Salut

Arriba Carnestoltes... i si el maquillatge et provoca al·lèrgia als ulls?

Arriben dies de festa i diversió. Molts racons del món viuen aquest cap de setmana un dels moments més divertits de l'any, el Carnestoltes. Tens pensada la teva disfressa?

En aquest article tractarem la part menys divertida, la que pot afectar a la salut dels teus ulls. Sí, no ens hem tornat bojos!

L'ús de pestanyes postisses i el maquillatge de fantasia als ulls es multiplica per aquestes dates, i potser no sabies que poden causar diferents trastorns oculars si no es fan servir de manera adequada i amb productes de bona qualitat. A més, la situació es complica, segons els oftalmòlegs, en persones amb ull sec o portadores de lents de contacte, ja que poden patir irritacions o infeccions, així com en els nens on és més freqüent què, per accident, el producte entri a l'ull.


A més, cal tenir en compte que no sempre s'adquireixen els productes adequats. La baixa qualitat d'alguns productes cosmètics pot ocasionar molèsties de vegades molt intenses com picor, enrogiment, sequedat, sensació de cos estrany, dermatitis de contacte, intolerància a les lents de contacte i infeccions més o menys greus...


Pestanyes postisses
Les pestanyes postisses més utilitzades per Carnestoltes són les formades per una banda que s'adhereix amb una cola a la pell el més a prop possible de les pestanyes pròpies. Són les més usades com a complement de disfresses ja que només serveixen per a un sol dia i poden adquirir-se a botigues o basars, on no existeix cap control sobre el seu efecte a l'ull. Un altre mètode cada vegada més utilitzat perquè té un efecte més natural és l'extensió de pestanyes, que consisteix en l'aplicació mitjançant una cola de pestanya postissa a pestanya pròpia, una per una, i amb una durada aproximada d'un mes.

En aquest cas, és molt important que tant el material de la pestanya com la cola estiguin molt controlats, sense substàncies al·lergògenes perquè el principal problema ve en el moment de posar-les o treures, ja que poden entrar en contacte amb l'ull i provocar al·lèrgia.


Tints i màscares
Un altre producte habitual durant el Carnaval és el tint de pestanyes, els principals problemes tenen a veure amb la introducció a l'ull en la seva aplicació. També es recomana que les màscares, el cosmètic més usat per a les pestanyes, no s'utilitzin més de tres mesos tot i que portin conservants degut al risc de contaminació per gèrmens nocius per a l'ull. A més, han d'incloure components que, a més de ser ben tolerats per la pell, no siguin tòxics per als ulls i usar-se colorants vegetals o pigments inorgànics atòxics que no alliberin partícules que puguin danyar la superfície ocular.

Una de cada cuatre dones reconeix haber patit algun trastorn ocular (conjuntivitis, coïsor, irritacions, etc.) a causa del maquillatge, segons un estudi realitzat per la Fundació Rementería entre 100 pacients. Totes les que s'havien maquillat al voltant dels ulls presentaven restes de maquillatge a la pel·lícula lacrimal, la qual cosa està relacionada amb una pitjor visió. De les que utilitzaven el delineador, la meitat ho fèien a la base de la pestanya i l'altra meitat per dins de les mateixes, amb el que l'ull està més exposat a molèsties, enrogiment, conjuntivitis tòxica o intolerància a les lents de contacte.


Si portes lents de contacte...
És molt important que el maquillatge no entri en contacte amb la superfície ocular, sobretot en persones amb pells sensibles, amb sequedat ocular, amb blefaritis i en portadors de lents de contacte. A més, en els portadors de lents de contacte hi ha un risc d'infecció més greu per un bacteri anomenat pseudomona, que a vegades és molt difícil de tractar i que pot deixar cicatrius a la còrnia.

 

L'opinió de...

"A la Xarxa de Biblioteques Municipals trobareu una gran oferta de llibres i recursos per aprendre i perfeccionar l'art del maquillatge. És fantàstic trobar sempre les darreres novetats editorials i, a més, les revistes es poden agafar en préstec.

Us recomano fer una ullada als llibres sobre maquillatge infantil, segur que agafareu moltes idees!
Tingueu present que la pell infantil és molt més delicada, abans d'aplicar el producte a la cara proveu-lo a la mà del nen o nena per a evitar al·lèrgies i cal que retireu el maquillatge amb molta cura i amb un sabó neutre.

Que gaudiu molt de la festa!"

 

Miquel Cervello, maquillador professional i consultor de bellesa

Col·laborador de bibliotecavirtual

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

portada

El Arte de aprender a maquillarte / Montserrat Fajardo
portada

Laura Carnaval - Revista -
portada

Libro de maquillaje de fantasía / Caro Childs y Chris Caudron; fotografías: Ray Moller; ilustraciones: Chris Chaisty y Kevin Lyle; traducción: Gemma Alonso de la Sierra
 
 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 22/02/2017 Última actualització: 22/02/2017