Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

William Faulkner (1897-1962)
 

William Faulkner va dir en una ocasió que part del turment humà és causat per l'única cosa que la gent és capaç de fer durant vuit hores seguides al dia: treballar. Tanmateix, la producció literària del guanyador del Nobel (1949) demostra que encara va dedicar més temps a escriure. A part de les seves primeres poesies i del seu treball com a guionista de Hollywood, Faulkner va escriure 20 novel·les i 85 relats curts, molts dels quals es troben entre les obres més importants que s'han escrit als Estats Units. La major part de les seves obres es troben ambientades al fictici "Comtat Yoknapatawpha", al nord del Mississippi.

La primera gran novel·la de Faulkner va ser "El soroll i la fúria". Obra que compta amb tots els trets distintius de la seva millor ficció: fa ús de les innovadores tècniques narratives de l'anomenat "stream of consciousness" (=monòleg interior) per fer el retrat d'una tragèdia de dimensions gairebé clàssiques, amb personatges perfectament desenvolupats i simbòlics, que traspassen la frontera entre l'exemple i l'al·legoria de la violenta nostalgia del Sud durant la Gran Depresió. "Metre agonitzo" tracta temes similars, però amb una complexa extructura; i "Santuari" és una emocionant i aterradora novel·la ambientada en el període de la Prohibició -també anomenada Llei Seca-, que es va convertir en el seu major èxit als inicis de la seva carrera. A "Llum d'agost" va fer un tractament més explícit de les relacions interracials; "Absalom, Absalom!" és la història de l'obsessió d'un jove amb una família local; i la trilogia de Snopes ("El llogaret", "La vila" i "La mansió") tracta d'una família que personifica la cobdícia oportunista subjacent en el resorgiment del Nou Sud.

Bibliografia destacada:

 


"El soroll i la fúria"
(1929)

"Mentre agonitzo"
(1930)

"Santuari"
(1931)

"Llum d'agost"
(1932)

"Absalom, Absalom!"
(1936)


"El llogaret"
(1940)

"La vila"
(1957)

"La mansió"
(1959)

"Els murris"
(1962)

 

 Faulkner, guionista:


"El camino de la gloria"
(1926)

"Vivimos hoy"
(1933)

"Tener y no tener"
(1944)

"El sueño eterno"
(1946)

"Tierra de faraones"
(1955)

 

 Adaptacions cinematogràfiques:


"Secuestro"
(1933)

"Intruso en el polvo"
(1949)

"El sonido y la furia"
(1957)

"El llargo y cálido verano"
(1958)

"Los rateros"
(1969)

Recursos
 

 Webs interessants:

"Center for Faulkner Studies"

  • Notícies i esdeveniments, col·leccions, recursos per a l'ensenyament de la seva obra, etc.

"Universitat de Virginia (E.U.A.)"

  • L'any 1957, Faulkner va fer una estada a la Universitat de Virginia com a escriptor resident. Per aquest motiu, la universitat gaudeix d'una gran col·lecció de manuscrits, primeres edicions, papers personals, ...

"Premi Nobel"

  • Biografia, bibliografia, discurs i altres recursos.

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►