El moniato, un tubercle naturalment dolç

iStock © margouillatphotos

És indicat per a persones amb necessitats energètiques elevades, esportistes i es pot introduir també en l'alimentació infantil.

Originari dels tròpic de l'Amèrica Central, es calcula que aquest aliment va arribar a Europa durant el segle XVI. El moniato és un tubercle de característiques similars a la patata, però amb més quantitat de sucres, fet que el converteix en un aliment un tant més calòric que la patata. Es calcula, que per 100 grams consumits, l'aportació de calories se situa en unes 100.

El contingut en hidrats de carboni és alt, fet que està relacionat amb l'aportació energètica. És indicat, doncs, per a persones amb necessitats energètiques elevades, esportistes i es pot introduir també en l'alimentació infantil. La fibra, un tipus especial de carbohidrat, també és un dels components destacats del moniato. Té la funció de millorar el trànsit intestinal i de regular els índex de colesterol a la sang.

També cal destacar l'aigua, que es troba en una proporció del 70%. Aquest alt contingut en aigua del moniato el fa un aliment amb una alta funció depuradora de l'organisme, especialment si es consumeix bullit. D'altra banda, el greix és pràcticmaent inexistent.

Un altre dels components importants del moniato és la vitamina A, que es troba en una alta proporció.

La vitamina A és típica dels vegetals i hortalisses com la pastanaga o el tomàquet i està relacionada amb el bon estat de la salut dels ulls, a la vegada que enforteix el sistema immunitari i té propietats antioxidants. També afavoreix el bon estat de la pell.

El moniato també és ric en vitamina E, un altre poderós antioxidant, i en àcid fòlic, que intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs i que, per tant, reforça el nostre sistema immunològic.

El moniato es pot consumir de diverses maneres, al forn i al caliu, tot i que també es poden menjar en forma de xips fregides, formant part de pastissos o dolços o acompanyant carns i rostits.

En aquesta època de l'any els podrem trobar en un estat òptim en els nostres mercats.

 

font: El Tot Granollers / AMIC

 

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

 
 
 

 

A les biblioteques trobaràs: 

"La Batata y el moniato" / Diego Garcia Montoro

any 1924

"Vitaminas y minerales esenciales para la salud: los nutrientes fundamentales para potenciar su energía y aumentar su vitalidad" / Liz Brown & Jack Challem

"Guía de las plantas comestibles" / S.G. Harrison, G.B. Masefield, Michael Wallis; ilustraciones de B.E. Nicholson

"Menja'ns a la tardor" / Anna M. Matas, Joan Antoja, Òscar Sardà

"Dolços de tardor" / Mariona Quadrada

 Selecció de webs:

   També et pot interessar:

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 31/10/2016