Astúries i Cantàbria

En acabar l’estiu, després de la crisi sanitària i els rebrots posteriors, potser no és el moment més adequat per grans viatges, però això tampoc vol dir que ens haguem de quedar tancats a casa, ara que ja no estem confinats.

Per això, et proposem un viatge per nord d’Espanya, una zona molt interessant i que potser no hem tingut mai l’ocasió de visitar.

Astúries és una terra de contrastos, hi ha grans muntanyes ben a prop del mar, això fa que s’hi trobin paisatges ben diferents i tant satisfà els amants de la muntanya i com aquells que prefereixen el mar. De fet la naturalesa encara és tan salvatge, que és un dels pocs lloc on encara hi viuen ossos de tot l’estat espanyol.

Hi ha pobles amb molt d’encant, de fet uns quants estan declarats com a conjunt historicoartístics; per altra banda hi ha tres ciutats importants: Oviedo -la capital-, Gijón  -la més poblada-, però tampoc s’ha d’obviar Avilés, ben a prop de les altres dues.

Per últim cal destacar l’excel·lent gastronomia de la zona, el dos productes estrella són la sidra i el formatge.

  A les biblioteques trobaràs:

Asturias / Javier Martínez Reverte
Asturias / Manuel Monreal Iglesia, Jesús García Marín
Oviedo, Gijón / Manuel Monreal Iglesia, Jesús García Marín
Astúries responsable / Joaquín Alonso, Alhenamedia

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Cantàbria es troba a l’est d’Astúries, amb la qual té algunes característiques en comú com són el relleu, els paisatge i la naturalesa exuberant i poc alterada per l’activitat humana. Alguns elements singulars són la ciutat de Santander i la seva badia, el naixement d’un dels rius més importants de la Península Ibèrica (l’Ebre) o els magnífics murals rupestres de les Coves d’Altamira.

  A les biblioteques trobaràs:

Cantabria / Jesús García Marín
Cantabria / Jesús de Castro, Mª Auxiliadora Garrido
Cantabria / Jesús de Castro

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Un dels llocs amb més fama, i ben merescuda, d’aquestes contrades és el Parc Nacional de Picos de Europa, a cavall entre Astúries, Cantàbria i Castella i Lleó.

Es tracta de la zona culminant de la Serralada Cantàbrica, amb parets, coves, congosts i cims que poden superar els 2.500 metres. És un lloc paradisíac pel amants de la muntanya que poden fer-hi rutes o escalades de diversos dies; però encara que no sigueu uns grans muntanyencs, s’hi poden trobar caminades adequades pera tota la família.

Alguns dels llocs més destacables són el Picu Urriellu  (Naranjo de Bulnes), els llacs de Covadonga o el Desfiladero de la Hermida; per citar només alguns del lloc més emblemàtics.

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Si es busca una zona no tan coneguda com els Picos de Europa per gaudir de la muntanya, hi ha una colla de parcs naturals on s’hi poden trobar boscos de roure, faig i castanyer, i entre la fauna habitual – llúdrigues, cabirols o porcs senglars – potser es té la sort d’albirar algun os.

  • Parc Natural de Redes: va ser declarat parc natural al 1996. Al setembre de 2001 va ser inclòs per la Unesco a la xarxa mundial de Reserves de la Biosfera.
  • Parc Natural de Somiedo, es troba a l’àrea central de la Serralada Cantàbrica, va ser declarat parc natural al 1988 i Reserva de la Biosfera el 2000.
  • Reserva integral de Muniellos, es troba al sud d’Astúries, hi ha la roureda més gran d’Espanya. Al 2000 va ser declarada reserva de la Biosfera per l’Unesco, i al cap de dos anys, Reserva Natural Integral.
  • Parc Natural de Saja Besaya, va ser declarat parc natural al 1988, es caracteritza per les seva profundes valls.

  A les biblioteques trobaràs:

Somiedo : guía completa / María del Roxo, Alberto Álvarez
Somiedo : 30 rutas a pie / Alberto Álvarez Ruiz
 Muniellos : el bosque encantado / José María Fernández Díaz-Formentí
El Sendero de la Reserva de Saja / Juan Miguel Gil Álvarez, Fernando Obregón Goyarrola

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Entre Astúries i Cantàbria es poden recórrer fins a de 565 km de costa atlàntica. És a la costa on es troben les capitals de les dues comunitats autònomes: Santander i Gijón, i també es una zona amb alguns parcs naturals com Dunas de Liencres, Oyambre y Marismas de Santoña , Victoria y Joyel. Es fa imprescindible, també una visita al poble asturià de Cudillero. Cal que tingueu en compte però a l’hora d’anar a la platja, l’horari de les marees.

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Qui no coneix la fabada asturiana, el formatge de cabrales, el pixín, els sobaos pasiegos i la quesada? Es diu que la gastronomia és una bona porta d’entrada per tal de conèixer la cultura i gent d’un país. Així doncs, si marxeu uns dies a aquesta zona del nord d’Espanya, segur que menjareu bé, es recomanable  demanar alguns plats típics, de producte de proximitat, sense deixar de provar una bona sidra, o un glop d’orujo per aquells a qui agradin el licors forts.

  A les biblioteques trobaràs:

Cocina asturiana / José Antonio Fidalgo
Recetas para amar Asturias / José Antonio Fidalgo, Elviro Martínez
La Cocina familiar asturiana / María de Lorenzo, Cristina Comenge
Cantabria / Concepción Herrera de Bascuñán
Elaboración de sidra natural ecológica / Miguel Ángel Pereda Rodríguez

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 21-08-2020 Última actualització 21-10-2020