Bastó, caminador i crosses

iStock © OSTILL

Ajudes per millorar la mobilitat reduïda

Les persones grans pateixen problemes de mobilitat reduïda per diferents raons com la sensació de debilitat, problemes d'equilibri, artrosi, fractures després d'una caiguda… Les ajudes tècniques com les crosses, els bastons o els caminadors són les més utilitzades per ajudar a caminar aquestes persones d'una manera més correcta i segura. Cal tenir present que aprendre a utilitzar-les requereix un procés d'adaptació i cal ensenyar a la persona gran a usar-les segons la finalitat que se'ls vulgui donar.


El bastó

Aquesta és una de les eines més utilitzades per a ajudar a caminar. Permet recolzar-hi part del pes del cos, donant seguretat i facilitant l'autonomia de la persona. A més, ajuda a descarregar una articulació malmesa o adolorida. En aquest cas, cal portar el bastó al costat contrari de la cama afectada.

Cal adaptar el bastó a l'alçada de la persona que l'utilitzarà i cal que l'empunyadura quedi al mateix nivell del trocànter del fèmur. Un bon bastó ha de tenir:

 • Una empunyadura prou ampla perquè ajudi a repartir la pressió que rep la mà.
 • Una empunyadura prou gruixuda perquè es pugui agafar amb comoditat, sense forçar la mà.
 • Un tac de goma per garantir una bona estabilitat i seguretat en recolzar el bastó a terra. Cal controlar el seu estat sovint per evitar una possible pèrdua de la seva funció antilliscant.

El caminador

Aquest utensili és utilitzat per aquelles persones que necessiten una base de recolzament superior a la del bastó. Pot ser de dos tipus: simples o amb rodes (de dos i de quatre) i s'hi poden afegir accessoris com cistelles o taules per seure-hi.

Algunes recomanacions per al seu ús:

 • És molt important que el caminador s'adapti a la persona gran, regulant-lo a la seva alçada.
 • Per al seu ús, és necessari que la persona tingui la força dels braços mínimament conservada. Necessitarà empènyer el caminador mentre camina i, sovint, aixecar-lo per salvar algun petit obstacle. Aquest haurà de ser agafat amb les dues mans.
 • Cal ensenyar la persona a utilitzar-lo.
 • Mentre es camina, cal mantenir el colze mínimament flexionat, per ajudar a millorar l'alineació corporal

Les crosses

En el cas de les crosses, se'n poden utilitzar una o dues, depenent de les necessitats de la persona gran amb mobilitat reduïda. Normalment, l'ús de les crosses s'indica després de la lesió d'una cama, si es necessita una mica d'ajuda en l'equilibri, o si la persona nota que té una cama més dèbil o adolorida que l'altra.

Les crosses han de ser prou fortes per suportar el pes del cos de la persona gran i generalment estan fetes d'alumini perquè és un material lleuger i resistent.

Algunes recomanacions per a aquells qui precisin el seu ús:

 • Igual que en els casos anteriors, l'empunyadura de la crossa ha d'estar regulada a l'alçada del trocànter major del fèmur.
 • La part que cobreix l'avantbraç ha d'estar situada dos o tres dits per sota del colze.
 • Si s'usa només una crossa, s'ha de col·locar al braç contrari de la cama lesionada. D'aquesta manera s'afavoreixen els moviments que el cos fa de manera natural i automàtica.
 • Si es vol normalitzar la manera de caminar i ajudar a disminuir el pes carregat a les cames, s'usaran dues crosses. En aquest cas, els dos peus s'aniran alternant per caminar, és a dir, s'haurà de fer de la manera més normal i semblant a la manera natural de caminar.

font: La Torre de Barcelona

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

A les biblioteques trobaràs: 

"Mayores en movimiento" / Luis Barrio

"Atención especializada al anciano : recursos específicos de atención sociosanitaria en ancianos"

DISPONIBLE VISTA PRÈVIA

"Vivir con vitalidad" / Rocío Fernández-Ballesteros (dir.)

 

"Rehabilitación y fisioterapia en geriatría" / María Antonia Delgado Ojeda

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 21/06/2016