Novel·les de faula

400 anys del naixement de Jean de La Fontaine

La persona...

Jean de La Fontaine, nascut el 8 de juliol de 1621 i mort el 13 d’abril de 1695, a França, és un dels autors en qui primer pensem quan parlem de faules. Fill d’una família privilegiada que vivia a l’entorn del rei, va viure a l’època de Lluís XIV, anomenat Rei Sol. Com autor, els primers anys, va estar sota la protecció del ministre de finances, Nicolás Fouquet, però, quan aquest va caure en desgràcia, primer va escriure un text defensant-lo, i després,  es va retirar a un entorn rural on es va dedicar a escriure.

Xavier Benguerel, al pròleg de l’excel·lent llibre Fables, fa un recull d’adjectius, alguns no gaires positius, que s’han dit de La Fontaine: ingenu, peresós, somiador, distret, independent, indolent, voluptuós, inquiet, melangiós.

L’obra...

L’any 1961 va escriure Elegia a les nimfes de Vuax que era, sobretot, una apel·lació a Lluís XIV en defensa de Fouquet. Més tard, des de 1664 fins a 1674 publicà quatre col·leccions de contes en vers, que van ser rebutjats pels “moralistes” de l’època per considerar-los obscens.

Les Faules les començà el 1668 i les va estar escrivint fins a la mort. En total va escriure dotze llibres de faules poètiques. Els primers sis llibres segueixen uns models i unes formes tradicionals, influència dels mestres antics, el grec Isop i el romà Fedre;  per exemple, La cigala i la formiga, on els defectes que atribueix als animals són de naturalesa humana. Aquestes faules es van utilitzar per a la formació del príncep hereu, Lluís XIV, encara nen.

Deu anys després continuà escrivint, però sobretot, fent una sàtira política de la cort del rei; és el cas d’Els animals malalts de pesta. Malgrat tot, La Fontaine és essencialment conformista, encara que protesti pels vicis i defectes de la societat, per ell, el més important és la prudència i l’habilitat per tirar endavant al món. Destaca que algunes de les crítiques que feia als governants segueixen sent d’actualitat.

Per commemorar els 400 anys del seu naixement presenten una llista d’històries de faula!

  A les biblioteques trobaràs:

El Secret del Bosc Vell Dino Buzzati

El coronel Sebastiano Procolo ha heretat els terrenys del Bosc Vell, un espai poblat d’arbres antiquíssims i de llegendes meravelloses. Procolo no aprecia la natura, tampoc a les persones, i el primer que fa és començar a talar els arbres. Però l’existència d’un segon hereu, el seu nebot Benvenuto, un noi de dotze anys, no li facilitarà les coses. Un cant a la natura i una crítica a l’excés d’orgull i d’arrogància.

Historia de un caracol que descubrió la importancia de la lentitud Luis Sepúlveda

eBiblio
Narració bella, a mig camí entre la faula i el relat. Lectura senzilla i curta, però plena de contingut. Un jove cargol viu amb la seva comunitat en un prat generós en fulles d’acant i dents de lleó. A diferència de la resta, aquest cargol vol saber per què la seva espècie és tant lenta i per què ell no té cap nom propi que el diferenciï dels altres. Davant la ignorància i la perplexitat dels companys, inicia un viatge més enllà dels límits coneguts pel grup a la recerca de respostes. En la seva aventura trobarà una tortuga i després un mussol que l’obriran els ulls al món que ells han conegut. Quan torna amb els seus congèneres ja té nom i la informació suficient per saber que cal posar-se en camí. Una petita joia que ens recorda que la curiositat pot moure el món, que l’ordre establert pot canviar, que la lentitud ajuda a observar i a reflexionar i que l’home no respecta prou la natura, que és font de vida i de futur.

La Rebel·lió dels animals George Orwell

eBiblio
El senyor Jones viu a un mas pairal on té tota mena d’animals de granja: gossos, xais, vaques, cavalls, gallines, porcs, cabres, ases, coloms, gats i cobs. Els animals duen una existència al servei dels homes, treballen i produeixen per a ells, i al final de les seves vides els maten per a ser consumits. Per a ells la vida és dura, miserable, escarrassada i curta. Però un dia els animals es rebel·len contra aquest destí i decideixen eliminar als humans i dur una vida per a ser gaudida, creant una societat digna, democràtica i igualitària. Ben aviat, però, aquests ideals començaran a ser corromputs i la nova vida idíl·lica es tornarà en una altra tirania.
Aquesta faula al·legòrica és una sàtira punyent de la revolució russa i les brutalitats de l’estalinisme, i en general una advertència contra els perills del totalitarisme i les tiranies en nom d’un bé comú. El gran poeta T.S. Eliot la va definir com “una obra literària perfecta”.

El Jardín de Venus Félix María de Samaniego

L’autor es va inspirar en els Contes et nouvelles en vers de La Fontaine per crear 65 contes i acudits eròtics. El seu pensament anticlerical, la seva vida llicenciosa i les noves costums franceses provinents de la monarquia borbònica van animar a Samaniego a escriure aquests contes i poesies que desmitifiquen el sexe a través de l’humor. El seu estil desvergonyit i procaç farà que no et puguis aguantar la rialla.

El Petit príncep Antoine de Saint-Exupéry

eBiblio
Le Petit Prince (1943) és l'obra més coneguda d'Antoine de Saint-Exupéry i una de les obres més traduïdes a tot el món. Es va publicar en francès i en anglès simultàniament a Nova York. És una faula sobre la recerca permanent de l’home, posant de manifest alguns dels trets que ens fan humans com l’amistat, la bondat, la imaginació, l’entusiasme pel coneixement, etc. Es tracta d'un conte poètic i filosòfic sota l'aparença d'un conte per a nens. La història mostra una concepció simbòlica de la vida i narra la trobada entre un nen que viu en un petit esteroide i un aviador. A cada capítol mantenen diàlegs sobre temes molt diversos i interessants que es consideren al·legories. Per una banda, les seves converses fan que l’aviador es replantegi la vida i en canvi, des de la perspectiva del nen, el comportament dels adults és completament sorprenent i absurd. Utilitza un llenguatge senzill i entenedor destinat a ser comprès per tots els públics. Està il·lustrat amb dibuixos del mateix autor que formen part de la narració i que són tant o més coneguts que el conte.
L'autor ens convida a trobar el nen que alguna vegada hem sigut, ja que «totes les persones grans han estat al principi nens. (Però poques se'n recorden)». Una història entranyable i indispensable que deixa un grat record en la memòria dels lectors de totes les edats i és un homenatge a la curiositat, la imaginació i la senzillesa de cor pròpies de la infància.

La Crida del bosc Jack London

eBiblio
En plena febre d’or, Buck, un gos vigorós criat a la rica casa del jutge Miller, a Califòrnia, és venut clandestinament als buscadors d’or i portat a la freda Alaska on serà utilitzat per arrossegar trineus. La duresa de l’entorn i la hostilitat dels humans portaran a Buck a desenvolupar la seva força i instints més salvatges. Publicada per entregues al Saturday Evening Post l’any 1903, aquesta història de supervivència plena d’aventures i emocions, ens parla de la fràgil línia entre la civilització i l’estat més salvatge que es pot arribar a creuar en les situacions més extremes.
Jack London va passar un any al Yukon canadenc per documentar-se. La crida del bosc va obtenir un èxit tan gran entre el públic i la crítica que va consolidar la seva trajectòria literària.

El llibre de la jungla Rudyard Kipling

eBiblio Audiollibre
Si Mowgli et va captivar a la famosa versió de dibuixos de Disney, la prosa de Kipling t'encisarà amb personatges que van més enllà dels estereotips que els han fet famosos. Contes on els protagonistes són animals que tenen trets i sentiments més humans que nosaltres. Kipling, premi Nobel de Literatura al 1907, ens fa reflexionar sobre la vida, la nostra relació amb la societat i el paper de la civilització.

Descobreix la veritable història del “cadell humà” en els vuit contes que narren les seves aventures. Però no totes les històries transcorren a l’Índia ni parlen de Mowgli. La foca blanca i Quiquern estan ambientades a l’Àrtic. A la jungla coneixeràs les peripècies de Riki-tiki-tavi, la magosta, de Tuméi, que presencia el llegendari ball dels elefants, o del reporter que coneix la llengua dels animals. No pensis que és un llibre només per a infants. És literatura en estat pur, salvatge i sense domesticar. A què esperes per llegir-lo?

Llibre de les bèsties Ramon Llull

eBiblio (adaptació)
En Fèlix es troba en el seu camí amb un aplec d’animals reunits per escollir un rei. El lleó guanya les votacions però exclou Na Renard de la seva cort. La guineu farà qualsevol cosa per mantenir-se en el poder. Fet que desencadena moltes injustícies i atrocitats. Al final del llibre en Fèlix dur l’obra a la cort d’un rei perquè li serveixi a l’hora de refiar-se dels seus cortesans.

Una lúcida reflexió sobre la política en forma de faula. Els animals són una excusa per retratar l’ambició, la venjança i la violència presents en la condició humana.

  Vés al prestatge:

Data de creació 25-05-2021 Última actualització 23-06-2021