Henry James

Va néixer a Nova York el 15 d'abril de 1843 i va morir a  Londres el 28 de febrer de 1916. Va passar molts anys a Europa i al final de la seva vida va obtenir la nacionalitat britànica on vivia des de 1869.

Va ser escriptor i crític literari conegut per les seves novel·les, assajos i relats on fa una anàlisi psicològica dels personatges des del seu interior, amb protagonistes de mentalitats i procedències molt diverses, des de l'ambient artístic, seductor i corrupte de la vella Europa fins a la mentalitat oberta, espontània i sincera de la gent del Nou Món.

A la seva obra predominen els drames psicològics i la alienació des del corrent realista, tot i que degut a la seva llarga trajectòria se'l pot incloure en diferents moviments artístics.

Amb un olfacte virtuós notable i una personalitat absolutament inimitable, James ha aportat a les lletres grans clàssics amb títols com "Una altra volta de rosca" o "Las bostonianas" que han ajudat a vertebrar la literatura dels segles XIX i XX  d'Europa i d'Amèrica.

El que James cercava no era una aproximació racional a l'art sinó una aproximació emocional. Per això es va sentir atret per Londres, on va poder copsar la cara fosca de la societat britànica, amb la seva perversitat i el doble joc de la seva moralitat. Un territori de passions contingudes, desitjos invisibles, maniobres de dissimulació i brutalitats encobertes.

Algunes de les seves obres s'han portat al cinema amb directors com William Wyler (La heredera, adaptació de la novel·la Washington Square), Jack Clayton (Suspense), o James Ivory (Las bostonianas i  La copa dorada).

En general la seva obra és fosca, difícil i tenebrosa perquè cerca la part més lúgubre de la personalitat humana. El món anímic de les seves novel·les és enrevessat i tortuós. James té la virtut d'escriure per a lectors atents, que han de ser capaços de descobrir l'autèntic significat de la seva prosa.

Qui vulgui aprendre a conèixer la maldat humana que llegeixi les obres mestres de Henry James. N'hi ha per quedar-ne estupefacte.

A les biblioteques trobaràs:"Los papeles de Aspern"
 

"La Locura del arte : prefacios y ensayos"
 

"Washington Square"
 

"La copa dorada"

"El comienzo de la madurez"
 

"Los matrimonios"
 

"Los embajadores"
 

"La confesión de Guest"
 

 

Més obres de Henry James a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

   També et pot interessar:

Vés al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►
 

Data d'actualització: 28/02/2016