Cirerers en flor!

Entre els mesos de març i maig, els japonesos omplen literalment els parcs de les ciutats per seure sota els cirerers florits celebrar el Hanami, la contemplació de la floració dels cirerers (poèticament Sakura) ,que simbolitza la fi de la tristor hivernal i el naixement de la nova estació. Els pícnics sota els cirerers s'allarguen tot el dia i a la nit, els parcs s'il·luminen amb fanalets per poder seguir contemplant la bellesa de les flors blanques i rosades durant la nit. La contemplació dels cirerers és un costum mil·lenària, vinculada a la filosofia sintoista i la seva veneració per la natura i també al budisme que relaciona l'efímera vida de la flor del cirerer amb la brevetat de l'existència i el pas del temps.

Al Japó els parcs més populars per viure el Hanami són : 

  • El Parc Yoyogi a Tokio. 
  • El temple Kiyomizudera a Kioto 
  • Els jardins del Castell d'Osaka
  • Nara y Arashiyama

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

El Festival  commemora el regal de 3.000 cirerers japonesos que la ciutat  de Tòquio va fer a la de Whashington  per enfortir els llaços d'amistat entre ambdós països. El Festival s'inaugura amb una cerimònia oficial i ofereix moltes activitats culturals , inclosa una cursa a peu de 10 milles. 

Quan fa vent i cauen les flors sembla que nevi i els parcs i carrers queden coberts d'una fina capa de color blanc. És un festival preciós!

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

A Espanya, la vall del Jerte, a Càceres, congrega gran nombre de visitants a la Festa de la Primavera i el Cirerer en flor.

Declarada d'interès turístic ofereix la possibilitat de recórrer la regió tot admirant  el mantell  blanc que formen el milió i mig de cirerers florits i realitzar al mateix temps diferents activitats culturals.

La Vall del Jerte es troba entre dues cadenes de muntanyes: la Sierra de Tormantos al surest i els montes de Traslasierra al noroest, on es troba el punt més elevat de la regió, el Calvitero, de 2410m. d'alçada. Aquestes dues serres pertanyen al Sistema Central i constitueixen els seus límits naturals. Té una longitut aproximada d'uns 70 km, des del port de Tornavacas fins a la desembocadura del rio Jerte, que es produeix a les Vegas del Alagón.

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

A Catalunya, trobem molts llocs on admirar la floració dels cirerers, en destaquem només dues per la relació que tenen amb la celebració del Hanami japonès.

Terrades (Alt Empordà): Celebració del Hanami

Quan els cirerers floreixen a l'Alt Empordà, al petit poble de Terrades es celebra la tradicional festa japonesa del Hanami, amb la col·laboració de l'Associació Figuerenca d'Amics del Japó.

Les famílies es reuneixen sota els cirerers per menjar especialitats japoneses sobre tovalles blaves talment com si fossin a qualsevol parc del Japó.

Els cirerers de l'Empordà , són d'una qualitat exquisida i la seva explotació és tradicionalment familiar.

Sant Climent de Llobregat: Passejada pels camps de cirerers

Una altra proposta inspirada en el Hanami, la trobem al Baix Llobregat, a Sant Climent de Llobregat, on s'organitzen passejades sota els cirerers en flor.

El Baix Llobregat: és una de les zones de Catalunya amb més producció de cirerers, amb fires i festes dedicades a la cirera molt importants que se celebren a finals de maig i juny. 

 

 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 05/04/2019 Última actualització: 24/12/2020