Agatha Christie

Agatha Christie

El 12 de gener de 1976 va morir Agatha Christie, coneguda com "la reina del crim" , una de les autores més prolífiques del gènere.

Va néixer a Ashfield, una casa de camp de Torquay, Devon el 15 de setembre de 1890 , filla de Fred Miller i Clara Boehmer,  fou batejada amb el nom de Agatha Mary Clarissa. Christie és el nom que va adoptar i que era el cognom del coronel Archibald Christie amb qui es va casar el 1914.

Va ser educada a casa pels seus pares. Era la més petita de tres germans, Margaret i Louis que era deu anys més grans, com que s'avorria tota sola a casa sovint jugava  amb personatges imaginaris, fruit de la seva gran capacitat creativa. La seva germana Margaret era un gran lectora de novel·les de misteri i a casa seva hi havia moltes obres de Conan  Doyle, Wilkie Collins, G. Leroux i quan Agatha tenia vuit anys la seva germana solia llegir en veu alta a tota la família The Leavenworth Case de l'escriptora Anna Katherine Green.

Quan tenia onze anys, el seu pare va morir d'un atac al cor després de passar algunes dificultats econòmiques i ella va convertir-se en el principal suport de la mare amb qui sempre havia tingut una gran complicitat i en la seva protectora. Als 16 anys van viure a Paris, on va rebre classes de cant, dansa  i piano, però la timidesa del seu comportament li va impedir dedicar-se a la música.

Durant la 1a Guerra Mundial va treballar d'infermeria en un hospital, però ho va deixar perquè al seu marit no li agradava que ho fos i aleshores va entrar a la farmàcia de l'hospital, la experiència que hi adquiriria sobre medicines i verins li seria de gran ajuda per utilitzar-la en les trames de moltes de les seves obres.

El 1916 es decanta per escriure novel·les de misteri i comença El Misteriós afer Styles (1920), on presenta el seu personatge Hercules Poirot, el detectiu belga, que es faria famós sobretot amb la novella L'assassinat de Roger Acroyd (1926).  La primera editorial a la qual va presentar el manuscrit no va voler publicar-la i la segona editorial va tardar quasi dos anys a publicar el llibre del qual se'n van vendre 2000 exemplars, a més el diari,  The Weekly Times, va decidir publicar-la per entregues. Tot i que no pensava dedicar-se a la literatura les dificultats econòmiques que passava la seva mare la van decidir a continuar escrivint.

El desembre de 1926 va desaparèixer durant onze dies, el seu cotxe va ser trobat abandonat i Agatha Christie fou trobada en un hotel de Harrogate, on va dir que havia patit amnèsia a causa d'un atac de nervis després de la mort de la seva mare i la confessió d'infidelitat del seu marit de qui es divorciaria el 1928. El que realment va passar és un misteri. Sembla ser que va rebre tractament psiquiàtric després d'aquests fets. Aquesta aventura va ser portada al cinema el 1979 amb el títol "Agatha".

Separada del seu marit i amb la seva filla internada en un escola, va fer un viatge sola a Bagdad amb l'Orient Express, que li va servir d'inspiració per escriure una de les seves novel·les més famoses: Assassinat a l'Orient Express. Durant aquest viatge va conèixer Max Mallowan, un arqueòleg més jove amb qui es va casar el 1930 i a qui va acompanyar en els seus viatges al Pròxim Orient, les seves estades en aquells països van servir per ambientar algunes de les seves novel·les.

L'any 1971 li van concedir el títol de Dama de l'Imperi Britànic. Uns anys més tard moria per causes naturals el 12 de gener de 1976, als 85 anys, a Winterbrook House, prop de Wallinford, Oxfordshire.

Els personatges més famosos de les seves novel·les són Hercules Poirot i Miss Marple.

Hercules Poirot

Poirot és un oficial de policia retirat que viu a Anglaterra des de la Primera Guerra Mundial i que ha adquirit fama com a detectiu després de resoldre alguns casos complexes d'assassinat. És un home baixet, amb el cap ovalat i uns bigotis fins. Li agrada l'ordre i es vanava de ser un refinat gastrònom. Per resoldre els seus casos utilitza sempre mètodes deductius basats en l'observació i en la seva precisa intel·ligència, a l'estil Sherlock Holmes i quasi sempre té l'ajuda del seu fidel amic el capità Hastings. Ha protagonitzat 33 novel·les i 65 contes, alguns d'ells compartint protagonisme amb altres personatges creats per Agatha Christie com Miss Marple, Parker Pine, Japp i altres.

Miss Marple

Miss Marple, va resoldre el seu primer cas a la novel·la Mort a la vicaria(1930), és una dona de 70 anys, prima, d'aspecte fràgil, amb el cabell canós, les galtes rosades i uns penetrants ulls blaus. Per resoldre els misteris es deixar portar per la seva curiositat il·limitada, una desconfiança permanent i una fina intel·ligència.

En les seves novel·les el crim sempre es percep com quelcom excepcional que pertorba la pau i la tranquil·litat de la gent honrada i normal. Aleshores apareix la figura del detectiu aficionat, Miss Marple que es guia pel seu instint i el coneixement de la naturalesa humana per resoldre l'enigma i retornar la situació a la normalitat. Algunes d'elles es van portar al cinema i també se'n va fer una adaptació molt fidel a la televisió.

La producció literària de Agatha Christie destaca per dos motius: el seu significat dins la història del gènere i pel seu valor literari intrínsec. Els seus detectius es basen en la psicologia, en l'observació del comportament, les petites històries de cada personatge per sobre de pistes i altres detalls científics, per això en les seves novel·les els diàlegs són tan importants com les seves descripcions, així com l'ús que fa del llenguatge i dels seus diferents registres. A l'autora li agradava jugar net amb el lector i per això no li amagava cap informació per tal que pogués resoldre el misteri.

Agatha Christie va arribar a publicar més de vuitanta novel·les, entre la seva producció novel·lística hi trobem 6 novel·les sentimentals escrites amb el pseudònim de Mary Westmacott. Les seves obres han estat traduïdes a un centenar de llengües i algunes de les seves novel·les s'han portat al cinema fins i tot diverses vegades: Assassinat a l'Orient Express, Mort en el Nil, etc.

També va escriure algunes obres de teatre i un llibre de poemes. De les seves obres teatrals, algunes eren adaptacions de les seves novel·les, però destaquen especialment La ratonera i Testimoni de càrrec. La primera, fou estrenada a Londres i representada durant més de vint-i-cinc anys, la segona fou portada al cinema el 1957 per Billy Wilder.

A les biblioteques trobaràs:"Assassinat de Roger Acroyd"
 

"Asesinato en el campo de golf"
 

"Assassinat al'Orient Express"
 

"Un cadàver en la biblioteca"

"Cartes damunt la taula"
 

"Testigo de cargo"
 

"Deu negrets"
 

"La Festa de Halloween"
 

"El Gos de la mort"
 

"Innocència tràgica"
 

"El Misteriós afer Styles
 

"La Muerte de Lord Edgware"

"Peligro inminente"
 

"Poirot investiga"
 

"Primeros casos de Poirot"
 

"Un puñado de centeno"
 

 

Més obres d'Agatha Christie a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Vés al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►
 

Data d'actualització: 12/01/2016