Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

Adolfo Bioy Casares: 100 anys del seu naixement  

Adolfo Bioy

L'escriptor argentí Adolfo Bioy Casares va néixer el 15 de setembre de 1914 a Buenos Aires, ciutat on morí el 8 de març de 1999. Fill d'una família acomodada es va poder dedicar exclusivament a la literatura, començant a escriure des de molt jove.

L'any 1932 va conèixer Jorge Luis Borges de qui va esdevenir un gran amic i amb el qual va col·laborar en diverses ocasions utilitzant diversos pseudònims: C.I. Lynch, B. Súarez Lynch i el més conegut H. Bustos Domecq.

L'any 1940 es casa amb Silvina Ocampo i abandona els estudis universitaris per dedicar-se exclusivament a la literatura. Poc després escriu La invención de Morel que marca l'inici de la seva carrera literària, tot i que anteriorment havia escrit altres obres.

Posteriorment publica nombrosos contes i participa en diverses revistes literàries, com Sur. A més, junt amb Borges, dirigeix una col·lecció de novel·les policials El Séptimo círculo, crea la revista literària "Destiempo", prepara la Antologia de los mejores cuentos policiales i escriu diversos assajos i traduccions. El 1941 publiquen també junts la "Antología poética argentina".

La segona novel·la apareix el 1945, "Plan de evasión," així com la novel·la curta "El perjurio de la nieve". Antiperonista com Borges, durant els anys del peronisme va publicar "Los que aman, odian" (1946) i la col·lecció de relats "La Trama celeste" (1948). El 1954 va publicar una altre novel·la "El sueño de los héroes", on narra com un grup d'amics recorre els suburbis de Buenos Aires durant els tres dies del carnaval de 1927 en busca d'aventures i diversió.

Entre 1950 i 1970 es va dedicar especialment al conte i va començar la seva afició per la fotografia. El 1972 publica dues antologies de contes propis: "Historias de amor" i "Historias fantásticas", i el 1978 un altre llibre de contes "El héroe de las mujeres".

La seva última novel·la "La aventura de un fotógrafo en La Plata", de tema kafkià, es considera una al·legoria dels desapareguts durant la dictadura militar.

Considerat un mestre del conte i de la literatura fantàstica, amb un gran sentit de l'humor que sovint esdevé una parodia. Els trets més característica de la seva narrativa són la impecable construcció dels seus relats i la claredat del seu llenguatge.

Considerat un dels autors més importants del seu país, l'any 1990 va rebre el Premio Internacional Alfonso Reyes i el 1997 Premio Miguel de Cervantes.

Algunes de les seves obres han estat portades al cinema: "El perjudio de la nieve" amb el títol "El Crimen de Oribe", "Diario de la guerra del cerdo" (dirigida per Leopoldo Torre Nilsson), "El sueño de los héroes" (dirigida per Sergio Renán) i "Dormir bajo el sol" (de 1973, portada al cinema el 2012 per Alejandro Chomski.

Bibliografia destacada:


La aventura de un fotógrafo en La Plata 
 

Un campeón desparejo 
 

Dormir al sol 
 

 Historias de amor 
 


Historias fantásticas
 

La invención de Morel 
 

La invención y la trama: obres escogidas  
 

La invención y la trama
 Recursos

 Webs interessants:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►