Heinrich Böll

“Cuando el primer exalumno de la escuela cayó en la guerra civil española –probablemente volando sobre Guernica-, él organizó un acto conmemorativo con un discurso emocionado y lágrimas en los ojos.../ Sé que es una crueldad decirlo, sin embargo con ello no creo ser injusto con el muerto; el papel funesto de estos profesores cultísimos y –lo digo sin restricción alguna- honestos alemanes consistió en último término en hacer posibles Stalingrado y Auschwitz.”

Peró ¿qué será de este muchacho? Pàgs. 40 i 41.

Böll, escriptor alemany que l’any 1972 va rebre el Premi Nobel de Literatura,  era fill d’un escultor. La seva infància i joventut a la ciutat de Colònia van estar marcades per la crisi econòmica i política que vivia Alemanya. El seu amor pels llibres el va dur a fer els primers passos com a llibreter. Més tard l’any 1939 va haver de deixar la universitat per entrar a l’exèrcit alemany on va ser fins al final de la Segona Guerra Mundial. En acabar el van fer presoner i va anar a un camp de concentració a l’est de França.

L’any 1945 va tornar a Colònia on va reprendre estudis de llengua i literatura alemanya intentant sobreviure escrivint articles a la premsa, guions de drames radiofònics i novel·les, també amb la traducció de textos.

Obra

L’escriptura de Böll està marcada per la seva infància que coincideix amb l’arribada del nazis al poder, l’experiència com a soldat i la reconstrucció d’Alemanya emmarcada en l’enfrontament est-oest. Amb un tarannà conservador, va professar el catolicisme i va criticar l’església excloent i les ideologies fanatitzades, erigint-se com a defensor de les minories i dels valors humans.

La seva literatura inicial parlava de les conseqüències del conflicte bèl·lic i les penalitats de la postguerra, des de una mirada àmplia i ometent entrar en les circumstàncies que havien portat a aquella guerra. El ángel callaba (escrita entre 1949 i 1951, publicada pòstumament en alemany el 1992), és un dels seus primers relats.

A partir dels anys setanta Böll va adquirir un major compromís amb la llibertat individual i contra qualsevol forma de poder o imposició per això les seves obres tenen un to humorístic-grotesc. Es pot apreciar a una de les novel·les més populars Opinions d’un pallasso (1968), on el protagonista, fill d’un magnat, s’acaba integrant a la galeria de personatges marginals, rebutjats i incompresos. I a Retrato de grupo con señoras (1971), on apareix tot el ventall de classes socials en interacció, des de les més altes fins a les que viuen al càrrec. La clau de la història és Leni, protagonista inicialment de classe privilegiada que acaba vivint entre els pobres; aquest és el preu que haurà de pagar pel seu creixement interior.

Després amb la maduresa literària, els seus personatges es caracteritzen per la sinceritat i la ingenuïtat, s’enfronten als convencionalismes hipòcrites de l’entorn social. Un exemple és El honor perdido de Katharina Blum (1974), una exposició d’arguments contra el clima de violència antidemocràtica que dominava a Alemanya i contra els abusos de la premsa sensacionalista.

Els últims anys cada vegada més fixava la mirada en l’individu, al voltant del tema del terrorisme i la inseguretat ciutadana va publicar Asedio preventivo (1979), i, pòstumament, Dones a la vora del riu (1985).

En general Böll expressa l’angoixa que li produeix una societat marcada per la incomprensió i fanatitzada pel pes de les ideologies i els valors morals. Enfront trobem els seus personatges, éssers desvalguts, que la societat aixafa en nom d’uns principis abstractes.

  A les biblioteques trobaràs:

El ángel callaba
Comença el 8 de maig de 1945 el dia de la capitulació del Tercer Reich. A través de la narració d’una història d’amor dona informació sobre com havia quedat la població, anímica i materialment, i quins van ser els primers símptomes de reactivació. La novel·la no ho diu, més els fets estan ambientats a Colònia, la seva ciutat natal. Tot i ser una des les primeres obres ja conté les motivacions principals i el perfil de personatges que hi seran presents en la producció posterior.

Pero, ¿qué serà de este muchacho?
Autobiografia on parla dels anys de joventut (1933-1937), les experiències a l’escola, la vida familiar, l’època del batxillerat... Anys en què el president alemany Paul von Hindenburg anomena canceller a Hitler. El títol és molt significatiu doncs és el que deia la seva família quan veia que l’autor, també protagonista de la història, no s’adaptava als temps que corrien.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

Sabies que Böll va participar activament en Gruppe 1947 on també hi era Günter Grass (Premi Noble de Literatura 1999) que tenia com objectiu promoure la literatura de la postguerra en Alemanya. El grup va funcionar durant dues dècades i als anys 70 les diferències en la forma d’entendre la literatura i la política van acabar fent que es dissolgués.  

  Vés al prestatge:

Data de creació 20-12-2017 Última actualització 20-12-2017