Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

Jorge Amado (1912-2001)


Jorge Amado és l'escriptor brasiler més traduït. Va créixer a Bahia, al nord de Brasil, a la plantació de cacau del seu avi, visquent la realitat social que sovint transpira gran part de la seva obra: la forma en què els rics propietaris de les platacions reafirmen la seva masculinitat, matenint-se lleials a la seva promiscuïtat; i les dones amb la seva feminitat, essent lleials als seus marits.  Aquesta doble vessant apareix en la que tothom considera la seva novel·la més coneguda: "Gabriela, clavo y canela", a la relació entre la preciosa treballadora itinerant Gabriela i Nacib, que la contracta perquè cuini al seu bar.

Amado va patir moments difícils a la seva vida: el llavors president Getúlio Vargas va ordenar cremar sis de les seves novel·les, l'exili per les seves conviccions comunistes i l'acceptació final que "sirvo más a la gente como escritor que dedicando mi tiempo a actividades del partido".

El 10 d'agost va fer 100 anys del naixement de Jorge Amado

La seva obra es pot dividir en dues parts. La primera es distingeix pel conflicte de classes, com a "Tierras del sinfín", a la que la majoria dels personatges rurals lluiten per sobreviure. "Gabriela, clavo y canela" marca l'inici d'una nova etapa. A l'obra posterior a l'exili va fer èmfasi en l'aspecte més sensual i humorístic de la psicologia brasilera, fet que li va facilitar el reconeixement internacional.

Alguns dels seus llibres han fet el salt a la televisió i al cinema, entre ells "Gabriela, clavo y canela", malgrat les crítiques que va rebre en el seu dia per reforçar les descripcions típiques de les dones del Tercer Món. "Doña Flor y sus dos maridos"  i "Tierras del sin fin" li van portar nominacions al premi Nobel de Literatura. Tot i que ha estat la visió exterior del seu país, a la que ha contribuit en certa manera a donar forma, la que conforma el seu llegat per als seus lectors de tot el món.

Bibliografia destacada:


"Cacao"
(1933)

"Capitanes de la arena"
(1937)

"Tierras del sin fin"
(1943)

"Gabriela, clavo y canela"
(1958)


"Doña Flor y sus dos maridos"
(1966)

"Tienda de los milagros"
(1969)

"Tieta de Agreste"
(1977)

"Tocaia Grande"
(1984)

Recursos
 

 Webs interessants:

"Fundação Casa de Jorge Amado"

  • Biografia, bibliografia, col·lecció de vídeos i fotografies, exposicions, ...

"Entrevista al programa "El lector" de RTVE (1995)"

"Academia Brasileira de Letras"

  • Biografia, bibliografia, discursos, textos escollits, articles, notícies, vídeos, ...

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►