Marguerite Yourcenar

Marguerite Yourcenar (1903-1987), pseudònim de Marguerite Cleenewerck de Crayencourt, va ser narradora, poetessa, dramaturga i assagista. Òrfena de mare des del seu naixement va ser portada a França pel seu pare, de qui va rebre una educació acurada i l'amor pels viatges. I on també va fer estudis universitaris, especialitzant-se en cultura clàssica.

L'any 1928 va publicar Alexis o el tratat del combat inútil (1928), amb la que va atreure l'interès de la crítica. Les seves llargues estades a Grècia van donar lloc a una sèrie d'assaigs recollits a Viatge a Grècia i a la idea originària de Focs (1936), una obra essencialment lírica farcida de relats mítics i llegendaris. Aquesta dimensió mítica es deixa veure també a la seva col·lecció Cuentos orientales, publicada l'any 1938. L'any següent apareix El tiro de gracia, basada en un fet real, una història d'amor i de mort en un país devastat durant les lluites antibolxeviques.

L'any 1939 li va sorprendre la guerra als Estats Units i va fixar la seva residència allà, concretament a l'estat de Maine, dedicant-se en un principi a l'ensenyament i adquirint la nacionalitat nord-americana l'any 1948. Durant aquest període, Yourcenar va portar a terme una sèrie de de traduccions de gran qualitat: novel·les de V. Wolf, H. James, K. Kavafis, antologies de poesia grega, etcètera.

 

S'ha d'escoltar al cap, però deixar parlar al cor.

 

Tot i que hom coneix Marguerite Yourcenar per dues grans novel·les històriques: Memòries d'Adrià (1951), una reconstrucció històrica feta amb molt de zel sobre la vida del més il·lustrat dels emperadors romans; i Opus nigrum (1965), fruit d'acurades investigacions que evoquen els ambients del segle XVI i que giren entorn la figura del metge alquimista i filòsof Zenón.

Yourcenar també va publicar l'assaig A beneficio de inventario (1962) i diverses obres teatrals com Electre ou la chute des masques, (1954) i Le mystère d'Alceste (1963). L'any 1974 va publicar la seva autobiografia en dos volums: Recordatoris i Arxius del nord.

Fruit d'un viatge a Àfrica va escriure Como el agua que fluye (1982) i l'assaig Mishima o la visión del vacío (1981), arran de l'admiració per l'obra del gran escriptor Yukio Mishima.

Marguerite Yourcenar va ser la primera dona en ser escollida membre de l'Acadèmia Francesa l'any 1980.