Philip José Farmer

Aquest any 2018 Philip José Farmer, escriptor nord-americà de ciència-ficció i fantasia, hagués complert 100 anys.

Farmer va sacsejar l’ambient purità de la ciència-ficció nord-americana de l’època; va dinamitar la beateria del gènere i va obrir portes a l’exploració d’alguna cosa més que les estrelles. Avui ja són clàssics els llibres d’aquesta temàtica com “Los amantes”, i la col·lecció de contes “Relaciones extrañas”. També és un autor al que se l’ha d’apreciar més per l’aire aventurer que és capaç de donar a les seves obres que pel de la pura especulació científica o extrapolació social que se sol acceptar com a base generadora de la ciència-ficció seriosa. La seva famosa saga del “Mundo del Río” n’és l’exemple més clar.

En moltes de les seves obres apareixen personatges preexistents de la història o de la ficció. És el cas de “El otro diario de Phileas Fogg” (1973), que omple les el·lipsis de la coneguda novel·la “La volta al món en vuitanta dies”, de Jules Verne, o de “Barnstormer de Oz”, que arriba al país d’Oz per un accident d’avió que està pilotant. Altres personatges que apareixen freqüentment a les seves obres són herois del Pulp, com per exemple Tarzan i Doc Savage. A la novel·la “The Aventure of the Peerless” Tarzan forma equip amb Sherlock Holmes. Farmer va ser també el creador de les sèries de Lord Grandrith i Doc Caliban, personatges basats, respectivament, en Tarzan i en Doc Savage.

Al llarg de la seva carrera va guanyar els premis Hugo i Nebula i a l’emblemàtic any 2001, va guanyar el Premi Mundial de Fantasia per la seva trajectòria literària.

Va morir a Peoria, Indiana, el 25 de febrer de 2009.