Propietats nutricionals de la sardina

iStock © AlexRaths

La sardina (Sardina pilchardus) és una espècie migratòria de peix blau que viu lluny de la costa i que recorre llargues distàncies. Aquests llargs viatges les obliga a tenir reserves de greixos, entre un 5% i un 8% del seu pes, i els seus músculs estan molt irrigats, per això la coloració vermellosa de la seva carn.

Les sardines es pesquen de nit, amb la tècnica de l'encerclament amb llum. La mida més comú és entre 15 i 20 cm i la talla mínima és d'11 cm. La seva captura es porta a terme durant tot l'any però de juny a octubre és quan és troben en aigües més superficials i més a prop de la costa, i quan el seu contingut en greix és major i, per tant, també són més gustoses.

La majoria del greix que ens aporta és insaturat en forma d'omega-3, molt important per regular el colesterol en sang, reduir problemes inflamatoris i enfortir el sistema nerviós. A més, conté molt calci, sobretot si es mengen amb l'espina. Consumir-ne sovint és un bon propòsit per a la nostra salut física i mental.

Les possibilitats de cuinar les sardines són molt diverses i totes elles molt gustoses: al forn amb llimona i orenga, marinades en vinagre de poma, en conserva afegides a l'amanida... Per seguir la recomanació "5 al dia" acompanyeu-les d'una amanida i per postres una fruita de principis d'estiu: la nectarina, el préssec o el paraguaià.

Gaudeix a taula de les sardines

Us proposem dues receptes amb sardines:

ADVERTISEMENT
 
 
 

 

font: Servei de Salut Pública i Consum. Diputació de Barcelona

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:


A les biblioteques trobaràs: 

"Recetario completo para la conservación y condimento de la sardina: fórmulas prácticas y sencillas, acomodadas a las actuales circunstancias, para el aderezo del sabroso y popular pescado" / por un cocinero de la retaguardia 

ANY 1938

"Opi i sardines" / Cesc Martínez 

NOVEL·LA

"El Senyor Jeroni i les sardines" / Núria Figueras Adell; dibuixos: Isabel Ferrer Riu

INFANTIL

 

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 28/06/2016