Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

Miguel de Unamuno: 150 anys del seu naixement  

Miguel de Unamuno

El 29 de setembre de 1864  va néixer a Bilbao l'escriptor i filòsof Miguel de Unamuno, una de les figures més destacades dins el moviment literari de la "Generación del 98".

Va estudiar la carrera de " Filosofía y Letras " a la Universitat de Madrid i es va dedicar en un primer moment a  fer classes de psicologia i llatí. Al mateix temps  va començar a col.laborar amb articles en revistes i va tenir una gran participació en la vida cultural, acadèmica i política de l'època. L'any 1931 es proclama la República i arribarà a ser regidor defenent aquest ideal polític i l'any 1935 serà anomenat ciutadà d'honor de La República.

Però amb el pas del temps, desencantat de la manera de fer del moviment republicà, comença a emetre fortes crítiques contra el sistema. Durant la Guerra Civil es manifesta a favor dels rebels i fa una crida als intel.lectuals europeus per recolzar els rebels per tal d'arribar, segons la seva pròpia definició  al  "regeneracionisme" d'Espanya.

Els últims dies de la seva vida els va passar sota arrest domiciliari per motius polítics i va morir de manera sobtada el 31 de desembre de 1936 .

La seva producció literària comprèn assaig, novel.la, poesia, contes, articles de premsa, obres de teatre i llibres de viatge.

En molts aspectes, Miguel de Unamuno va ser una persona avançada al seu temps. La seva facilitat per a l'aprenentatge de les llengües i la seva extraordinària capacitat lectora van fer que arribés a tenir un gran coneixement del pensament estranger contemporani com ara Kierkegard. D'altra banda, se l'ha qualificat de precursor de l'existencialisme literari, avançant-se a autors de la talla de Sartre, Simone de Beauvoir i Albert Camus.

La seva àmplia cultura i reflexions al voltant de la situació del país el va dur a trobar com a solució l'obertura cap a l'exterior, l'europeïtzació, però sense perdre l'autenticitat. Una frase cèlebre d'Unamuno ho exemplifica clarament:

 "Tenemos que europeizarnos y chapuzarnos en pueblo".

Algunes de les novel.les més destacades de la seva producció són Amor y pedagogia (1902), Niebla (1914), Abel Sánchez (1917) ,  La tía Tula (1921) i San Manuel Bueno, màrtir (1930) . Algunes d'aquestes novel.les han estat adaptades al cinema. La millor adaptació sens dubte és " La títa Tula " (1964) del director  Miguel Picazo que va comptar amb actors emblemàtics de l'època: Aurora Bautista,  Carlos Estrada o Irene Gutiérrez , que van marcar .

Bibliografia destacada:


Amor y pedagogía
 

Niebla
 

Abel Sánchez 
 

 La tía Tula 
 


San Manuel Bueno, màrtir
 

La Agonía del cristianismo
 

Cuentos completos
 

Del sentimiento trágico de la vida
 Recursos

 Webs interessants:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►