Novel·la

Recorreguts literaris

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►


Gore Vidal, 1925-2012
 

L'aparició de la seva tercera novel·la ("La ciudad y el pilar de sal") va crear polèmica arran de la manera oberta en què abordava el tema de l'homosexualitat.  Va ser el primer llibre publicat als Estats Units que va tractar aquest tema amb franquesa, fet que va escandalitzar per igual a la crítica i al públic. Tanmateix, es va convertir en un dels escriptors més controvertits i de major talent.

L'obra de Vidal destaca pel seu enginy i la seva franquesa sense taps, tractant temes com la sexualitat y la política amb un desvergonyiment encisador que li ha generatr tant l'aplaudiment com el rebuig. Durant una part de la dècada de 1950, i després de la baixada de vendes de "La ciudad y el pilar de sal", es va dedicar a escriure guions: el cas més famós és el seu treball a "Ben Hur", que va modificar per suggerir un subtext gai. Encara que Charlton Heston, protagonista de la pel·lícula, no es va adonar. Durant la dècada de 1960, la carrera de Vidal com a novel·lista va reviure amb la publicació de "Julià, l'apòstata", "Washington, D.C." i l'humorística i satírica "Myra Breckinridge", que tractava sobre la transsexualitat i el feminisme. Des d'aleshores, les novel·les de Vidal acostumen a encaixar en dues categories: treballs històrics i/o polítics com "Lincoln, i comèdies satíriques com "Myra Breckinridge" i "La Institució Smithsoniana".

La fama de Vidal també es deu als assaigs que fa servir per airejar les seves controvertides visions polítiques, sexuals i socials amb un dinamisme i uns girs que en comptades ocasions podem veure en d'altres escriptors. Les seves opinions polítiques, sempre apassionades, es troben ben documentades i algun cop li han portat algun problema, especialment amb l'analista polític William F. Buckley Jr., amb qui l'escriptor ha mantingut una guerra verbal i judicial constant.

Anar a efemèrides  ►

Bibliografia destacada:

 


"La ciudad y el pilar de sal"
(1948)


"Burr"
(1973)


"Mesías"
(1955)


"Julià, l'apòstata"
(1964)"Myra Breckinridge"
(1968)


"Myron"
(1975)


"Lincoln"
(1984)


"Imperio"
(1987)


"En directo desde el Gólgota"
(1992)


"Una memoria" (1995)


"L'edat d'or"
(2000)


"Navegación a la vista"
(2006)


 Vidal, guionista:


"Ben Hur"
(1959)


"De repente, el último verano"
(1959)


"Calígula"
(1979)

 

Recursos
 

 Webs interessants:

"Web oficial"

  • Biografia, bibliografia, ...

"The Gore Vidal Pages"

  • Bloc dedicat a l'autor amb molta informació sobre la seva vida i obra.

"Així era Gore Vidal"

  • El programa radiofònic "El ojo crítico" (RNE) analitza la figura i obra de Gore Vidal de la mà d'Eduardo Lago, escriptor, traductor i especialista en literatura nord-americana.

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►