110 anys del naixement de Graham Greene

Graham Greene

Graham Greene (1904-1991) es reconeix com un dels escriptors britànics per excel·lència del segle XX. Les seves obres es caracteritzen per dur a terme un profund anàlisi de la condició humana i l'opressió emocional de la societat moderna. Al llarg de la seva trajectòria professional va exercir d'escriptor, periodista, guionista i crític literari.

Nascut a Hertfordshire el 2 d'octubre de 1904 en el sí d'una família benestant, va tenir una infància marcada pels abusos infantils, que el van acabar conduint a cometre intents de suïcidi en més d'una ocasió.

Posteriorment va entrar a estudiar a Oxford, etapa durant la que va publicar el seu primer llibre de poesia "Babbling April", que no va tenir èxit entre la crítica de l'època. Això no el va fer desvincular-se de les lletres i, un cop llicenciat, Greene va començar a treballar al sector de la premsa en capçaleres com The Times, on més endavant va exercir de subdirector.

L'any 1926 es va convertir al catolicisme casant-se amb Vivien Dayrell-Browning, amb qui va tenir dos fills. Aquest influència catòlica es veurà reflectida en totes les seves obres posteriors, tot i que ell va rebutjar en nombroses ocasions l'etiqueta de ‘novel·lista catòlic'. 

L'any 1929 va publicar el seu primer èxit editorial "Història d'una Cobardia", que li va permetre deixar el diari i dedicar-se íntegrament a l'escriptura. L'èxit de la seva carrera com a escriptor no va ser lineal a partir de llavors. L'autor no va recuperar la bona opinió de la crítica fins l'any 1932 amb la publicació de l'obra "El tren d'Istambul". Durant aquesta època Greene compaginava la vida d'escriptor amb la del periodista free-lance i editor de la revista Night and Day. L'autor va diferenciar sempre dos tipus d'obres de la seva producció. Aquelles que ell mateix descrivia com a 'entreteniment', i les que anomenava com a ‘novel·les serioses'. Les primeres es poden classificar com a novel·les del gènere negre, i hi trobem títols com "Brighton", o "Parc d'atraccions". Cap al final de la seva vida l'autor va decidir barrejar els dos gèneres, aconseguint grans èxit com "El factor humà" o l'"Americà Impassible".

L'escriptor també va treballar per l'MI6, el servei d'intel·ligència britànic, fet que li va permetre viatjar i crear escenaris i ambients exclusius per les seves obres.

Greene també va cultivar l'assaig, el teatre, la literatura infantil i l'autobiografia. Trobem així "La infancia perdida y otros ensayos" (1952) i "Ensayos completos" (1969), "El cuarto de estar" (1953), "El establo" (1957) y "El amante complaciente" (1959) i "Una especie de vida" (1971).

Abans de morir l'autor havia venut més de 24 milions de còpies de la seva biografia. Les seves obres han estat bastament traslladades al cinema, on trobem adaptacions de "El tercer home", "Nuestro hombre en la Habana", o "El Americano Impassible". 

Greene va morir l'any 1991 a l'edat de 86 anys. S'havia divorciat de Vivien Dayrell-Browning i havia mantingut una relació amb Yvonne Cloetta fins que aquesta havia mort. Està enterrat al cementiri de Corsier-sur-Vevey, Suïssa.

A dia d'avui podem trobar almenys 14 obres seves traduïdes al català. 

A les biblioteques trobaràs:


El americano tranquilo
 

Un caso acabado
 

Cuentos completos 
 

Descubriendo al General

Nuestro hombre en La Havana
 

El Tercer home
 

Cinco novelas
 

El Doctor Fischer de Ginebra
 

 Webs interessants:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la  ►
Efemèrides anteriors  ►