Dia Mundial de l'Alimentació

El 16 d'octubre es commemora el Dia Mundial de l'Alimentació, aquest any, amb el lema "Protecció social i agricultura per trencar el cicle de la pobresa rural". L'organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) pretén donar un toc d'atenció sobre el paper essencial que té la protecció social a l'hora d'eradicar la pobresa i la fam.

En els darrers anys prop de 150 milions de persones han sortit de la pobresa extrema gràcies a programes de protecció social engegats per fer front a la vulnerabilitat, a la inseguretat alimentària i a la pobresa. Alhora, el desenvolupament de recursos agrícoles ha contribuït a millorar el subministrament d'aliments, les oportunitats laborals i d'ingressos, i d'aquesta manera s'ha aconseguit una millora de la dieta en països en desenvolupament amb la combinació adequada dels aliments disponibles.

Més d'un 75% de les persones que pateixen pobresa extrema viuen en zones rurals de països en vies de desenvolupament, per aquest motiu agricultura i programes de protecció social van estretament lligades.

A través d'aquests programes, es fan contribucions en espècie o es distribueixen diners en efectiu a les famílies vulnerables, augmentant d'aquesta manera els seus ingressos i l'accés als aliments. El fet de facilitar uns ingressos bàsics, per tant, permet a les famílies millorar les seves capacitats, mantenir els infants a l'escola, on també milloraran la seva alimentació, o evitar que venguin els seus actius davant situacions adverses, entre d'altres.

Així mateix la protecció social redueix l'escletxa de pobresa millorant l'accés de les persones a l'assistència sanitària i a d'altres serveis socials i per extensió la participació dels grups desafavorits en el mercat laboral, fomentant d'aquesta manera la  producció, cosa que proporciona una major estabilitat d'ingressos a llarg termini, reduint-se la inseguretat alimentària i la pobresa.

Per totes aquestes qüestions la FAO, any rere any, intensifica esforços per ajudar als governs a incorporar la protecció social en les seves polítiques de desenvolupament.

El Servei de Salut Pública també vol fer-se ressò d'aquesta diada i conscienciar al món municipal de la importància de mantenir una alimentació saludable i sostenible, a través de la sensibilització de la població en l'aprofitament dels aliments. En aquest sentit, enguany, s'ha ofert als municipis la possibilitat de realitzar tallers de cuina d'aprofitament per evitar el malbaratament alimentari.

font: Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona

 

Spot Dia Mundial de l'Alimentació 2015

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

 

A les biblioteques trobaràs: 

"Despilfarro: el escándalo global de la comida" / Tristam Stuart ; traducción de María Hernández

 

  DISPONIBLE   VISTA PRÈVIA

"La Fam al món explicada al meu fill" / Jean Ziegler; traducció de Salut Renom Llonch

"El Hambre estacional: la lucha silenciosa por los alimentos en el mundo rural más empobrecido" / Stephen Devereux, Bapu Vaitla y Samuel Hauenstein

  DISPONIBLE    VISTA PRÈVIA

"La Batalla de l'ou: de quan passàvem gana (1936-1939)" / Joan de Déu Domènech

 Selecció de webs:

 

 També et pot interessar:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 16/10/2015