Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

Pere CaldersPere Calders i Rossinyol (Barcelona, 29 de setembre de 1912 – 21 de juliol de 1994) és un dels escriptors catalans més populars del segle XX, també va destacar com a contista i dibuixant.

Era fill de l'escriptor i traductor Vicenç Calders i Arús. Calders va viure tota la seva infantesa a Sant Cugat del Vallès. Al 1920 va anar a viure a la ciutat de Barcelona. Allà va estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts. Més tard va treballar com a dibuixant i col·laborador a "El Diario Mercantil", a la revista "L'esquella de la Torratxa", i al diari "l'Avui" (on va publicar el seu primer conte).

L'any 1936 va publicar un recull de relats breus "El primer arlequí" i la novel·la "La glòria del doctor Larén". Poc després de començar la Guerra Civil Espanyola, va prendre una postura de compromís i va començar a col·laborar amb publicacions d'àmbit polític. En aquesta època va escriure els contes de "L'any de la meva gràcia" i "La cèl·lula", aquesta última no es va arribar a publicar mai.


El 1937 s'allista voluntari a l'exèrcit de la República. Destinat a Terol va exercir de cartògraf. Va ser capturat i ingressat al camp de concentració de Prats de Molló. Va escapar i va exiliar-se primer a França i més tard a Mèxic on va viure durant 23 anys. Va rebre ajuda econòmica de Josep Carner i va treballar a diverses publicacions i editorials.

Després del seu exili torna a Barcelona on va col·laborar a "Canigó", "Serra d'Or", "El Temps" i al "Avui". El 1984 es comencen a publicar les seves "Obres completes", dins de la col·lecció "Clàssics catalans del segle XX". Al 1986 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

De Calders convé destacar el seu estil literari "realisme màgic", doncs a partir d'un llenguatge senzill crea situacions inversemblants. 

Cançons de la Veritat Oculta. Un vídeo molt interessant on es canta un conte de Pere Calders, també hi apareixen escenes de la seva vida a Mèxic.

I t'oferim una entrevista de Josep Maria Espinàs a Pere Calders on es descobreixen passatges de la seva vida i obra. 

  
Enllaços al catàleg Aladí


Recursos

Enllaços externs:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►