Novel·la

Recorreguts literaris - G'Day: novel·les d'autors australians

Altres  escriptors australians ►


Peter Carey
 

Peter Carey va passar un any estudiant zoologia abans de començar a treballar en una agència de publicitat l'any 1962. La seva educació literària va començar en descobrir l'obra d'autors com William Faulkner, James Joyce, Franz Kafka i Samuel Beckett. Va continuar treballant en publicitat a Melbourne i Londres, però es va dedicar a escriure en el seu temps lliure. Després de 12 anys de rebuigs, li van publicar "El supergordo", una col·lecció de relats que el va fer famós de la nit al dia. L'any 1980 va obrir la seva pròpia agència de publicitat a Sidney i va treballar a temps parcial. Després es va establir a Estats Units, on dóna un curs d'escriptura a la Universitat de Nova York i dedica tot el temps restant a escriure.

Carey és un dels dos únics escriptors –l'altre és J. M. Coetzee- que ha rebut el Booker Prize en dues ocasions: per "Óscar y Lucinda" (1988), i per "L'autènca història dels Kelly" (2001). La història de Ned Kelly, presentada com els "autèntics" diaris del fugitiu, és típica de Carey: barreja lliurement personatges històrics i ficticis mentre juga amb la veritat, la cronologia i la veu narrativa.

De la mateixa manera, una xarxa d'improbable realitat i exòtics aconteixements imaginats formen part de "Mi vida de farsante": la història d'un engany i un contraengany elaborada al voltant d'un frau literari real que va tenir lloc a la dècada de 1940. Mentre que a "Illywhacker" (="L'engalipador") el suposat narrador de 139 anys d'edat es presenta alegrament com un "terrible mentider". A alguns compatriotes crítics els ofèn que Carey escrigui des d'una perspectiva australiana mentre viu fora del país. Tanmateix, les obscures i humorístiques fàbules poden considerar-se reflexos fantàstics de la societat i satíriques crítiques al capitalisme.

Bibliografia destacada:"El supergordo"
(1974)

"Bendito Harry"
(1981)

"L'engalipador"
(1985)

"Óscar y Lucinda"
(1988)


"La inspectora de tributos"
(1991)

"L'autèntica història dels Kelly"
(2000)

"Mi vida de farsante"
(2003)

"Robo: una historia de amor"
(2006)

Recursos

 Webs interessants:

"Web oficial de l'autor"

  • Nova novel·la, títols, biografia, premsa, etc.

"Babelia ("El País)"

 També et pot interessar:

Altres  escriptors australians ►